Izmjena zakona

Odmrzavaju se ovrhe, Vlada priprema mjere za ublažavanje tsunamija blokiranih

U Banskim dvorima, kažu nam, razrađuju scenarije za što bezbolniji prijelaz s potpunih obustava ovrhe na njihovo vraćanje
Ivan Malenica
 Boris Kovačev / CROPIX

Od 18. listopada, kada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, Fina će ponovo plijeniti novac s računa građana koji nisu podmirili svoje dugove.

crna jesen Vlada definitivno više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u listopadu i studenom očekuje pravi tsunami ovrha. Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana. Uz rekordni pad BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto i očekivani gubitak radnih mjesta (samo se u sektoru turizma predviđa gubitak preko 60.000 radnih mjesta), korak smo do realizacije prognoza o crnoj jeseni.

Nekoliko sugovornika iz Vlade, uz napomenu da se mjere pomoći gospodarstvu i građanima kakve su se do sada donosile ne mogu produljivati, tvrdi nam da se u Banskim dvorima ne zanemaruje socijalna komponenta. Tako, kažu nam, razrađuju scenarije za što bezbolniji prijelaz s potpunih obustava ovrhe na njihovo vraćanje.

Vjerovnici

Jedna od opcija po kojoj bi se pomoglo građanima, a ne bi se previše zakidalo vjerovnike, jest omogućavanje otplate duga na rate. U Ministarstvu pravosuđa i uprave su nam potvrdili tu informaciju navodeći kako je njihova Uprava za građansko pravo već pripremila nacrt dokumenta kojim će se obratiti Javnobilježničkoj komori. Rješenja bi se trebala donijeti idućeg mjeseca.

Prijedlog komore

Cilj je da se u dogovoru s javnim bilježnicima nađe rješenje koje će spriječiti da se preko noći golemi broj ljudi nađe u potpunoj blokadi. Javnobilježnička komora bi trebala dati svoje prijedloge kako, i po kojim kriterijima, građanima omogućiti postupno vraćanje dugova. “Moramo pomoći građanima, ali i vjerovnicima omogućiti da naplate svoja potraživanja”, kaže sugovornik iz Vlade.

“Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je propisan zastoj svih ovršnih postupaka i ovrha na plaći i mirovini, dakle ne provode se ovršni postupci (osim u slučaju zakonskog uzdržavanja, rente ili ako u pojedinačnom postupku sudac odluči da je nužno poduzeti ovršnu radnju), s time da sudovi, javni bilježnici i poslodavci i HZMO predmete uredno zaprimaju radi zastare i prednosnog reda, a kao pomoć gospodarstvu - stečajni razlozi nastali za vrijeme trajanja posebnih okolnosti nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka”, podsjećaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave uz napomenu kako ni Fina do 18. listopada (uz izuzetak zakonskog uzdržavanja, rente) ne plijeni sredstva s računa, ali uredno zaprima zahtjeve.

“Vlada će kao i do sada nastaviti pratiti situaciju s pandemijom Covida-19 te pravodobno donositi odluke”, poruka je iz Ministarstva pravosuđa.

Niz kritika

Važna novost koja dolazi iz Vlade jest da se potpuno odustaje od prijedloga Ovršnog zakona koji je u proceduru poslao bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Po tom prijedlogu koji je prošao dva saborska čitanja da bi zapeo u trećem, ovrhe na temelju vjerodostojne isprave i dalje bi provodili javni bilježnici, u postupku bi bila zadržana Fina, ali bi se još uključili i sudovi.

Takav je zakonski prijedlog doživio bezbroj kritika i nitko njime nije bio zadovoljan, od vjerovnika, dužnika, preko odvjetnika, javnih bilježnika do sudova kojima je prijetilo zatrpavanje predmetima.

U planu zakonodavnih aktivnosti za listopad je predviđen Ovršni zakon. Još nije odlučeno hoće li se pripremiti potpuno novi zakon ili će se ići u izmjene postojećeg. U Ministarstvu pravosuđa za sada su skloniji “krpanju” aktualnog zakona, a potom pripremi novog propisa koji bi bio na tragu slovenskog modela i omogućio efikasne, ali i jeftinije ovrhe.

“Kao što je navedeno u Programu Vlade za mandatno razdoblje 2020. - 2024., usvojit će se novi Ovršni zakon kojim će se zaštititi dostojanstvo i egzistencija ovršenika, a istodobno vjerovniku omogućiti bržu realizaciju potraživanja”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Iz takozvanog Bošnjakovićeva zakona od kojega se odustalo preuzet će se neke mjere kojima se nastojalo olakšati položaj dužnika.

Zimske deložacije

“Zakonom će se, između ostalog, povećati popis primanja koja su izuzeta od ovrhe, smanjiti troškovi postupka te onemogućiti deložacije u zimskom periodu… Stvorit će se moderniji sustav naplate koji će osigurati jeftinije, brže i djelotvornije namirenje vjerovnika uz povećanu razinu zaštite ovršenika”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Iz njihova navoda da će se uvesti kontradiktorni postupak koji će provoditi nasumce odabrani javni bilježnici zaključuje se kako se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave neće vraćati na sudove, nego će se prigovor rješavati u javnobilježničkom postupku.

Time bi se otklonila manjkavost aktualnog zakona koja proizlazi iz odluke Europskog suda pravde u Luxembourgu iz 2017. godine po kojoj stranci ne mogu biti ovršeni jer u postupku prisilne naplate na temelju vjerodostojne isprave nije predviđen kontradiktorni postupak. Upravo je to bio razlog zbog kojega je bivši ministar pravosuđa Bošnjaković ovrhe želio vratiti na sudove, premda su pravnici stalno ukazivali da su moguća i druga rješenja.

“Uzimajući u obzir kompleksnost pitanja ovrha, Ministarstvo pravosuđa i uprave će pri donošenju zakonskog prijedloga, kao i u prethodnim zakonodavnim aktivnostima vezanim uz Ovršni zakon, nastaviti s dijalogom sa svim uključenim dionicima procesa te provesti savjetovanja sa zainteresiranom javnošću”, poručuju iz Ministarstva.

To znači da će novi ministar Ivan Malenica prije nego što prione na izradu novog propisa saslušati udruge blokiranih, odvjetnike, javne bilježnike, agencije koje se bave prisilnom naplatom potraživanja i sudove.

Novosti o zakonu

●   Odustaje se od vraćanja ovrha na sudove i piše novi zakon

●   Ovršenici će biti dodatno zaštićeni - nema deložacija zimi, veći opseg zaštićenih primanja

●   Uvođenje kontradiktornog postupka pred nasumce odabranim javnim bilježnicima

●   Ovrhe trebaju biti jeftinije i brže od dosadašnjih

Novosti nakon isteka mjera

●   Nakon 18. listopada očekuje se preko 400.000 blokiranih

●   Vlada planira spriječiti tsunami uvođenjem obročne otplate duga

●   Za provedbu mjera pomoći ovršenicima zadužuje se Javnobilježnička komora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:52