Rast plaća i u lipnju

Novotny: Ovakav rast plaća nije održiv jer se ne temelji na rastu produktivnosti

Prosječna neto satnica u lipnju je u Hrvatskoj iznosila 40,35 kuna, pokazuju podaci državne statistike
zagreb, 041199 damir novotny, ekonomist foto tomislav zoric

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u lipnju je iznosila 6470 kuna, a u bruto iznosu je dosezala 8798 kuna, pokazuju novi podaci državne statistike.

U usporedbi s lipnjem prošle godine, prosječna neto plaća u zemlji bila je nominalno viša 3,1 posto dok je realan rast, umanjen za inflaciju, iznosio 2,5 posto. Sličnu dinamiku rasta u istom razdoblju imala je i prosječna bruto plaća, koja je u lipnju ove godine bila nominalno viša 3,4, a realno 2,8 posto.

Prosječna isplaćena neto plaća po satu u lipnju je iznosila 40,35 kuna, a bruto satnica je, prema podacima koje je objavio DZS, iznosila 54,87 kuna. U odnosu na lipanj prošle godine, neto satnica je porasla 7,9 posto, a bruto satnica 8,3 posto.

Iako prosječna plaća u Hrvatskoj nije mala u odnosu na plaće u drugim tranzicijskim zemljama, medijalna plaća, koja se smatra znatno boljim pokazateljem mjesečnih primanja zaposlenih, prilično zaostaje za prosječnom plaćom. Tako je u lipnju medijalna neto plaća iznosila samo 5595 kuna, a medijalna bruto plaća iznosila je 7324 kune.

Podaci za lipanj pokazuju nastavak trenda rasta plaća u Hrvatskoj. Ipak, ekonomisti upozoravaju da se rast plaća u Hrvatskoj temelji ponajprije na poreznim rasterećenjima i na nedostatku radne snage, zbog kojeg plaće rastu u nizu djelatnosti, poput turizma, prijevoza, građevine i IT sektora. Upozoravaju i da je rast plaća kod nas još izraženiji u javnom nego u privatnom sektoru.

- Hrvatska bilježi rast plaća, ali on se ne temelji na rastu produktivnosti, kao što je, primjerice, slučaj u Sloveniji. To, dugoročno, nije održivo. Pitanje kako će se kretati plaće već sljedeće godine, posebno ako podbaci turizam - ističe ekonomski analitičar Damir Novotny.

Inače, podaci DZS-a pokazuju da najviše prosječne plaće u Hrvatskoj imaju zaposleni u djelatnosti zračnoga prijevoza, gdje je prosječna neto plaća u lipnju iznosila 11.023 kune, a bruto plaća 15.931 kunu, dok najmanju prosječnu plaću imaju radnici u tekstilnoj industriji, samo 4254 kune u neto, odnosno 5337 kuna u bruto iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:23