Eco Domus

Objavljen javni poziv za uključenje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja

Namijenjen je malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor
Villa Milica
 VILLA MILICA

Istarska županija i ove će godine zainteresiranim privatnim iznajmljivačima dijeliti certifikate Eco Domus kojima označava one apartmane i kuće za odmor koji su održivi i čiji su vlasnici ekološki osviješteni. Ističu da je to nastavak aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istri, koje su započeli projektom Istra Bike&Bed, a njima potiču privatne iznajmljivače da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

Trenutno je aktualan natječaj na koji se mogu javiti iznajmljivači, a oni koji se jave moraju udovoljavati brojnim kriterijima. U županiji pojašnjavaju da je Eco Domus namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani s najviše 30 ležajeva. Također, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine. Svi oni koji tu markicu imaju, ili je žele dobiti moraju biti društveno i ekološki odgovorni, koristiti eko certificirana sredstava za pranje i čišćenje te eko certificirane toaletne proizvode. Također, moraju u svoje prostore implementirati prirodne materijale, štedjeti vodu i energiju te sortirati i reciklirati otpad.

VILLA MILICA
Villa Milica

- Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život - istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Dosad je ovu markicu dobilo 26 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a to su: Villa Baldaši, Baldaši (Vižinada), Villa Milica, Šajini (Barban), Villa Ladonja, Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita, Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una, Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka, Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde, Katun Lindarski (Pazin), Villa Marten, Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto, Medulin, Villa Dolce Vita, Motovun, Villa Gašparini, Cerion (Višnjan), Zatka, Čepić (Kršan), Lavarino Royal, CasaMenta i Villa Kabola iz Marčane, 4 Seasons House, Roč, Apartman Nik, Mihatovići (Nova Vas Porečka), Vila Aria, Višnjan, Home & Apartments Sabina, Pula, Villa Deep Blue, Rabac, Villa Benić, Gradišće (Žminj), Vila Ana i Vila Nina, Karigador (Brtonigla), Villa Gelci, Trget (Labin), Veli Kus, Badnjevari, (Žminj) i Villa Moncalvo, Golaš (Bale).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:22