ODLAZAK STRUČNJAKA

Nova kadrovska promjena nakon dolaska Davora Filipovića: glavni ‘operativac‘ za brodogradnju odlazi iz Vlade, znamo zašto

Zvonimir Novak razriješen je na osobni zahtjev, a zamijenit će ga Robert Blažinović

Zvonimir Novak

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Zvonimir Novak, dugogodišnji pomoćnik ministra gospodarstva zadužen za industriju, što je u praksi uglavnom značilo "gašenje požara" u brodogradilištima pod državnom kontrolom, razriješen je s te funkcije na osobni zahtjev.

- Zvonimir Novak s 1. listopadom ove godine odlazi iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a kao vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt zamijenit će ga Robert Blažinović - rekli su nam u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Blažinović je prije najnovijeg imenovanja bio načelnik Sektora za industrijsku politiku unutar Uprave koju je vodio Novak.

Zvonimir Novak imenovan je za savjetnika ministra gospodarstva Đure Popijača u Vladi Jadranke Kosor 2010., odakle je ubrzo upućen u brodogradilište Kraljevica, tada u državnom vlasništvu, za privremenog predsjednika Uprave kako bi taj škver pripremio za privatizaciju. Nakon povratka iz Kraljevice u Ministarstvo bio je na raznim funkcijama kojima su se ime i djelokrug rada mijenjali kako su se mijenjali ministri, ali je Novakovo zaduženje uglavnom bila brodogradnja.

Za pomoćnika ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić u Vladi Andreja Plenkovića imenovan je u studenome 2016. Iako su državna brodogradilišta uglavnom privatizirana prije i neposredno poslije ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013., kao jedna od obveza u pristupanju Uniji, pravi problemi tek počinju. U 2019. najveće domaće brodogradilište Uljanik odlazi u stečaj, a s njime i riječki 3. maj koji je u suvlasništvu Uljanika. Problemi u privatiziranima Brodotrogiru i Brodosplitu vuku se sve do danas, a država, iako nije vlasnički prisutna, sudjeluje, zastupana po Novaku, u rješavanju kriza zbog jamstava na uzete kredite i po drugim osnovama. Tako je Novak, među ostalim, kao glavni operativac države za brodogradnju uključen u pregovore kuvajtskih naručitelja najvećeg broda za prijevoz stoke u Uljaniku s državom tijekom prošle godine da se taj brod dovrši i proda naručitelju. Bio je i član upravljačko-nadzornih tijela Hrvatske brodogradnje d.d. koja je pokušala objediniti probleme domaće brodogradnje i pronaći zajednička rješenja domaćih brodogradilišta.

Prema objavi Vlade, do Novakova razrješenja došlo je na njegov zahtjev.

- Tražim nove izazove i to je bio razlog mog zahtjeva za razrješenje - kazao nam je Novak, potvrdivši da odlazi iz državnog u privatni sektor. Na pitanje je li zbog dugogodišnjeg bavljenja problemima u brodogradnji došlo do zamora, Novak kaže da "nije bilo iscrpljujuće, ali svakako je bilo izazovno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:34