Budućnost koncerna

'Ovakvu nagodbu nećemo potpisati' Dobavljači Agrokora nezadovoljni nakon sastanka

Navodno su glavna tema sastanka bili dogovori između Agrokora i Sberbank
Irena Weber i Fabris Peruško
 Bruno Konjević / CROPIX

Na sastanku Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Agrokora i Upravnog odbora Udruge dobavljača koji je trajao od 16 do 19:30 sati u utorak kasno poslijepodne i koji je povremeno bio vrlo buran nije postignut napredak u pregovorima, a dogovoreno je da dobavljači u srijedu pošalju svoje pismene zahtjeve izvanrednoj upravi.

Kako smo neslužbeno doznali, glavna tema sastanka bili su dogovori između Agrokora i Sberbank, te pregovori koji su u tijeku s Agram Investom i Adris Grupom, ali se razgovaralo i o tome koliko će se ukupno prosječno namiriti pojedine skupine vjerovnika. Prema neslužbenim podacima do kojih smo došli, navodno će se dobavljači za robe i usluge do 10. srpnja namiriti ukupno s oko 74 posto kada je u pitanju stari i granični dug, a s dodatnom mogućom isplatom 80 milijuna eura graničnog duga u iduće četiri godine i pretvaranjem manjeg dijela potraživana u vlasništvo, dobavljači bi se za robe i usluge naplatili ukupno oko 80 posto. Međutim, kada se u dobavljače uključe i oni koji su mjenično i kreditno financirali Agrokor (a takvih je potraživanja oko tri milijarde kuna), onda stopa naplate klase dobavljača pada na 51 posto.

S druge strane, razlučni financijski vjerovnici bi naplatili 100 posto svojih potraživanja koja iznose ukupno oko 520 milijuna eura, osigurani financijski vjerovnici, pretežno imatelji obveznica, koji imaju minimalno pet sudužnika bi se naplatili prosječno po stopi od 48 posto, a takvi koji su u roll-up kreditu s 55 posto. Sberbank bi se, pak, naplatio po stopi oko 50 posto, a neosigurani financijski vjerovnici (bez sudužnika) bi imali stopu naplate od 17 posto.

Sukladno informacijama koje smo dobili, dobavljači izvanrednom povjereniku najviše zamjeraju to što je prilikom dogovora o preostaloj isplati graničnog duga od 80 milijuna eura ta isplata bila uvjetovana dobrim poslovanjem Agrokora, jer se tvrdilo da svaka nova kuna obveza ugrožava Agrokor, a sada se Sberbanku izlazi u susret i povećava se dug Agrokora za 90 milijuna eura.

- To jednostavno nije pošten pristup pregovorima. Jer s takvom razinom duga koja se povećava Agrokor ni druga poduzeća neće moći dobro poslovati i nama će doći u pitanje isplata preostalih 80 milijuna eura graničnog duga. Uz to, Sberbank kao većinom neosigurani financijski vjerovnik imat će skoro tri puta veću naplatu od drugih neosiguranih financijskih vjerovnika, a zašto bi oni baš toliko bili bolji od Francka, Alce, Sokola Marića i drugih. Mi ovakvu nagodbu nećemo potpisati, ali se nadamo da će se na kraju ipak nešto promijeniti i da ćemo uspjeti postići fer dogovor i nagodbu. Ovako ispada da je nagodba krojena po narudžbi financijskih vjerovnika, kazao nam je jedan od dobavljača.

Navodno će izvanredni povjerenik u srijedu odnijeti prvi nacrt nagodbe na Trgovački sud kako bi sutkinja Nevenka Siladi Rstić mogla dati svoje načelno viđenje te sugerirati i dati primjedbe na određene teme. Taj prvi nacrt bi trebao sadržavati i sporazum sa Sberbank, a naknadno bi se u nagodbu, prije finalnog slanja na Vijeće vjerovnika i sud, uključili i sporazumi s Adris Investom i Adris Grupom.

Horvat: Izvanredna uprava u Agrokoru zna svoj posao

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško nakon sastanka s dobavljačima otišao je u Banske dvore u kojima su ga čekali predloženi ministar gospodarstva Darko Horvat, budući potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić i premijer Andrej Plenković.

Nakon sastanka, Darko Horvat je rekao da izvanredna uprava u Agrokoru zna svoj posao i da će - ako dobije povjerenje Sabora, od prvoga dana na čelu Ministarstva gospodarstva izvanredni upravitelj imati njegovo puno povjerenje.

- Na sastanku se nisu tražili nikakvi dogovori, ja se zahvaljujem ljudima koji su u ovom trenutku involvirani u problem Agrokora na upoznavanju kompletne situacije. Sve ono što sam imao prilike danas čuti ulijeva veliko povjerenje da se dobro radi i da priča oko poslovanja Agrokora ide polako prema tržnoj osnovi. Želja je da u jednom trenutku ovu upravu zamijeni prava vlasnička uprava, rekao je Horvat nakon sastanka.

Poručio je da se neće miješati Perušku u posao.

- Ljudi znaju svoj posao i imaju moje puno povjerenje i tako će biti i od prvog trenutka ako se dogodi u petak izglasavanje, rekao je i dodao: - Vjerujem da ćemo imati većinu bez nekih velikih turbulencija.

Fabris Peruško je rekao da je sastanak održan radi upoznavanja ministara sa situacijom u koncernu.

- Večerašnji sastanak je bio namijenjen da upoznamo ministra s tematikom, da prođemo kroz glavne teme u narednim tjednima, rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:14