Poslovanje u 2020.

Pandemija koronavirusa i dva velika potresa prepolovili dobit Zagrebačke banke

Bančini poslovni prihodi iznosili su 3,6 milijardi kuna, što predstavlja pad od 798 milijuna kuna, odnosno 18,1 posto u odnosu na godinu ranije
 Marko Miscevic/Cropix

Poslovni rezultati banaka za cijelu prošlu godinu samo potvrđuju prijašnja kvartalna izvješća koja su upućivala da će im dobit u vrijeme pandemije biti prepolovljena. Zagrebačka banka ostvarila je dobit od 735 milijuna kuna, što je 52,9 posto manje nego godinu prije. Slijedom pandemije i dva velika potresa, objašnjava banka u financijskom izvješću, prošlogodišnji rezultat je pod utjecajem smanjenja poslovnih prihoda i većih gubitaka od vrijednosnih usklađenja.

"Međutim, banka ima snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju te solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost, oporavak i razvojne potencijale naših klijenata", navodi Zaba.

Poslovni prihodi smanjeni su 18,1 posto i iznosili su 3,6 milijardi kuna, a neto prihodi od kamata pali su 12 posto (343 milijuna kuna), na 2,4 milijarde kuna. Pritom je nastavljen višegodišnji trend većeg smanjenja kamatnih rashoda (17,9 posto) od prihoda (13,2 posto). Kad je riječ o neto provizijama i naknadama, one su pale 11,2 posto ili 121 milijun kuna, što znači da je banka od njih lani uprihodila 956 milijuna kuna. Najviše je smanjena neto dobit od trgovanja i ostalih prihoda i rashoda, za 56,3 posto, na 259 milijuna kuna, zbog manjih prihoda od dividendi i dobiti od trgovanja. Rast kreditnog rizika zbog pandemije donio je trošak vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke od 962 milijuna kuna. Godinu prije rezervacije su iznosile 761 milijun kuna i bile su uglavnom povezane sa sudskim sporovima.

Neto krediti i predujmi povećani su samo 1,5 posto, uz veće kreditiranje države i manje stanovništva, a depoziti su rasli čak 4,6 posto ili za 4,3 milijarde kuna, dosegnuvši 98,2 milijarde kuna.

Banka navodi da su s pandemijom nastupili značajni izazovi u poslovanju, uz visok stupanj neizvjesnosti i popratne negativne učinke na gospodarski i financijski sustav, ali će nastaviti podržavati klijente, primjereno procjenjivati njihovu kreditnu sposobnost i pažljivo razmatrati prikladnost klasifikacije u rizične skupine. U središnjoj banci, pak, ocjenjuju da porast kreditnog rizika banke zasad uspješno pokrivaju iz operativne dobiti, pa je profitabilnost, iako prepolovljena, i dalje pozitivna. No, rizik predstavlja rast udjela nenaplaćenih kredita zbog povećanja broja tvrtki koje ne nogu vraćati kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31