GRCAJU U DUGOVIMA

Omiljeno odmorište vozača i turista pred gašenjem, njihova sudbina je u rukama HAC-a

U prijedlogu predstečajnog plana Uprava Motela Plitvice navela je i dug prema HAC-u od 11,9 milijuna kuna, no sud je utvrdio da je dug triput veći
 Dragan Matic Dragan Matic/Cropix

Sudbina Motela Plitvice, omiljenog odmorišta za vozače i turiste na autocesti Zagreb - Bregana, u rukama je Hrvatskih autocesta nakon što je zagrebački Trgovački sud u srijedu utvrdio dug motela koji je sam proljetos zatražio predstečaj.

Naime, od ukupno sudski utvrđenog duga Motela Plitvice od 39,6 milijuna kuna, na potraživanje HAC-a otpada 33,4 milijuna kuna, tako da motel bez privole HAC-a, dođe li do glasovanja vjerovnika, ne može iz predstečaja.

Uprava motela zatražila je otvaranje predstečaja zbog posljedica koronakrize na poslovanje i cilj joj je da se otplata nastalog duga od 17 milijuna kuna uredi tako da motel može poslovati.

U prijedlogu predstečajnog plana Uprava Motela Plitvice navela je i dug prema HAC-u od 11,9 milijuna kuna, no sud je utvrdio da je on triput veći. Radi se o dugogodišnjem sporu Motela Plitvice i HAC-a zbog korištenja zemljišta na kojem motel, s ostalim sadržajima, posluje s obje strane autoceste.

Dvije strane nikada nisu sklopile ugovor o korištenju zemljišta iako su to, kako je utvrđeno u sudskom postupku koji je HAC pokrenuo još 2001., morale učiniti.

Budući da nije bilo ugovora, Motel Plitvice osporavao je zahtjev HAC-a da je za korištenje zemljišta ostao dužan samo od 2001. do 2009. godine 12 milijuna kuna. S vremenom je dug motela HAC-u, prema obračunu državnih autocesta, narastao na 78,1 milijun kuna. U konačnici, HAC je dobio spor na Trgovačkom i Visokom trgovačkom sudu, Motel Plitvice nije uspio ni s revizijom na Vrhovnom sudu.

Iz HAC-a su nam jučer poručili kako pretvaranje potraživanja kojeg imaju od Motela Plitvice u vlasništvo nad motelom nije opcija jer im Zakon o cestama, ističu, ne dopušta takav model.

- Stav Hrvatskih autocesta o predstečajnoj Motela Plitvice ovisi o konačnom prijedlogu nagodbe i mjerama koje će dorađenim planom restrukturiranja eventualno biti predložene – kažu o HAC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:33