INFLACIJA

Objavljeni novi podaci za veljaču: Cijene u Hrvatskoj porasle su znatno više od ostatka EU!

Prema usporedivim podacima Eurostata, stopa inflacije u Hrvatskoj od 4,8 posto bila je najviša u eurozoni

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

U veljači su potrošačke cijene porasle 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, što znači da je godišnja stopa inflacije ostala na istoj razini kao i u siječnju, pokazuje prva procjena DZS-a. U odnosu na prethodni mjesec cijene su porasle 0,2 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, u godinu dana najviše su poskupile usluge, za 6,4 posto, potom hrana, piće i duhan 5,5 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 2,5 posto te energija 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su povećane cijene energija, za 1,5 posto, te usluga, 0,5 posto. Istodobno, hrana, piće i duhan su pojeftinili za 0,4 posto, a industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 0,2 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena za veljaču, kako navodi DZS, bit će objavljeni 15. ožujka 2024.

Prema Eurostatovom indeksu HTCP, koji uključuje i nerezidente, Hrvatska je veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni, iznosila je 4,8 posto. Prosječna stopa inflacije u eurozoni bila je 2,6 posto, što znači je blago smanjena u odnosu na siječanj kada je iznosila 2,8 posto. Drugu najvišu stopu inflacije u eurozoni imala je Estonija, 4,4 posto, dok je Austrija na trećem mjestu s 4,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:13