INVESTICIJE U TURIZMU

Optimizam među hotelijerima: ‘Postoje projekti, u raznim fazama, vrijedni 35 milijardi‘

Iznenađujuće dobra sezona budi nade u hrvatskom turističkom sektoru
Hotel Marjan
 Tom Dubravec/ Cropix

Nakon ove - očito solidne - turističke sezone, sudeći prema onome što su nam rekli iz najvećih hotelsko-turistički kompanija, sljedeća bi godina trebala biti obilježena velikim ulaganjima u turistički sektor, a pogotovo u hotelski segment. Kao i dosadašnjih godina, ulaganja će biti i u podizanje kapaciteta i podizanje kvalitete. Osim u važnijim turističkim središtima odnosno mjestima gdje posluju najveće turističke kompanije veliki investicijski ciklus događa se ili će se uskoro dogoditi u dva najveća grada - Zagrebu i Splitu.

U Rijeci je ove godine dovršena investicija vrijedna 800 milijuna kuna u gradnju hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa. Zanimljivo je da u ovom trenutku nitko, pa čak ni Ministarstvo turizma, nema evidenciju investicija u hrvatski turizam. Ministarstvo turizma dosadašnjih bi godina provelo anketu te bi na osnovi tih podataka dosadašnji ministri započinjali govore o iznosu investicija u turizmu. Naravno, ankete nisu bile potpune jer dio privatnih kompanija nije htio davati podatke o svojim investicijama. Rezultate ankete za ovu godinu o investicijama u turizmu koju provodi Ministarstvo turizma i sporta očekujemo u listopadu.

Zastoj u pandemiji

Zbog pandemije došlo je do zastoja kada su u pitanju investicije u realnom turističkom sektoru, pogotovo one koje su trebale započeti u 2020. Prema nekim procjenama, radi se o gotovo 50 posto planiranih investicija. Inače je sektor turizma za 2020. godinu imao snažno povećanje prijava investicija, i to za 300 posto u odnosu na 2016. godinu.

"U ukupnom broju prijava na ZPU sektor turizma zauzima najveći udio od 16 posto, a po visini ulaganja turizam nadmašuje sve druge sektore i čini više od 36 posto vrijednosti ukupno odobrenih projekata. Na sjeveru jadranske Hrvatske najveća je prosječna vrijednost projekta ulaganja koja iznosi 106,66 milijuna kuna, što je 230 posto više od hrvatskog prosjeka i oko 300 posto više od kontinentalne Hrvatske. Hrvatski prosjek je 46,60 milijuna kuna. To je područje kapitalno najintenzivnije kada govorimo o ulaganjima u Hrvatskoj", ističe Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Anketa o planovima

Za potrebe Nacionalnog plana za oporavak i otpornost u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske proveli su anketu o investicijskim planovima turističkih kompanija, a prema onome što nam otkriva njezin direktor Bernard Zenzerović, rezultat je da u raznim fazama spremnosti postoje investicijski projekti u vrijednosti od 35 milijardi kuna.

"Hotelski smještaj čini tek oko 13 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a unatoč tome ostvaruje oko 40 posto ukupne dodane vrijednosti u turizmu. Povećanjem udjela hotelskog smještaja poboljšali bismo smještajnu strukturu u turizmu i značajno podigli dodanu vrijednost ukupnog turizma u Hrvatskoj. No za aktiviranje tog potencijala potrebno je dodatno potaknuti investicije. To su može napraviti smanjenjem birokracije i ubrzanjem administracije kako bismo ubrzali realizaciju projekata, zatim pojednostavljenjem Zakona o poticanju ulaganja pa pojednostavljenjem procedure uvoza radne snage, spuštanjem PDV-a na razinu konkurentskih zemalja, rješavanjem pitanja tzv. turističkog zemljišta", istaknuo je Zenzerović.

Optimizam u planiranju

Gotovo sve vodeće kompanije iz sektora turizma najavljuju investicije. Prema riječima Gordane Tomičić, predsjednice Uprave Sunčanog Hvara, Sunčani Hvar trenutno radi na nekoliko investicijskih projekata s ciljem daljnjeg podizanja kvalitete turističke usluge i repozicioniranja proizvoda u viši cjenovni segment. "Ukupna vrijednost investicija u sljedeće tri godine planirana je na razini 170 milijuna kuna", otkrila je Gordana Tomičić.

Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi objavili su na Zagrebačkoj burzi kako su dogovorili nastavak strateških investicija u domaći turizam, i to kroz drugu fazu kapitalizacije tvrtke Imperial Riviera, a u sklopu koje će na Jadranu sagraditi dva nova hotela visoke kategorije. Riječ je o dokapitalizaciji koja je vrijedna 689 milijuna kuna te bi se, prema priopćenju iz Valamara, trebala realizirati nakon odobrenja Glavne skupštine Imperial Riviere sazvane za 10. rujna ove godine.

Valamar je u 2021. uspješno dovršio nekoliko većih investicija, uključujući završetak obnove i dogradnje Valamar Parentino Hotela u Poreču, Valamar Meteor Hotela u Makarskoj te otvorenje prvog hotela pod novim lifestyle brendom, pod nazivom Hvar [Placeshotel] by Valamar u Starom Gradu na otoku Hvaru. Odbor Valamar Riviere odobrio investicije za 2021. godinu u iznosu od 123 milijuna kuna.

U razdoblju od narednih tri do pet godina, biogradska Ilirija planira realizaciju investicijskog programa u iznosu od oko 315 milijuna kuna.

"Uvjeti za razvoj su ispunjenje prostornoplanskih uvjeta, razrješenje pitanja zemljišta u kampu, rješavanje pitanja produljenja koncesija na pomorskom dobru i zaštita zakonitih ulaganja i stečenih prava kako postojećih ulaganja tako i za buduća ulaganja, pravovremeno ishođenje potrebnih dozvola, suzbijanje pandemije, ostvareni poslovni rezultati...", pojašnjava Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije.

Ministrica turizma: Podizanje potpora bit će snažan generator novih investicija

Iz Ministarstva turizma otkrili su nam i zanimljivu novost koja je vezana za investicije. Naime, u 2021. godini uvode se nove regije NUTS 2 prema kojima Hrvatska od sadašnjih dviju regija, u kojima je dozvoljeni intenzitet potpora iznosio 25 posto, prelazi na četiri regije u kojima je dozvoljeni intenzitet potpore značajno veći: Panonska Hrvatska 50 posto, Jadranska Hrvatska 40 posto, Grad Zagreb 35 posto i Sjeverna Hrvatska 50 posto. "Podizanje maksimalnih intenziteta potpora za ulaganja sa 25 na 50 posto bit će snažan generator novih investicijskih projekata u Hrvatskoj, a poglavito u sektoru turizma", pojašnjava Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:38