putničke agencije

Od rujna nemaju nikakvih prihoda: ‘Tražimo hitne mjere državne pomoći!‘

Članice UHPA-e, njih više od 240, lani su ostvarile ukupni prihod od oko tri milijarde kuna te zapošljavale oko 3000 stalnih i 2800 sezonskih radnika
Tomislav Fain
 Jure Miskovic/Cropix

Agencije koje su ljetos nešto i napravile od rujna nemaju nikakvih prihoda

Udruga hrvatskih putničkih agencija upravo radi anketu među svojim članicama o poslovanju u prvih 11 mjeseci ove godine. Prema procjeni Tomislava Faina, predsjednika UHPA-e, pad prihoda mogao bi iznositi između 88 i 92 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Članice UHPA-e, njih više od 240, lani su ostvarile ukupni prihod od oko tri milijarde kuna te zapošljavale oko 3000 stalnih i 2800 sezonskih radnika.

- Ovo su naše prve projekcije pada i mislim da su ti postoci realan odraz stanja. Ove smo godine najpogođenija djelatnost. Nekim našim agencijama, a pogotovo onima koje su specijalizirane za daleka tržišta, lockdown traje od 1. ožujka. Agencije koje su nešto odradile ovo ljeto, od rujna su bez prihoda, unatoč tome što su otvorene. Od 1. rujna možemo reći da je 90 posto naših članica bez ikakva prihoda, a na naplatu dolaze komunalne naknade, režije i kamate na kredite na koje je proglašen moratorij. Dio radnika, ipak, dobiva i ostatak plaće, odnosno razliku od 4000 kuna, koje osigurava država kao mjeru za očuvanje radnih mjesta, do plaće. U pregovorima smo s Ministarstvom turizma i sporta u vezi s obeštećenjem turističkih agencija i organizatora putovanja kako bi preživjeli do početka sezone - pojašnjava Tomislav Fain.

Govoreći o bookingu za zimovanja, Fain kaže da je početkom listopada bilo naznaka optimizma i bila je donekle obećavajuća situacija.

- Bilo je upita za advente i skijanja, ali sada toga nema ili je zanemarivo. Još uvijek smo optimistični i nadamo se da će se popraviti epidemiološka situacija tako da ćemo odraditi nešto zimske sezone. Doduše, snježna sezona nama nije bila značajna u ukupnim prihodima, ali u ovoj situaciji bilo što je nama pomak. U nekim okolnim zemljama najavljuje se otvaranje skijališta, ali, budimo iskreni, naši građani za te zemlje u najvećoj mjeri direktno rezerviraju - kaže Fain.

Što se tiče mjera Vlade, Fain računa da će mjera za očuvanje radnih mjesta potrajati do početka sezone.

- U ovom trenutku ne znamo hoće li prvi gosti doći 1, svibnja ili 1. lipnja, ali dotad moramo nekako opstati. Osim mjera za očuvanje radnih mjesta, agencijama je nužna i pomoć kako bi se barem ublažio i kompenzirao gubitak na način kako su to napravile ostale europske zemlje. Tu mislim na slične mjere koje su dobili ugostitelji kojima su pokriveni najmovi i režije - zaključuje predsjednik Udruge putničkih agencija.

Traže hitne mjere vlade

Putničke agencije najteže su pogođeni dio turističke i industrije putovanja u Hrvatskoj, posla većina njih gotovo i nema već mjesecima, a da bi opstale treba im financijska pomoć države i stoga traže hitne mjere pomoći, poručili su u utorak iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

"Poslovanje i opstanak putničkih odnosno turističkih agencija krajnje je ugroženo i na to upozoravamo od početka koronakrize, kao i na to da bez državne pomoći većina agencija ne može opstati. Stoga od Vlade tražimo određene mjere samo za agencije kao što su ih donijele i druge države-članice EU-a", objašnjava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Potpore za očuvanje radnih mjesta pomogle su, kako dodaje, agencijama zadržati djelatnike. Kaže da su se kriteriji prilagođavali stvarnim potrebama i zahtjevima agencija, no Fain kaže da "tu neće stati".

Otkriva pritom da je o problemima agencija krajem prošlog tjedna razgovarao i s ministricom Nikolinom Brnjac, kao i obeštećenju agencija i organizatora putovanja koji su se zbog pandemije našle u najtežoj situaciji.

Tom su prilikom razgovarali o produžetku potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, financijskoj potpori kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenskim zajmovima uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:31