STRAST PREMA OTKRIĆIMA

Palača znanosti Zaklade Miodraga Kostića: U Beogradu se osniva najveći centar za istraživanja u regiji

Riječ je o projektu vrijednom 25 milijuna eura, na više od 5500 četvornih metara

Miodrag Kostić

Beogradska Palača znanosti, iza koje stoji Zaklada Miodraga Kostića, bit će najveći centar za istraživanje i popularizaciju znanosti u regiji. Riječ je o projektu vrijednom 25 milijuna eura, na više od 5500 četvornih metara, od čega će 1500 kvadrata biti laboratorijski prostor.

U budućoj zgradi Palače znanosti bit će smješteno 19 istraživačkih centara kojima će rukovoditi nastavnici Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda. Za isključivo laboratorijska istraživanja planirano je 1500 metara kvadratnih. Među 19 predviđenih centara su i oni za razvoj softvera za projektiranje i upravljanje u elektroenergetici, robotiku i razvoj umjetne inteligencije.

Velik dio prostora bit će posvećen približavanju znanosti široj javnosti, s fokusom na poticanje znatiželje kod djece i mladih. Unutar Palače znanosti bit će postavljen i velik broj interaktivnih i edukativnih izložaka u okviru stalnih i gostujućih postava koji će svim posjetiteljima pružiti jedinstvena znanstvena iskustva i uzbudljive demonstracije.

Prema viziji osnivača, u Palači bi se trebala njegovati strast prema novim otkrićima, saznanjima i pomicanju granica, na čijem ostvarenju radi multidisciplinarni tim vrsnih stručnjaka.

Govoreći na predstavljanju zadruge svog oca, Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora, istaknuo je važnost ovakvih ulaganja u znanost.

- Ponosan sam što pozicioniramo znanost kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palača znanosti pruži priliku novoj generaciji mladih znanstvenika da karijere grade u svojoj zemlji. Ovdje im treba omogućiti da rade u vrhunskim uvjetima, baš kao u najboljim svjetskim znanstvenim centrima. Palača znanosti bit će mjesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem te slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži - poručio je Aleksandar Kostić.

Miodrag Kostić, po kome zaklada nosi ime, predsjednik je i osnivač kompanije MK Group te je poznat kao jedan od najuspješnijih srpskih poduzetnika. Poslovanje je uspješno proširio i izvan granica države. Miodrag Kostić se povukao s aktivne pozicije u kompaniji, a ovo je druga zaklada koju je pokrenuo. Naime, prije deset godina Kostić je svoju obiteljsku kuću u Novom Sadu predao Institutu za zdravstvenu zaštitu, djece i mladih Vojvodine. Zadruga Miodraga Kostića osnovana je, pak, s ciljem da pruži podršku razvoju znanosti, njenoj promociji i popularizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:07