Konzultanti i ekonomisti

Novotny: 'Nagodba za Agrokor ima svoju dinamiku i momentum i ne ovisi o jednoj osobi'

Precijenjena je uloga potpredsjednice Dalić u krizi 'Agrokora', smatra Danko Sučević
Martina Dalić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Nema slučajnosti u tome da su oba člana tandema koji je osmislio i sprovodio državnu intervenciju u 'Agrokoru', i Martina Dalić i Ante Ramljak, neslavno završili svoju misiju i na isti način. To su najčešći komentari koje smo u prvim satima nakon ostavke potpredsjednice Vlade zabilježili u konzultantskim i poslovnim krugovima metropole.

- Ostavka Martine Dalić, kao i prethodni odlazak izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, potvrđuju tezu koju sam zastupao od prvog dana državne intervencije u 'Agrokoru' da je intervencija bila bespotrebna i neutemeljena - kaže konzultant Andrej Grubišić, ne ostavljajući sumnje kako će se proces nagodbe u 'Agrokoru' nastaviti istim intenzitetom i pravcem i bez onih koji su više od godinu dana osmislili i sprovodili kako 'Lex Agrokor', tako i postupanje po njemu. Još dok su, komentira Grubišić, i Ante Ramljak i Martina Dalić bili na funkcijama, nisu mogli ostvariti utjecaj na pristup vjerovnika 'Agrokora' nagodbi.

- U 'Agrokoru' će biti onako kako se vjerovnici dogovore, a tako i treba biti, bez uplitanja države koja si je prohtjela donositi odluke u ime onih koji su 'Agrokoru' posudili 50 milijardi kuna. U krizi 'Agrokora' očito je prevladala težnja politike da upravlja nekim procesima i nudi se kao spasitelj, iako za to nije imala ni pokrića, ni povjerenja vjerovnika - smatra Grubišić, podsjećajući da je Vlada svoje uključivanje u raspetljavanje krize u 'Agrokoru' pravdala potrebom zaštite domaće industrije. Pokazalo se, zaključuje naš sugovornik, da domaća industrija ima minimalan udio u nagodbi i utjecaj na istu.

'Ostavka je političke prirode'

Poslovni savjetnik Danko Sučević polazi u osvrtu na djelovanje i odstup sada već bivše potpredsjednice Vlade, od ocjene da se uloga Martine Dalić u procesima u i oko 'Agrokora' od početka precjenjivala.

- Njezina je ostavka političke prirode i nema utjecaja na daljnji razvoj situacije u i oko 'Agrokora'. Pokazalo se da će odluke o sudbini 'Agrokora' donijeti strani vjerovnici na koje Vlada jednostavno ne može imati utjecaja, a veliko je pitanje može li država utjecati na odnos domaćih vjerovnika prema nagodbi za 'Agrokor - smatra Sučević. Podsjeća da se Vlada s Martinom Dalić kao najangažiranijom na tom pitanju, od početka krize u 'Agrokoru' našla u 'pomalo shizofrenoj situaciji'.

- S jedne strane, Vlada je pokušavala ostaviti dojam da utječe na procese u koncernu i izvući neku korist iz zamišljenog uspjeha cijelog postupka, a s druge strane, ista ta Vlada je tvrdila da u 'Agrokoru' ne donosi odluke država, nego uprava i vjerovničko vijeće. To nije moglo drugačije završiti - zaključuje Danko Sučević.

Bez posljedica po nagodbu

I za ekonomista Damira Novotnyja ostavka potpredsjednice Vlade predstavlja isključivo politički potez bez reperkusija na krizu oko 'Agrokora'.

- Nagodba za 'Agrokor' ima svoju dinamiku i momentum i ne ovisi o jednoj osobi. Moram podsjetiti da sam od početka govorio kako nam nije bio potreban 'lex Agrokor' i ovakav angažman Vlade, već promjena insolvencijskih zakonskih okvira. U međuvremenu, izgubila se godina dana, neki ključni vjerovnici poput ruskih banaka uključeni su tek naknadno u dogovore, a same nagodbe još nema - kazao nam je Novotny.

Osvrnuvši se na 'aferu mailovi', Novotny konstatira kako je sadržaj spornih mailova pokazao nespretnost modela kojim je država ušla u krizu 'Agrokora'.- Afera je, s druge strane, uzdrmala Vladu. Ako izazove daljnje političke nestabilnosti, afera može imati nesagledive posljedice ne samo za Vladu, nego i za državu u cjelini i gospodarstvo - upozorava Damir Novotny. Na pitanje tko bi mogao zamijeniti Martinu Dalić na čelu Ministarstva gospodarstva i u užem kabinetu Vlade, Novotny procjenjuje kako će premijer Plenković predložiti na ispražnjene funkcije osobu iz svog ekonomskog tima ili iz same Vlade.

- Bliži sam varijanti da Martinu Dalić zamijeni na čelu ministarstva i u užem kabinetu netko iz Vlade - zaključuje naš sugovornik.

Majetić: Nadamo se da će Dalić zamijeniti osoba koja će se jednako snažno zalagati za reforme

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić u ponedjeljak je izjavio kako je Martina Dalić kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva bila predana provođenju reformi te se nada da će osoba koja će je zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za reforme, kao i da odlazak Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru.

"Martina Dalić kao ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade bila je predana provođenju reformi i ulagala je napore kako bi se poboljšala poslovna i ulagačka klima te omogućilo lakše poslovanje u Hrvatskoj. Bila je otvorena za dijalog i pokazivala razumijevanje za probleme i prepreke koji stoje na putu snažnijeg gospodarskog rasta", izjavio je Majetić u povodu ostavke Dalić.

U HUP-u se nadaju da će Martinu Dalić zamijeniti osoba koja će nastaviti istim smjerom. "Nadamo se da će osoba koja će ju zamijeniti nastaviti istim smjerom i jednako snažno se zalagati za sveobuhvatne reforme jer je njihov izostanak glavna prepreka za daljnji rast gospodarstva, ali i razvoj zemlje", rekao je Majetić.

Glavni direktor HUP-a nada se i da odlazak Dalić neće zaustaviti postizanje nagodbe u Agrokoru. "Također, nadamo se da odlazak Martine Dalić neće zaustaviti proces postizanja nagodbe u Agrokoru i nalaženja rješenja za nastavak njegova poslovanja", istaknuo je Majetić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:57