Christian Kalin

Ovo je ‘kralj putovnica‘: Od opskurne tvrtke stvorio je biznis vrijedan milijarde

Tvrtka Christiana Kalina redovito objavljuje indeks najmoćnijih svjetskih putovnica

Christian H. Kälin

 Screenshot: Chriskalin.com

"Uvijek sam mislio da je jedini način da se očuva bogatstvo stvaranje više. Jedna od najboljih strategija je samo nastaviti ići za prilikama", rekao je Christian Kalin, predsjednik savjetodavne tvrtke Henley & Partners u području dodjele državljanstva na temelju ulaganja, industriji vrijednoj više od milijardu dolara.

Tvrtka redovito objavljuje indeks najmoćnijih svjetskih putovnica, a prema posljednjem izdanju prije nekoliko dana, Singapur je zasjeo na vrh ljestvice, svrgnuvši Japan s prvog mjesta. Stanovnici Singapura uživaju bezvizni ulazak u 192 odredišta, više nego putnici bilo koje druge zemlje, pokazuje indeks Henley Passport. Njemačka, Italija i Španjolska izjednačene su na drugom mjestu, a Japan, koji je bio prvi u četiri od posljednjih pet godina, zauzeo je treće mjesto i izjednačen je s Francuskom, Austrijom, Finskom, Švedskom, Luksemburgom i Južnom Korejom. Sjedinjene Države, koje su bile prve u 2014., pale su na osmo mjesto, najnižu poziciju dosad.

Kad se pridružio tvrtki Henley & Partners kasnih 1990-ih, piše časopis Fortune u tekstu posvećenom tom 52-godišnjem Švicarcu, bila je to opskurna tvrtka za upravljanje imovinom i imigracijsko savjetovanje. Od tada je pomogao desecima vlada prikupiti oko 12 milijardi dolara izravnih ulaganja kroz programe državljanstva ili boravišta, a savjetovao je tisuće multimilijunaša o tome gdje i kako kupiti putovnicu pogodnosti.

Iako je najpoznatiji kao ‘kralj putovnica‘, Kalin je izgradio pozamašno bogatstvo baveći se i kvantitativnim trgovanjem. Jedan je od osnivača Arnova Capitala, investicijske tvrtke koja koristi matematičko modeliranje i sustavne strategije trgovanja. Prema pisanju Bloomberga, od osnutka 2000. godine do danas ta je tvrtka sa sjedištem u švicarskom gradu Zug ostvarila povrat od oko 2000 posto. Uz ostalo, kladila se na cijene energije tijekom pandemije, a sudjelovala je i burzovnoj histeriji s dionicama američke tvrtke GameStop Corp. koju je potaknuo Reddit, što je povećalo vrijednost imovine tvrtke na više od 250 milijuna dolara.

Kada su dionice američkog prodavača videoigara dosegle rekordno visoku razinu, Arnovin algoritam je pokazao da bi trebali smanjiti svoje gubitke na poziciji. Dok je cijena dionice padala, tvrtka je na kraju, ostvarila "pristojan profit". U Arnovi Kalin ima najmanje sto milijuna dolara, piše Fortune, a krenuo je s ulaganjem manjim od milijun dolara. Tvrtku je osnovao 2003. godine s dugogodišnjim prijateljem Pendom Lofgrenom, Šveđaninom koji je prethodno kreirao računalni softver za algoritamske strategije trgovanja. Cilj dvojice prijatelja je iskoristiti pretjerani optimizam ili pesimizam na tržištima. Posljednjih su godina imali više posla izvan svojih sustavnih strategija. Uz ostalo, to uključuje klađenje na tvrtke za fosilna goriva kada su cijene nafte postale negativne tijekom pandemije, kao i Coupang Inc. jer su dionice južnokorejskog diva e-trgovine prošle godine pale zbog zabrinutosti oko rasta.

Iako Arnova još uvijek raspolaže samo novcem za malu skupinu bogatih obitelji i pojedinaca, uključujući Kalina, počela se više otvarati. U posljednje dvije godine pokrenula je dva nova proizvoda za vanjske ulagače, slična fondu, a ove godine kreće i s trećim koji cilja na trgovanje izvan svojih uobičajenih sustavnih strategija.

Kalin je odrastao u blizini Züricha, školovao se za bankara, a potom pridružio tvrtki Henley & Partners. Osnivač je i švicarske tvrtke za zdravstveno savjetovanje SIP Medical Family Office i ima globalni portfelj nekretnina. No, novac u Arnovi, koja naplaćuje samo naknade za učinak, čini većinu likvidnog dijela njegovog bogatstva. Kako navodi Fortune, odbio je govoriti o vrijednosti svoje druge imovine.

On i njegovo partner Lofgren u ovom trenutku vide pomake u procjenama vrijednosti brodarsko-tankerskih kompanija koje kotiraju na manjim burzama, kao i proizvođača nafte u zemljama Latinske Amerike koje su nedavno izabrale ljevičarske političke vođe, poput Brazila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:06