VLADINA LIKVIDACIJA

Od ‘polja do likvidacije‘: Ukida se Nacionalna veletržnica hrane stvorena po ideji ‘od polja do stola‘

Regionalne veletržnice u Osijeku, Rijeci i Splitu nastavljaju s radom, iako je Nacionalna veleletržnica njihov suosnivač

Gradska veletržnica u Splitu

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Vlada je odlučila likvidirati državnu tvrtku Nacionalna veletržnica d.d. koju je prije 25 godina osnovala s ambicioznim ciljem osiguravanja plasmana proizvoda malih poljoprivrednih proizvođača na tržište pod parolom "od polja do stola".

Kako doznajemo u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji upravlja državnim poduzećima, Nacionalna veletržnica ukida se u sklopu Vladina programa smanjenja broja državnih agencija, zavoda, fondova, instituta i tvrtki koji je usvojen još 2. kolovoza 2018. No, dok su ostala državna tijela čije je ukidanje zacrtano tim programom Vlade pripojena nekoj drugoj organizaciji, ustanovi ili tvrtki, nejasno je koji će dio državnog aparata preuzeti zadaće Nacionalne veletržnice koja je, među ostalim, razvila mrežu regionalnih veletržnica u Splitu, Rijeci i Osijeku čiji je suvlasnik.

Dioba imovine

- Na glavnoj skupštini Nacionalne veletržnice d.d., održanoj 19. rujna ove godine, donesena je odluka o prestanku rada Društva i pokretanju postupka njegove likvidacije. Nacionalna veletržnica d.d. kao jedan od vlasnika regionalnih veletržnica odlučit će na kraju likvidacijskog postupka o svojim udjelima u regionalnim veletržnicama - poručeno nam je iz CERP-a. Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, koje je Vlada 2018. zadužila za likvidaciju Nacionalne veletržnice, zadaće razvijanja regionalnih veletržnica za otkup hrane od malih poljoprivrednika neće od likvidirane tvrtke nitko preuzeti, a regionalne veletržnice, ističu iz ministarstva, nastavljaju s radom kao zasebne pravne osobe.

- U postupku likvidacije naplatit će se eventualna potraživanja, unovčiti imovina, podmiriti vjerovnici, okončati poslove koji su u tijeku i predložiti dioba imovine. Likvidator će voditi društvo do njegova brisanja iz sudskog registra - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Dok u CERP-u kažu da će o vlasničkim udjelima Nacionalne veletržnice u regionalnim podružnicama odlučiti likvidator tvrtke, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su svi vlasnički udjeli državnih tvrtki u nadležnosti CERP-a.

Kada je Vlada u siječnju 1998. donijela odluku o osnivanju Nacionalne veletržnice, uplativši, među ostalim, temeljni kapital od osam milijuna kuna, to su svi pozdravili jer je dugogodišnji naglasak svih rasprava o poljoprivredi bio da se domaći proizvođači voća i povrća teško probijaju na tržište zbog uvozne robe, trgovačkog lobija i visokih troškova distribucije robe do kupaca. Novoosnovana tvrtka dobila je zadatak da razvije regionalnu mrežu veletržnica na kojima bi se plasirao i otkupljivao urod malih poljoprivrednika. Nacionalna veletržnica d.d. kao središnje dioničko društvo imalo bi savjetodavnu i ulogu osiguravanja izvora financiranja.

Nema naputka

Kako se Nacionalna veletržnica našla na popisu državnih tijela koje treba ukinuti, nejasno je, kao što nema ni naputka što će biti s regionalnim veletržnicama čiji je Nacionalna veletržnica suosnivač. U svakom slučaju, Vlada je naložila Ministarstvu poljoprivrede da Nacionalnu veletržnicu likvidira već 2019., a u međuvremenu je ta tvrtka nagomilala gubitke u poslovanju. Samo lani gubitak joj je bio pola milijuna kuna.

STABILNI PRIHODI

Suvlasnici regionalnih tržnica u Splitu, Rijeci i Osijeku su, među ostalim, gradovi i županije. Vlasnički udjeli Nacionalne u regionalnim veletržnicama kreću se u rasponu od 35 do 53 posto. U izvješćima Nacionalne veletržnice vrijednost vlasništva tvrtke u regionalnim veletržnicama procijenjena je na 35 milijuna kuna. No, kako je tvrtka dužna državi gotovo 35 milijuna kuna, Uprava Nacionalne veletržnice predložila je da država na ime duga preuzme te vlasničke udjele u regionalnim veletržnicama. Lani su tri regionalne veletržnice zajednički uprihodile gotovo milijun eura. Dvije od tri, u Splitu i Rijeci, poslovale su s dobiti, ali nije riječ o značajnim iznosima. Kao što ni gubitak Regionalne veletržnice Osijek od tri tisuće eura nije zabrinjavajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:44