ISTRAŽIVANJE IFO-A

Optimizam u najjačem europskom gospodarstvu: Sve manje njemačkih kompanija strahuje od propasti

U travnju je 7,1 posto kompanija ocijenilo je da im je egzistencija ugrožena, gotovo upola manje nego u siječnju

Panorama Frankfurta

 Arne Dedert/AFP

Broj kompanija u Njemačkoj koje strahuju od propasti smanjio se od početka godine unatoč višoj inflaciji i neizvjesnoj prodaji zbog rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje muenchenskog instituta Ifo-a.

U travnju je 7,1 posto kompanija ocijenilo je da im je egzistencija ugrožena, gotovo upola manje nego u siječnju, izvijestio je ifo.

Ekonomisti u institutu upozoravaju ipak na velike razlike među sektorima, dodavši da u nekima pandemija još uvijek igra važnu ulogu.

Tako se gotovo četvrtina tvrtki u ugostiteljstvu i sektoru zabave i dalje pribojava da će biti prisiljena staviti ključ u bravu, rekao je Klaus Wohlrabe, direktor istraživanja Ifo-a.

U sektoru maloprodaje strah je pak splasnuo nakon ukidanja ograničenja povezanih s pandemijom, pa je udio tvrtki koje strahuju od propasti više nego prepolovljen u odnosu na siječanj, sa 14,8 na 6,7 posto.

"Brojke još ne pokazuju tragove trenutne dinamike inflacije", konstatira Wohlrabe. No, "visoka razina neizvjesnosti koju je stvorio rat u Ukrajini nije raspirila strah od propasti u ključnim sektorima", dodao je.

"Knjige narudžbi u industriji i dalje su pune", naglasio je ekonomist Ifo-a.

Istraživanje S&P Globala o njemačkoj industriji u travnju pokazalo je drugačiju sliku, razotkrivši pad proizvodnje i potražnje nakon gotovo dvogodišnjeg oporavka od pandemijske krize.

Oslabljena potražnja dijelom odražava sve izraženiji pad izvoza, koji kompanije pripisuju posljedicama rata u Ukrajini, sankcijama Rusiji i opetovanom uvođenju strogih epidemioloških mera u Kini.

"Ti faktori pritisnuli su potražnju i istodobno pojačali pritsak na nabavne lance, uz najraširenije kašnjenje outputa od studenoga prošle godine", pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:32