TRANSAKCIJA

OTP grupa preuzima Alpha banku u Albaniji, otkupna cijena ugovorena je na 55 milijuna eura

Upravo najavljenom novom transakcijom OTP grupa moći će dodatno ojačati poziciju na albanskom tržištu
 OTP grupa

Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa preuzima Alpha banke Albania, tako da će OTP grupa postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima u Albaniji. Alpha banka, albanska podružnica grčke banke Alpha Bank, osma je po veličini banka u Albaniji s ukupnim tržišnim udjelom temeljenim na imovini od gotovo 5 posto. Alpha banka posluje kao univerzalna banka u maloprodajnom i korporativnom segmentu. Otkupna cijena ugovorena je na 55 milijuna eura. Od svog utemeljenja u Albaniji, 1998. godine, Alpha banka aktivna je u kreditiranju poduzeća i financiranju velikih infrastrukturnih projekata, a također osigurava opsežan raspon depozitnih, investicijskih i financijskih proizvoda za individualne klijente. Banka trenutno upravlja mrežom od 34 poslovnice, koja pokriva sve velike gradove u zemlji.

Nakon financijskog zaključenja transakcije, koja će, uz regulatorno odobrenje, biti izvršena u drugom tromjesečju 2022., u smislu ukupne imovine očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji premašiti 11 posto, a portfelj kredita klijenata povećat će se za jedan i pol puta, na temelju čega bi udio OTP grupe mogao postati drugi najveći na albanskom tržišnu.

„Do sada smo našu prisutnost u Albaniji vidjeli kao značajnu priliku i, u skladu sa strategijom OTP grupe, tražili smo daljnje mogućnosti rasta u zemlji od ulaska na tržište 2018. godine. Tada smo preuzeli Societe Generale Albania banku, koja je od tada uspješno integrirana u OTP grupu. Ovoga puta, našoj grupi priključuje se Alpha banka, dobro funkcionirajuća, stalno rastuća kreditna institucija, koja igra značajnu ulogu u rastu bankarskog sektora zemlje i razvoju lokalne zajednice. Upravo najavljenom novom transakcijom, OTP grupa moći će dodatno ojačati poziciju na albanskom tržištu kako bi našim klijentima ponudila još bolje usluge u korporativnom i maloprodajnom segmentu, izjavio je László Wolf, zamjenik glavnog direktora OTP –a .

OTP grupa jedna je od najaktivnijih financijskih institucija europskog tržišta akvizicija. Nakon financijske krize, nove transakcije započele su 2014. godine, a od tada je OTP grupa najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući preuzimanje Alpha banke. Sve akvizicije, osim slovenske Nova KBM koja je još u procesu dovršetka, uspješno su integrirane u OTP grupu. Osim Albanije, OTP grupa ušla je u nove zemlje kao što su Slovenija i Moldavija.

OTP grupa, trenutačno pruža univerzalne financijske usluge u 11 zemalja za više od 16 milijuna korisnika, ima mrežu od skoro 1.500 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:39