Očita diskriminacija

Orcale sustavno potplaćivao svoje radnice, dobivale su 13.000 $ manje od muških kolega

Div Silicijske doline mora odgovoriti na brojne optužbe bivših zaposlenica
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Oracle, jedno od vodećih tehnoloških poduzeća Silicijske doline, sustavno je godinama potplaćivao svoje zaposlenice. Tako barem stoji u nedavno podnesenoj žalbi u kojoj je slučaj detaljno elaboriran, javlja The Guardian.

Grupa odvjetnika koji zastupaju više od 4.200 bivših zaposlenica firme, u petak su američkoj saveznoj državi Kaliforniji podnijeli žalbu zbog rodne diskriminacije u korporativnom okruženju. Naime, analizom platnih lista zaposlenika tvrtke Oracle, došli su do zaključka da su ženske djelatnice u prosjeku godišnje bile plaćene čak 13.000 dolara manje od svojih muških kolega za isto radno mjesto. Štoviše, statistička analiza platnih lista ukazuje na to da su žene prema neto iznosima plaća zarađivale 3,8 posto manje od muškaraca. Također, zaposlenice su dobivale čak 13,2 posto manje u iznosima bonusa te 33,1 posto manje u vrijednostima dionica.

- Naprosto nisam mogla vjerovati da je to moguće. Bila sam bijesna – rekla je Marilyn Clark, bivša zaposlenica firme koja je među prvima primijetila osjetnu razliku u koeficijentima plaća muškaraca i žena.

Bolna spoznaja

Nju je bolno pogodilo da je godišnje plaćena gotovo 20.000 dolara manje od svojih muških kolega, osobito ako se u obzir uzme činjenica da je od odlaska u mirovinu upravo ona bila zadužena da novopridošle zaposlenike educira i osposobi za rad.

- Žene su potplaćene u svim industrijama. Međutim, u ovom slučaju se radi o uistinu snažnim i potresnim brojkama od kojih je nemoguće okrenuti glavu – rekao je Jim Finberg, jedan od odvjetnika angažiranih na ovome slučaju.

Podsjetimo, uprava kompanije Oracle se trenutno bori i protiv optužbi za rasnu i rodnu diskriminaciju, ali i protiv brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje i netransparentno zapošljavanje. S istim se problemima trenutno suočava i Google. Njih je još 2017. godine američko ministarstvo rada upozorilo na kršenje jednakosti na radnome mjestu. Tada je Oracle u službenom očitovanju optužbe odbacio kao 'neosnovane', naglasivši pritom da na 'koeficijent plaće njihovih zaposlenika utječe jedino njihov doprinos firmi'.

Clark, koja je kao IT inženjerka u Oracleu radila više od 10 godina, rekla je da je sasvim slučajno saznala do koje mjere su zaposlenice diskriminirane te da je u početku tu informaciju odlučila zadržati za sebe.

Prekinuta šutnja

- Zadržala sam to za sebe zato što sam odgajana u generaciji koju su učili da je nepristojno govoriti o plaćama – objasnila je dodavši da je odlučila progovoriti onda kada je shvatila koliko je to rasprostranjen problem kako bi pravovremeno upozorila svoje kolegice.

- To radim prvenstveno zbog svoje kćeri. Ne želim da i ona jednog dana bude diskriminirana na radnom mjestu – zaključila je Clark.

Dio problema svakako je činjenica da je Oracle do sada koristio prijašnje plaće svojih zaposlenika kao orijentaciju pri utvrđivanju koeficijenta plaća, što je doprinijelo stvaranju nepremostivih razlika između muškaraca i žena. Štoviše, Kalifornija je poslodavcima zabranila da od svojih zaposlenika zahtijevaju informaciju o prijašnjoj plaći, nadajući se da će tako stati na kraj diskriminaciji.

Clark je izrazila nadu da će njihovo iskustvo potaknuti reformu unutar Oraclea i drugih kompanija zbog koje će 'buduća generacija zaposlenica biti pošteno plaćena za svoj rad'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:45