SVJETSKA TRŽIŠTA

Novi rekordi na početku godine na Wall Streetu, tržišna vrijednost Applea premašila 3.000 mlrd dolara

Analitičari kažu da podršku tržištu pružaju i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa
 Johannes Eisele/AFP

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom, bankarskom i energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 246 bodova ili 0,68 posto, na 36.585 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 4.796 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 15.832 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionice Tesle i Applea.

Cijena Tesle skočila je 13,5 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o većem broju isporuka u posljednjem lanjskom kvartalu nego što su analitičari očekivali.

Cijena Applea porasla je, pak, 2,5 posto, a u jednom je trenutku tržišna vrijednost tog tehnološkog diva premašila i 3.000 milijardi dolara, što dosad nije uspjelo niti jednoj kompaniji.

Znatno su jučer porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena nafte, kao i u bankarskom sektoru jer se očekuje da će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Analitičari kažu da podršku tržištu pružaju i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa, stoga tržište raste unatoč sve većem broju novozaraženih.

„Ulagači vjeruju da ova runda širenja covida neće biti toliko ekonomski iscrpljujuća jer ne bi trebalo biti previše restriktivnih mjera i 'lockdowna'”, kaže Stephen Massocca, predsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Tako je prvi dan trgovanja na Wall Streetu u ovoj godini počeo daljnjim rastom indeksa, nakon što je lani S&P 500 porastao 27 posto, Nasdaq 21,4, a Dow Jones 18,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,86 posto, na 16.020 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 7.217 bodova. U Britaniji se jučer zbog praznika nije radilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07