Report Gojka Drljače

Pandemija nije usporila burze: Bila je ovo rekordna godina za dionice, jedino je bila bolja 1995.

Bila je ovo godina koja je definitivno proslavila pojam meme dionice (meme stock)
 Tayfun Coskun/Anadolu Agency via AFP

Bez obzira na pandemiju i neizvjesnost 2021. pokazala se kao jedna od najboljih godina ikada za dionice. Vjerojatno najznačajniji dionički indeks na svijetu – američki Standard & Poor's 500 tijekom ove godine najveći broj puta dosegnuo je rekordnu razinu u zadnjih 26 godina. Čak 68 puta S&P 500 probio je najvišu zabilježenu razinu u povijesti te će jedino 1995. godina ostati zabilježena kao uspješnija po ovom kriteriju. Teško će se uskoro ponoviti da jedan tako važan dionički indeks bilježi rekorde u zamalo 30 posto svih dana trgovine u jednog godini. Ukupno je vrijednost S&P 500 porasla 26 posto ili za 8,6 tisuća milijardi dolara. Pri tome treba voditi računa da je cijeli niz manjih dionica zahvaljujući euforiji na tržištu imao rast viši od tisuću posto, a bilo je i nekoliko veliki inicijalnih ponuda dionica.

Tijekom ove godine niz uglednika iz investicijskog miljea upozorilo je na spekulativni karakter rasta dioničkog tržišta. Bill Stromberg, šef velikog T Rowe Priceaa, samo je jedan on onih koji su upozorili na visoku razinu hazarda. Stromberg u FT-u poručuje kako je vrijeme za upravljanje ulaganjima koje će se odmaknuti od spekulativnih investicija. Objasnio je kako se veliki dio rasta temeljio na ulaganjima u široke indekse koji su rasli zbog velikih udjela ekstremno velikih ali precijenjenih kompanija.

Bila je ovo godina koja je definitivno proslavila pojam meme dionice (meme stock). U osnovi radi se o dionicama čija vrijednost raste na osnovu poruka na društvenim mrežama. Vjerojatno najzanimljiviji skokovi meme dionica, koji su bili temeljeni na spekulativnoj euforiji nakon 'rasprava' na društvenim mrežama, bili su u 2021. AMC Entartainment (rast od +1200 posto) i GameStop (rast +700 posto).

U 2021. godini čak je 1100 kompanija izašlo na burzu te su ukupno prikupili 337 milijardi dolara. Jedan od najpoznatijih IPO-a u 2021. bio je onaj novog proizvođača električnih vozila – Rivian Automotive. Oni su prikupili 13,7 milijardi dolara bez da su prodali jedan automobil.

Kao niti jedna druga godina, niti 2021. nije prošla bez ozbiljnog stresa za dio investitora: zbog regulatornih pritisaka na kineske kompanije Nasdaq Golden Dragon China izgubio je 44 posto od početka godine, neke edukacijske dionice poput Tal Education Group izgubile su više od 85 posto vrijednosti, a najgori izlazak na burzu bio je onaj Didi Globala s padom od 60 posto.

Dodajmo kako je uz pojam 'meme dionice' dioničarsku 2021. godinu obilježio i pojam SPAC – special purpose acqusition company listings. U Sjedinjenim Državama zabilježen je val tih posebnih pravnih entiteta sa svrhom preuzimanja i privlačenja kapitala. Jedan od poznatijih i najkontroverznijih SPAC-ova onaj je bivšeg predsjednika Trumpa s ciljem stvaranja nove društvene mreže koja će, tobože, za razliku od postojećih omogućiti širenje pune istine.

Brif:

1 S dolaskom nove koalicije u Njemačkoj očekuje se legalizacija marihuane te niz poduzetnika priprema ekspanziju biznisa baziranih na različitim proizvodima vezanim uz marihuanu. Primjerice, poduzetnik Lars Muller u Njemačkoj planira razviti svojevrsni Starbucks marihuane - lanac koji će prodavati sve od tinkture preko svijeća do žvakaćih od marihuane.

2 Dio dioničara Moderne traži više podataka o uvjetima financiranja koje je kompanija ugovorila s američkom vladom. Sjedinjene Države osigurale su za Modernu 2,5 milijardi dolara, a kompanija je odredila visoke cijene cjepivima te tehnologiju nije transferirala na proizvođače u zemljama sa srednje visokim ili nižim prihodima.

3 Anthony Fauci, Bidenov savjetnik, najavljuje ubog omicrona novi veliki val slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Preporuke dnevnog štiva:

Vrlo važno: Ogromno istraživanje koje govori koliki je rizik miokarditisa (upale srca) nakon cijepljenja i nakon covida. Mladim muškarcima rizičnije se cijepiti

Quantamagazine: Zašto je Webb Space Telescope naprava koja će pisati povijest svemira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:49