AMBICIOZAN PLAN

Od 2025. uvodi se novost za letove u Europskoj uniji: Svi koji ispunjavaju uvjete moći će dobiti oznaku...

‘S ovom uredbom, dekarbonizacija zrakoplovstva postaje bliža‘

Croatia Airlines

 Goran Sebelic/Cropix

Letovi u Europskoj uniji moći će od 2025. godine dobiti zelenu oznaku, kako bi se promicalo uvođenje ‘održivih goriva‘ u sektor zrakoplovstva, priopćio je u srijedu Europski parlament.

Eko oznaka bi trebala potrošačima pružiti informacije o očekivanom ugljičnom otisku po putniku te im omogućiti usporedbu ekoloških učinaka raznih zrakoplovnih prijevoznika, kaže se u priopćenju.

Pregovarači Europskog parlamenta i zemalja članica EU-a također su se u utorak složili da će dva posto mlaznog goriva od 2025. godine biti "održivo" mlazno gorivo, nakon čega slijedi postupno povećanje za 70 posto do 2050. godine.

"S ovom uredbom, dekarbonizacija zrakoplovstva postaje bliža", rekao je glavni pregovarač Europskog parlamenta Jose Ramon Bauza Diaz.

Goriva koja se smatraju održivima uključivat će sintetička goriva, određena biogoriva proizvedena iz izvora koji uključuju alge, biootpad ili rabljeno ulje za kuhanje, reciklirana mlazna goriva od otpadnih plinova i plastike te vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije.

Sporazum još mora biti formalno usvojen.

Inicijativa za promicanje opskrbe i korištenja održivih goriva u zrakoplovstvu trebala bi pridonijeti klimatskim ciljevima EU-a.

Unija želi smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. i postati klimatski neutralna do 2050. godine.

Prema navodima Europskog parlamenta, civilno zrakoplovstvo odgovorno je za 13,4 posto emisija ugljičnog dioksida u prometnom sektoru EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45