ALEKSEJ MORDAŠEV

Oglasila se najveća svjetska turistička kompanija, tvrtka Putinovog oligarha: ‘U čemu je problem?‘

Mordašovljeve tvrtke dio su prilično širokog popisa ruskih kompanija koje su krucijalne za rusku ekonomiju i direktno financiraju državu

Vladimir Putin i Aleksej Mordašov

 Alexei Druzhinin/AFP

TUI Grupa, najveća svjetska turistička kompanija u većinskom vlasništvu Rusa Alekseja Mordašova oglasila se putem svojeg glasnogovornika kako bi poručila da ne vide zašto bi na njihovo poslovanje utjecala činjenica da 34 posto njihovih dionica drži čovjek kojeg zapad smatra pro-putinovski orijentiranim oligarhom.

Točnije, Mordašov drži 34 posto dionica kompanije vrijedne oko 1.4 milijarde eura, a u jeku izricanja dosta strogih sankcija protiv Rusije zbog činjenice da je napala Ukrajinu - a kojom će biti obuhvaćeni i najveći ruski oligarsi - zapadni se mediji ovih dana pitaju kako će ta situacija utjecati na poziciju ove kompanije čije je poslovanje već ranije bilo načeto pandemijom.

Prema pisanju The Timesa, naime, Mordašov je navodno prisustvovao Putinovoj konferenciji prošlog četvrtka na kojoj je okupio oligarhe kako bi s njima razgovarao o ekonomskim posljedicama napada na Ukrajinu, a Rus koji sjedi u nadzornom odboru TUI-ja od 2016. godine ujedno je i glavni čovjek Severstala, ruske kompanije za proizvodnju čelika koja je izlistana na moskovskoj i londonskoj burzi.

- Mordašov drži 34 posto udjela, a 66 posto drže suvlasnici iz EU i SAD-a te razni drugi privatni investitori. On sjedi u nadzornom odboru, no u Njemačkoj imamo dualni sistem podijeljen između upravnog i nadzornog odbora. Nadzorni odbor sastoji se jednakomjerno od 10 predstavnika radnika te 10 predstavnika suvlasnika, od kojih je jedan gospodin Mordašov, poručio je glasnogovornik TUI-ja dodavši kako kompanijom upravlja upravni odbor u kojeg Mordašov nije uključen.

- U tom svjetlu, ne vidimo nikakvog utjecaja na kompaniju i naše operacije, poručili su iz TUI-ja.

Ipak, Bloomberg donosi kako se u nedjelju navečer, u kontekstu uvođenja sankcije od strane EU prema ruskim oligarsima, spominjalo ima i Mordašova, čovjeka čije se bogatstvo procjenjuje na 23 milijarde dolara i koji je navodno izrazito anti-zapadno orijentiran.

Prema tekstovima koje donosi Times of London, Rusija navodno upravo uz pomoć čelika kojeg proizvodi Severstal izrađuje lakše tenkove, a Mordašov je potom i predsjednik Uprave PJSC Power Machines, tvrtke koja proizvodi energetsku opremu i koja je sankcijama već bila obuhvaćena 2018. godine, nakon ruske aneksije Krima.

Prema Guardianu, Mordašovljeve tvrtke dio su prilično širokog popisa ruskih kompanija koje su krucijalne za rusku ekonomiju i direktno financiraju državu, no iz TUI-ja upozoravaju da treba razlikovati 'njegovu privatnu ulogu te ulogu njega kao dioničara.'

Inače, TUI Grupa sjedište ima u Njemačkoj te zapošljava preko 50 tisuća zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:41