Prijevoznici

'Nove mjere stožera civilne zaštite su dobre, ali trebalo ih je donijeti ranije'

Vozači prema odluci stožera i dalje mogu boraviti u karanteni odnosno samoizolaciji koju organizira poslodavac, kao i u prostorima koje su za to namijenili županijski stožeri civilne zaštite
Ilustracija
 Vlado Kos / Cropix / CROPIX

Nove mjere stožera civilne zaštite su dobre, ali trebalo ih je donijeti i ranije, a opskrba će i nadalje biti uredna no mnogi bi domaći prijevoznici mogli propasti zbog krize, rekao je Hini u petak predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Kranjčec je pozdravio potez stožera civilne zaštite koji je dozvolio vozačima da nakon utovara i istovara robe mogu biti u samoizolaciji u vlastitom domu, a na poziv poslodavca nastaviti raditi bez vremenskog ograničenja.

Vozači prema odluci stožera i dalje mogu boraviti u karanteni odnosno samoizolaciji koju organizira poslodavac, kao i u prostorima koje su za to namijenili županijski stožeri civilne zaštite.

Ako je boravak u karanteni odnosno samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači su dužni dnevni odmor provesti u kabinama svojih vozila parkiranih na parkiralištu karantene, a ove odredbe vrijede i za domaće i strane prijevoznike.

"Odluka je dobra, ali zakašnjela. Trebalo ju je donijeti ranije", rekao je Kranjčec.

Dodao je, međutim, da se opskrba u Hrvatskoj i dalje odvija i da ne bi trebalo biti problema s dostavom prehrambenih namirnica.

"Danas sam na varaždinskoj obilaznici vidio dva kamiona austrijskih registarskih oznaka, što znači da se opskrba odvija, iako bitno smanjenim kapacitetom. Dakle, opskrba još uvijek nije ugrožena i bit će dovoljno vozača da je odrade ", naveo je Kranjčec.

Naglasio je da se prijevoznici već duže suočavaju s problemima, a da im je ovo što im se trenutno događa produbilo agoniju.

"Mnogo tvrtki će se morati zatvoriti u Hrvatskoj, ne samo prijevozničkih. Problemi bi mogli nastati sljedeći mjesec kada će poduzetnici, naravno i oni iz prijevozničke branše, morati isplaćivati plaće za ožujak. Na poslovanju se itekako vidi da smo proteklih tjedana radili bitno smanjenim intenzitetom", kaže Kranjčec.

Dio prijevoznika po njegovim se riječima prijavio za mjeru Vlade vezanu uz potporu od 3.250 kuna po zaposleniku koja se može dobiti uslijed pada prometa, ali ističe da dobar dio njih to neće spasiti od propadanja. U četvrtak je i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istaknula da će najnovije mjere stožera civilne zaštite protok robe učiniti osjetno lakšim te pomoći cijelom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31