DRAMA NA WALL STREETU

Osveta štrebera: Kako je skupina amatera sluđena nepravdom financijskih tržišta odlučila pravdu uzeti u svoje ruke

Prva namjera štrebera s Reddita bila je ukazati na nakaradnost sustava u kojem cijena dionice može trikom zaživjeti samostalno, a onda i zaraditi
 Spencer Platt/AFP

Što se događa kada grupa štrebera sluđenih nepravdom financijskih tržišta, koja im se istovremeno čine seksi igračkom za one koji su nekoliko nepreskočivih stepenica više na klasnoj ljestvici, odluči pravdu uzeti u svoje ruke? Oni to učine i, očekivano, naprave potpuni nered u mehanizmu koji, još od velike krize 2007. uvjeren da mu se ništa loše ne može dogoditi, ne očekuje napad s dna klasno određene društvene piramide.

Kada je grupa tih štrebera okupljenih na društvenoj platformi Reddit (ugrubo: agregatna adresa gdje sudionici u brojnim podgrupama dijele linkove, članke i fotografije, glasaju o njihovoj popularnosti i iznose vlastite stavove o bilo čemu što im padne napamet) nanjušila da je nekoliko hedge fondova namjerno podcijenilo dionicu tvrtke GameStop, relativno malog trgovca računalnih igara koji se već dulje vrijeme borio s lošim financijskim rezultatima, na Redditovoj podstranici "WallStreetBets" krenuli su u kampanju nagovaranja malih ulagača da zajednički napumpaju cijenu GameStopove dionice. Plan je bio jednostavan - trebalo je pokrenuti val velikog kupovanja dionica.

Ono što nitko nije očekivao bio je masovan odaziv investitora-amatera, kojima se igra protiv Wall Streeta učinila prije svega zabavnom, a privlačnom i zato što, uspiju li, može mrske hedge fondove, koji su, kladeći se na nisku cijenu dionice očekivali izvući dobit, naučiti pameti. Rezultat masovnog odaziva bio je dramatičan skok cijene GameStopove dionice koja je u tri tjedna narasla s 18 na 347,51 dolara.

Problem: hedge fondovi su svoju transakciju s GameStopom temeljili na posuđenim, jeftinim dionicama, koje su, temeljem kratkotrajnog vremenski ograničenog ugovora, trebali vratiti određenog datuma. Njihova je računica bila jasna - svi pokazatelji sugerirali su umjeren pad cijene GameStopove dionice čija se vrijednost s 18 trebala spustiti na 15 dolara. To bi se vjerojatno i dogodilo da nije bilo "štrebera" i njihove akcije na Redditu koja je cijenu dionice, umjesto naniže, pogurala nezamislivo visoko, više od tisuću posto više od cijene koju su se iskusni igrači iz hedge fondova obavezali isplatiti na dan isteka terminskog ugovora. Fond koji je na GameStopu planirao umjereno zaraditi, na dan isplate našao se 13 milijardi dolara u minusu i bio je prisiljen pokrenuti stečajni postupak.

Zašto nije reagirao regulator financijskog tržišta? Zato što nitko nije prekršio regule. Štreberi s Reddita potez su odigrali javno, bez povlaštenog pristupa informacijama, bez uvezanih interesa, jer prije akcije sami nisu bili dioničari GameStopa. Prva namjera bila im je ukazati na nakaradnost sustava gdje cijena dionice može trikom zaživjeti samostalno, neovisno o životu kompanije izdavača, a onda i zaraditi, što je legitimno.

Postoji klasičan način na koji rade veliki igrači s Wall Streeta. Temelj je uvijek u promociji vlastitog portfelja na velikim globalnim konferencijama (Davos, MMF, WTO…), na večerama s partnerima, potencijalnim klijentima, a onda i prezentaciji tako prikupljenog znanja državnim dužnosnicima. Jednom kada cijela priča završi na Bloombergu, CNBC-u i u Financial Timesu, njihov se posao može smatrati obavljenim, a cijena njihove robe osiguranom.

Ništa drugo sada nisu napravili "štreberi s Reddita". Predstavili su svoj stav javnosti, objasnili zašto GameStop smatraju podcijenjenim i pozvali ulagače da im se pridruže. Jedino što to nisu napravili u Davosu ili Washingtonu, nego u čitanoj alternativnoj grupi na Redditu. Ono što je Twitter napravio politici, kada je amaterima omogućio izravan utjecaj na vrh, u protekla tri tjedna Reddit je napravio Wall Streetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:18