KULMINACIJA SUKOBA

Orbico i Adris izašli iz HUP-a, sprema se još niz ‘ispisnica‘ velikih tvrtki

Jedan od članova Savjeta je i predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi koji je izjavio kako bi trebalo osigurati izbor novog predsjednika, članova Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i njegova predsjednika te udruzi osigurati kontinuitet
Branko Roglić
 Dragan Matic/Cropix

Orbico i Adris su izašli iz članstva Hrvatske udruge poslodavaca, a sprema se još niz “ispisnica” velikih tvrtki danas ili sutra, među kojima i ona Fortenove, objavio je Večernji list.

Branko Roglić, čelnik Orbica koji je bio jedan od osnivača HUP-a i sada predsjednik Nadzornog odbora, to je potvrdio. Iz Adrisa su poslali priopćenje u kojem navode da je „HUP interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge”.

U HUP-u su nam jutros rekli kako još formalno nisu primili obavijesti o istupanju iz članstva Orbica i Adrisa, a glavni direktor HUP-a Damir Zorić i i predsjednica Vijeća članova Marina Pulišić (JGL) su dali izjave kojima ukazuju na to da najavljena istupanja, objavljena u medijima, ne ugrožavaju HUP kao udrugu. Kako saznajemo, danas će se održati konzultativni sastanak članova Savjeta HUP-a o tome kao i predstojećim izborima za tijela udruge i novog predsjednika, a sutra se održava i sastanak Vijeća članica.

Jedan od članova Savjeta je predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi koji je za Večernji izjavio kako bi trebalo osigurati izbor novog predsjednika, članova Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i njegova predsjednika te udruzi osigurati kontinuitet i podržati napore onih koji se imaju ambiciju angažirati u budućem razdoblju. „Ja ne vidim u HUP-u nikakav raskol”, izjavio je Tedeschi.

Hrvatska udruga poslodavaca trenutno je bez predsjednika, nakon što je preminuo Marin Pucar, izabran u ljeto prošle godine. Poslodavačka udruga je u previranjima od početka 2020., preciznije nakon prijave djelatnica za seksualno uznemiravanje i smjenjivanja bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića (u međuvremenu je kaznena prijava protiv njega odbačena zbog zastare), a potom je u internim raspravama izneseno niz primjedbi na vodstvo udruge i način rada što je rezultiralo ostavkom dugogodišnjeg glavnog direktora Davora Majetića te odlaskom Gordane Deranje s mjesta predsjednice.

Roglić je od početka bio revoltiran zbog prijava koje su zaposlenice HUP-a podnijele za seksualno uznemiravanje na poslu, smatrajući kako za to nije bilo osnove, a isticao je i prijateljstvo s Bernardom Jakelićem. Neslužbeno saznajemo kako je inzistirao da djelatnice koje su prijavile Jakelića dobiju otkaz, a u izjavi za Večernji navodi kako se u HUP -u „svašta događalo” te njemu „kao čovjeku koji je etičan” tamo nije mjesto. Dodao je kako ta organizacija „u ovom momentu otežanih uvjeta na tržištu, pogođenom pandemijom i potresima, uopće ne funkcionira. Mislim da ju je teško izliječiti pa možda treba otvoriti neku novu.”

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, izjavio je kako je temeljno načelo djelovanja HUP-a "dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz naše udruge. U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a.“

Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a, je pak poručila kako reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima, a u proteklom razdoblju su se HUP-u, kaže, pridružile "mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini". Napominje da je HUP za svoje članove izborio velike stvari, a nabraja da je samo u posljednjih par mjeseci ukinut porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a. "Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu“, izjavila je.

HUP je osnovan 1993. godine, a jedini je reprezentativni predstavnik privatnog sektora u odnosima prema Vladi i sindikatima u Gospodarsko socijalnom vijeću. Ima 30 granskih udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35