REPORT GOJKA DRLJAČE

Nova eskalacija globalne geopolitičke krize: Jesmo li na pragu svjetskog piratskog rata?

Iranska revolucionarna garda helikopterom i gliserima zarobila dva grčka broda s iračkom naftom u Hormuškom tjesnacu, strateškom brodskom prolazu

Gliseri Iranske Revolucionarne garde (arhivska fotografija)

 Atta Kenare/Afp

U globalnoj geopolitičkoj napetosti izazvanoj invazijom Rusije na Ukrajinu imamo novi moment: Iran je u petak poslijepodne zaplijenio dva grčka tankera na putu kroz Hormuški tjesnac, jednu od najprometnijih morskih 'prometnica'.

Potez Irana otvara pitanje hoće li grupa nacija početi međusobni okršaj na morima i oceanima kroz niz akcija nalik onima kakve su inače stoljećima izvodili pirati ili bi sukob mogao postati još opakiji. Iranske snage iskrcale su se u petak na grčki brod Prudent Warrior uz pomoć helikoptera te nekoliko brzih glisera. Isto vrijedi i za drugi brod (navodno se radi o plovilu Delta Poseidon). Grčki tankeri prevozili su iračku naftu.

Situacija je, dakle, vrlo složena. Iranska revolucionarna garda priopćila je kako su njihove pomorske snage zaplijenile dva grčka tankera jer su prema njihovom tumačenju kršili pomorska pravila, ali se pretpostavlja da se radi o iranskoj odmazdi jer su prošli mjesec atenske vlasti zaplijenile ruski tanker koji je prevozio iransku naftu, nakon čega su Sjedinjene Države priopćile kako su preuzele tu iransku sirovu naftu. Iran je tom prilikom optužio Grčku za piratstvo, te su sada, izgleda, vratili Grcima 'oko za oko'.

Nije prvi put da Iranci plijene brodove. U 2019. godini zaplijenili su tanker koji je plovio pod britanskom zastavom, nakon što je Britanija zaustavila iranski tanker kod Gibraltara, koji je vozio sirovu naftu u Siriju. Taj britanski brod Stena Impro nakon toga držali su oko dva mjeseca.

Hormuški tjesnac, lokacija gdje su sada Iranci zaplijenili dva grčka tankera, jedno je od strateški najvažnijih mjesta za opskrbu naftom na svijetu. Oko trećine brodskih tereta njime prolazi svaki dan. Logično je stoga da je iranska zapljena dva tankera izazvala konsternaciju, kako piše FT, u brodskoj i naftnoj industriji, i to u situaciji kad je cijena nafte na 120 dolara za barel. Ne treba zaboraviti niti da grčka flota tankera obuhvaća četvrtinu svih svjetskih supertankera.

Ovaj sukob s Iranom dodatno usložnjava ionako kaotičnu situaciju u opskrbi Zapada ključnim energentima iz dva razloga: a) otvara se pitanje može li se ovaj sukob rasplamsati te gurnuti Iran više prema Rusiji i b) ako dođe do ugrožavanja brodskog prometa na lokacijama kao što je Hormuz, to može biti nova velika drama za globalne lance opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:21