PRESTIŽNO NATJECANJE

Pazin brani naslov pred jakim adutima konkurencije

Bjelovar, Šibenik i Velika Gorica kandidati su u kategoriji najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografskoj politici uz dosadašnje pobjednike, Čakovec i Pazin
 Jakov Prkic/Cropix

Pobjednik u konkurenciji velikih gradova u obrazovnoj i demografskoj politici izbora najboljih hrvatskih gradova što ga treću godinu zaredom priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos tražit će se između Čakovca, Pazina, Bjelovara, Šibenika i Velike Gorice.

Dok su Čakovec i Pazin (lanjski pobjednik) već osvajali naslov najboljeg u ovoj konkurenciji, preostala tri kandidata pokušat će prvi put ostvariti primat među županijskim središtima i gradovima s više od 35.000 stanovnika u području obrazovanja i demografije.

Pazin u obranu naslova najboljeg ide, među ostalim, s realiziranom dogradnjom i rekonstrukcijom dječjeg vrtića u prolazu Otokara Keršovanija, što je bila investicija vrijedna 8,2 milijuna kuna.

Predvodnik rasta

- Projekt je s potporom od 5,2 milijuna kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - ističu u gradskoj upravi Pazina, u kojoj kažu i da je Pazin "predvodnik je demografskog rasta u Istri".

Čakovec će pokušati vratiti primat najboljeg u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova, među ostalim, investicijama u ustanovama čiji je osnivač, i to gradnjom novih jaslica, dogradnjom dvaju vrtića te obnovom više objekata. Sagrađena su i dva nova vrtića čiji su osnivač privatne osobe, ističu u čakovečkoj gradskoj upravi.

- Od ove školske godine svakom čakovečkom osnovnoškolcu plaćeni su radne bilježnice, geografski atlas te pribor za tehnički odgoj - ističu u sjedištu Međimurske županije. Kad je u pitanju proračunska skrb za srednjoškolce, iz gradske uprave Čakovca napominju da je od ove godine u primjeni zajedničko stipendiranje učenika s tvrtkama unutar kojega grad daje stipendiju do 900 kuna, a tvrtka jamči posao nakon školovanja. Čakovec se može pohvaliti i povećanom stanogradnjom za mlade, kako u dijelu gradnje novih stanova tako i obiteljskih kuća.

U pokušaju da se domogne naslova najboljeg u ovoj konkurenciji, aduti Velike Gorice među ostalim su porodiljine naknade od 2701 kuna po novorođenom djetetu, što ovaj grad u Zagrebačkoj županiji svrstava među pet najboljih u konkurenciji velikih gradova.

Velika Gorica je i među deset najboljih po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade s udjelom od 44,34 posto proračuna te među pet najboljih po broju odgojitelja u vrtićima i prosječno 5,5 djece po svakom od njih.

Vrtići po želji roditelja

Gradska uprava Bjelovara u prilog za naslov najboljeg navodi, među ostalim, projekt "Vrtići po želji roditelja".

- Riječ je o projektu u potpunosti financiranom iz Europskog socijalnog fonda sa 13,8 milijuna kuna. Time je unaprijeđen rad svih pet bjelovarskih vrtića, koji su dobili produljeni boravak i poslijepodnevnu smjenu - ističu u sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije. Upozoravaju i na čak 13 provedenih projekata energetske obnove škola na području Bjelovara te na program stipendiranja najbolje rangiranih brucoša, koji mogu ostvariti stipendiju od čak 7500 kuna.

Šibenska gradska uprava pokušat će izboriti naslov najboljeg u ovoj konkurenciji, među ostalim, povećanim proračunskim izdvajanjima za novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1200 na 1500 kuna te za drugorođeno dijete s 1400 kuna na 2000 kuna. Uz to, sjedište šibensko-kninske županije pripremilo je dokumentaciju za gradnju novog vrtića u gradskoj četvrti Crnica.

- U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku ostvareno je 80 milijuna kuna europskog novca za gradnju novog studentskog doma - napominju iz uprave Krešimirova grada.

Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos bit će proglašeni krajem ovog mjeseca.

Šibenik

34.302 stanovnika

80 mil. kn uloženo u novi studentski dom

U Šibeniku je osnovan prvi sveučilišni studij, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, a u opremanje studijskih prostora uloženo 10 milijuna kuna

Pazin

8638 stanovnika

9,4 mil. kn investicija Matične škole u Pazinu

Cilj Pazina je u predškolskom odgoju osigurati dostupnu institucionalnu skrb za više od 90% vrtićke djece i više od 30% jasličke djece prema Barcelonskim ciljevima EU

Čakovec

27.104 stanovnika

2,2 milijuna kuna za stipendije

U posljednjih pet godina na području Čakovca i okolnih općina grade se novi stanovi i obiteljske kuće, u koje se doseljavaju i mlade obitelji. Za razliku od trenda u državi

Bjelovar

40.276 stanovnika

13 škola prošlo energetsku obnovu

Do kraja godine gradska uprava nabavit će opremu za sve dječje vrtiće u gradu, u vrijednosti od 2 milijuna kuna. Opremit će se prostorije za provedbu programa za djecu

Velika Gorica

63.517 stanovnika

2701 kn gradska porodiljna naknada

Jedno od središta Zagrebačke županije među deset je najboljih velikih gradova po izdvajanju stipendija i školarina po stanovniku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:44