Upravljanje

Novi koncept: Država šalje povjerenike u svoje tvrtke za koje nasluti da su na rubu

Želimo aktivno sudjelovati u svim procesima unutar tvrtki, poručio je ministar državne imovine menadžerima i nadzornicima državnih tvrtki
Mario Banožić, ministar državne imovine
 Goran Mehkek / CROPIX

Javna i poduzeća u većinskom ili djelomičnom vlasništvu države morat će češće i detaljnije nego dosad izvještavati državu o svojem poslovanju, a u ona koja upadnu u probleme upućivat će se specijalni povjerenici za upravljanje krizom poslovanja.

Dio je to novina koje je Ministarstvo državne imovine, odlučivši detaljnije i temeljitije kontrolirati poslovanje tvrtki u (su)vlasništvu države, pripremilo i s kojima je jučer menadžere i nadzornike iz javnog sektora upoznao ministar državne imovine Mario Banožić.

Izmjena propisa

- Mi više ne možemo biti prisutni u tvrtkama čiji smo vlasnici samo kao nadzor ili vlasnik. Želja nam je aktivno sudjelovati u svim onim procesima unutar tvrtki koji su bitni za njihove financijske rezultate, restrukturiranje i razvoj - ustvrdio je ministar državne imovine, najavivši izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom i drugih propisa koje je potrebno izmijeniti kako bi se primijenio novi koncept Ministarstva i Centra za restrukturiranje i prodaju u upravljanju javnim sektorom gospodarstva.

Osnova budućeg djelovanja države prema javnom sektoru u gospodarstvu, prema riječima ministra Banožića, bit će nova izvješća o poslovanju i planovima poslovanja koja će se redovito dostavljati Ministarstvu i CERP-u.

- Ujednačili smo formu izvješća koja će nam poduzeća dostavljati i uskladili zahtjeve tih izvješća sa suvremenim pravilima o korporativnom upravljanju. Sve to kako bi mogli analizirati poslovanje poduzeća na sveobuhvatan način i donositi odluke koje su potrebne u danom trenutku - najavio je Banožić.

Kako se čulo na jučerašnjem skupu predstavnika Ministarstva i konzultanata koji su surađivali s državom na novom konceptu upravljanja javnim sektorom u gospodarstvu s jedne strane i sedamdesetak menadžera i nadzornika iz javnog sektora, s druge strane, država će po prikupljenim izvješćima utvrditi u kojim je tvrtkama zdrava situacija, u kojima se nazire kriza poslovanja, a u kojima je krizno stanje.

Privatizacija

U skladu s utvrđenim stanjem u poduzeću, prema njemu će se provoditi mjere Ministarstva i CERP-a. U tvrtkama u kojima se utvrdi krizno stanje, osim slanja povjerenika koji će biti ili član NO-a ili savjetnik Uprave, bit će formirane radne skupine koje će predložiti kratkoročne i dugoročne mjere konsolidacije tvrtke.

Ministar Banožić upozorio je kako uvođenje novog koncepta upravljanja državnim poduzećima ne odgađa privatizaciju. Najavio je da će Ministarstvo do kraja travnja ove godine staviti u prodaju 30 poduzeća iz svojeg portfelja.

- Jedan od uvjeta postavljenih Hrvatskoj u postupku ulaska u eurozonu je smanjenje državnog portfelja za 90 tvrtki koje ćemo privatizirati. Do sada smo objavili prodaju 60 društava, od čega je samo trećina prodana - naveo je ministar državne imovine, koji je izrazio nadu da će novi koncept upravljanja promijeniti negativnu sliku u javnosti o poslovanju državnih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:59