Agram Grupa i Adris

Peruško: Jedan od većih problema u procesu donošenja nagodbe su taktički osporene tražbine

Htjela bih reći da je kriza izbjegnuta, u samom smo finišu procesa - rekla je Vidaković
Fabris Peruško
 Dragan Matić / Hanza Media

„Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor, a zajedno s izvanrednim povjerenikom i savjetnicima Agrokora sada su usredotočeni prije svega na postizanje pravedne nagodbe za sve dionike u kratkom preostalom zakonskom roku. Stoga bismo željeli jasno reći da Privremeno vjerovničko vijeće predstavlja vjerovnike koji će uskoro biti vlasnici Agrokora i koji jedini snose sve troškove Agrokorovog restrukturiranja i procesa izvanredne uprave. Ovi troškovi, iako vrlo visoki, u skladu su s međunarodnim standardima složenih slučajeva restrukturiranja kao što je ovaj, te ih vidimo kao nužnost koju moramo platiti", ustvrdio je Andrew Shannahan, predstavnik Knighthead Capital Managementa u privremenom Vijeću vjerovnika, na konferenciji za novinare u utorak, dodajući da "s obzirom na veličinu problema i duga Agrokora, bez iskusnog međunarodnog tima koji radi zajedno s lokalnim stručnjacima, bilo bi nemoguće dovesti ovaj postupak do točke u kojoj smo danas".

Diana Nikolova, iz VTB banke je pak naglasila da vjerovnici "cijene rad izvanredne uprave i svih lokalnih i međunarodnih savjetnika koje je angažirala izvanredna uprava". "Njihovi dosadašnji rezultati uključuju stabilizaciju poslovanja i postizanje održivog poslovanja Agrokora, kao i značajno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim učincima na cjelokupno tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije", naglasila je Diana Nikolova.

"Prešli smo dugi put"

Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika je ustvrdila da su vjerovnici "unatoč mnogim preprekama, prešli dug put i uložili puno napora zajedno s izvanrednom upravom i savjetnicima kako bismo se približili finalizaciji sporazuma o nagodbi. "Tražimo od strana koje nisu dio ovog procesa ali na njega utječu da se suzdrže od utjecaja i omoguće nam da dovršimo posao, na dobrobit svih dionika. Ponašanje dijela politike je neprihvatljivo i djeluje negativno.na restrukturiranje Agrokora“, rekla je Marica Vidaković, koja se zahvalila Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlada, na doprinosu u konsolidiranju problema u Agrokoru.

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora je istaknuo kako se donošenje nagodbe, odnosno upućivanje nagodbe na Trgovački sud očekuje do polovine lipnja, a sud tada ima pet do 15 dana da se očituje o zakonitosti nagodbe, a nakon toga 66 posto vjerovnika (koji imaju 66 posto vrijednosti tražbina) mora odobriti nagodbu. On je naglasio i kako, u slučaju da se ne formira stalno vijeće vjerovnika, sve ovlasti ima trenutno privremeno vijeće vjerovnika, uključujući i donošenje nagodbe vjerovnika koja će se uputiti na sud.

Glavni osporavatelji

Odgovarajući na pitanja novinara, Fabris Peruško je kazao kako je jedan su jedan od većih problema u procesu donošenja nagodbe vjerovnika "taktički osporene tražbine". Iako to nije detaljnije obrazložio, treba reci da su glavni taktički osporavatelji tražbina Adris Grupa i Alca koji su osporili legitimitet predstavnika imatelja obveznica, pa je stoga njihovo mjesto u stalnom vijeću vjerovnika, koje još nije formirano, još uvijek upražnjeno. No, to znači i da ako se s Adrisom ne postigne dogovor, a Visoki trgovački sud ne donese presudu do 10. srpnja, imatelji obveznica možda neće imati pravo glasa za nagodbu, ili neće moći glasati za takozvanu skupštinu vjerovnika koja sa 66 posto glasova mora izglasati nagodbu.

Drugi veliki taktički osporavatelj su tvrtke iz Agram grupe Dubravka Grgića koje su osporile gotovi sva jamstva koje se Ledo, Jamnica i druge tvrtke dale Agrokoru za kredite tog koncerna. Ako VTS na vrijeme ne riješi taj pravni spor, ne bi bilo moguće donijeti nagodbu vjerovnika, jer je čitav sustav Entity priority modela naplate i otpisa potraživanja temeljen na raspodjeli jamstva po tvrtkama. Jer, tek u tom modelu Agrokorove kompanije postaju insolventne zbog aktiviranih jamstava i moguće je provesti model "zrcalni model" transformacije Agrokora. Kako se neslužbeno moglo doznati, vode se intenzivni pregovori s Adrisom i Agram grupom, s tim da je mnogo važniji dogovor s Agramom, upravo zbog važnosti aktivacije jamstava za proces donošenja nagodbe.

Naše informacije govore kako je dogovor Agram grupe s izvanrednom upravom i vijećem vjerovnika sve izgledniji, iako treba pričekati konačni dogovor. S Adrisom su pregovori nešto teži, ali čak i kada ne bi bio postignut cjeloviti dogovor s Adrisom, navodno bi izvanredna uprava i vijeće vjerovnika mogli provesti nagodbu. Naravno, u slučaju da u međuvremenu Visoki trgovački sud donese odluku prema kojima se ta osporavanja tražbina i jamstava poništavaju, onda bi čitav proces, u tom dijelu, bio deblokiran. Međutim, upravo da se ne bi čekala ipak nepredvidiva i možda zakašnjela odluka VTS-a (kada je proces donošenja nagodbe u pitanju), vode se užurbani pregovori kako bi se otklonile sve prepreke za sigurno sklapanje nagodbe. Naime, ako se osporavatelji tražbina i jamstava dogovore, tada presuda VTS o tome neće biti niti potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:29