Forbesova lista

Pandemija proizvela u 2020. rekordan broj milijardera u svijetu

Najviše milijardera je u SAD-u (724), ali Kina im je za petama (698), potom Indija (140) koja je pretekla Njemačku
Jeff Bezos
 Mandel Ngan/AFP

Dok je većina stanovnika svijeta bila fokusirana na preživljavanje pandemije, u svijetu milijardera dogodio se rekord. Sada ih je čak 2755, za trećinu više nego prije godinu dana, kada ih je bilo 2095, prema listi koju je objavio američki magazin Forbes, našavši ih u 70 zemalja.

Ukupno, milijarderi s liste imaju bogatstvo procijenjeno na 13,1 bilijun dolara, što je osam bilijuna dolara više nego na početku 2020. godine. Ako se gleda po sektorima, najviše su profitirali oni u tehnološkom sektoru, zahvaljujući bumu koji se dogodio na svjetskim burzama. Zajedno su tehnološki ultrabogataši, njih 365, procijenjeni na 2,5 bilijuna dolara, što je 80 posto više nego prošle godine.

Rusija na 5. mjestu

Najviše milijardera je i dalje u Sjedinjenim Državama (724), ali Kina je za petama (698), potom Indija (140), koja je na trećoj poziciji pretekla Njemačku (136), a Rusija (117) je na petom mjestu.

Američki milijarderi zajedno su teški 4,4 bilijuna dolara (to je skok za 1,5 bilijuna dolara u odnosu na godinu prije), a listu predvodi Jeff Bezos, osnivač Amazona, s bogatstvom procijenjenim na 177 milijardi dolara. Ujedno, u Forbesu su ga proglasili najbogatijim čovjekom na svijetu četvrtu godinu zaredom, pri čemu je u zadnjih godinu dana "otežao" za 64 milijarde dolara, što je posljedica snažnog rasta vrijednosti dionica Amazona.

Na drugu poziciju svjetske liste uskočio je ove godine Elon Musk, osnivač Tesle, s imovinom procijenjenom na 151 milijardu dolara, zbog 705-postotnog rasta Tesline dionice. Lani je Musk bio na 31. poziciji, navodi Forbes.

Gates i Zuckerberg

Treće mjesto drži Francuz, Bernard Arnault sa 150 milijardi dolara, koji je skoro pa udvostručio bogatstvo jer su dionice njegove kompanije LVMH snažno rasle. U pitanju je kompanija koja drži luksuzne brendove poput Louis Vuittona, Christian Diora i Sephoru. Bill Gates je na četvrtom mjestu sa 124 milijarde dolara, koji je također profitirao od snažnog rasta Microsoftovih i drugih dionica u svom portfelju. Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, je na petom mjestu svjetske liste sa 97 milijardi dolara, što je 42,3 milijarde dolara više nego na početku 2020. godine. Cijena dionica Facebooka je narasla 80 posto u godinu dana.

Što se tiče Europe, njezini su milijarderi u 2021. ukupno bogatiji za bilijun dolara. Njemački milijarderi su za 90 posto povećali svoje bogatstvo, sa 313 milijardi dolara na 596 milijardi dolara, a Italija je upala među top 10 zemalja po broju milijardera (51), izguravši Francusku (42) koja je pala na 15. poziciju.

Kako su naglasili u Forbesu, na njihovoj globalnoj listi je rekordnih 1975 milijardera koji su "self-made", što znači da su sami osnovali kompaniju zahvaljujući kojoj su se obogatili, a nisu je naslijedili. Drugim riječima, takvi čine 72 posto liste, dok su, primjerice, prije 20 godina činili 49 posto liste.

Zanimljivo je tu listu promatrati i vezano uz dob milijardera. Ispod 40 godina starosti ih je 106, a dvije trećine njih su i osnivači kompanija koje su ih učinile bogatašima. Deset ih je mlađih od 30 godina, isti broj kao što je bio lani, a njihovo bogatstvo ukupno teži 29,5 milijardi dolara. Najmlađi među njima ima 26 godina, zove se Austin Russell, a osnovao je kompaniju Luminar Technologies te mu je imovina procijenjena na 2,4 milijarde dolara. S tim iznosom on je 1299. na svjetskoj listi milijardera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 20:26