Preokrenuli trend

Nova istraživačka polja Ine u inozemstvu i u zemlji: Rastovac i egipatski Damanhur novi aduti Ine

Cilj nam je preokrenuti trendove proizvodnje plina s Jadrana i u tome smo već uspješni, ističu u Ini

Bušotina INA-e u Velikom Rastovcu

U posljednjim godinama naftna i plinska industrija suočile su se s nizom izazova koji su dramatično transformirali njezino poslovanje i primorali kompanije da revidiraju svoje poslovne strategije.

Prvo je došla pandemija covida-19, koja je izazvala globalnu recesiju i smanjenje potražnje za energentima. Potom se scenarij dodatno zakomplicirao zbog geopolitičkih tenzija uzrokovanih ratom u Ukrajini, što je sve imalo velikih implikacija na industriju. U ovakvoj turbulentnoj klimi sigurnost opskrbe postala je ključni prioritet za industriju, u tom svjetlu provjerili smo što sve radi Ina u ovim izazovnim vremenima.

Uspješan test

Ina se pohvalila otkrićem novog ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja. Ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 kubičnih metara na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina.

Bušotina je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru Drava-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće Ina na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine.

"Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da Ina igra ključnu ulogu kad je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva", rekla je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Eksploatacija plina iz Jadrana također ima važnu ulogu u energetskoj sigurnosti i Ina je proteklih godina bila vrlo aktivna na svojim koncesijama na sjevernom Jadranu.

"Cilj nam je preokrenuti trendove proizvodnje plina s Jadrana i u tome smo već uspješni. Lani je, nakon nekoliko godina pada, ponovno zabilježen rast proizvodnje plina iz podmorja za šest posto. Dosad je izrađeno pet novih bušotina, od kojih su dvije lani spojene na postojeće platforme i puštene u proizvodnju. Važno je naglasiti da je riječ o visokovrijednim investicijama i prije donošenja odluka o takvim projektima moramo biti razboriti pa trenutačno sagledavamo sve elemente koji mogu utjecati na isplativost počevši od utvrđenih rezervi, ponuda za instalaciju platformi do izrazito volatilnih cijena plina", kažu u Ini.

Mogućnosti za Crosco

Uz to što je ove godine pokraj Objekta prerade plina Molve pustila u proizvodnju svoju prvu komercijalnu solarnu elektranu, Ina želi iskoračiti i u područje geotermalne energije. Domaća naftna kompanija dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za dva istražna prostora u Hrvatskoj - Leščan i Međimurje. U istražnom razdoblju koji slijedi, kompanija će provesti analize kako bi utvrdila potencijal.

"Nadamo se kako će ishođenje svih potrebnih dozvola za planirane istražne radove ići brzo i glatko kako bi se komercijalna upotreba realizirala u što je moguće kraćem vremenskom roku. Također, veselimo se suradnji s lokalnim zajednicama i svim relevantnim institucijama", kažu iz Ine.

Dodjela dozvola za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala otvara nove mogućnosti i za Ininu kompaniju Crosco, koja već aktivno pruža usluge na tržištu geotermalne energije.

Osim u Hrvatskoj, Ina niže uspjehe i na udaljenim destinacijama. Tijekom 2021. Ina je ušla u istražnu koncesiju Damanhur, u delti Nila, kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy. Nakon komercijalnog otkrića plina krajem prošle godine na ovoj koncesiji, plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq, koje se nalazi u blizini, i puštena u proizvodnju 26. rujna ove godine. Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 barela dnevno.

"Egipat je Inino ključno inozemno tržište kad je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin", rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

Ina je aktivna u istraživanjima i proizvodnji u Egiptu od 1989., a danas provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije - North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus u Zapadnoj pustinji. U Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner, Ina je proteklih godina povećala ulaganja.

Ukupna ulaganja Ine u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina u zemlji i inozemstvu u posljednjih pet godina kreću se oko 450 milijuna eura, što kompaniji osigurava nastavak proizvodnje i održivog poslovanja.

image

INA bušotina u Egiptu

Powered by INA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 23:08