Bez presedana

Peruško: 'Slovenija se sada otkrila kao zemlja nesigurna za strane investitore'

Agencija čije članove imenuje državni parlament ovakvu pogrešku ne može učiniti nenamjerno, kažu u Fortenovi
Fabris Peruško
 Biljana Blivajs

“Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) 16. prosinca 2019. donijela je odluku kojom Agrokoru d.d. privremeno oduzima dionice Mercatora d.d. Odlukom bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove slovenske regulatorne agencije de facto je počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d., kojem su dionice Mercatora privremeno oduzete bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja”, ustvrdio je jučer na konferenciji za novinare Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se nepravomoćnoj kazni, u iznosu od 53,9 milijuna eura, koju je slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, a na koju je Agrokor uložio žalbu. Nepravomoćna kazna se odnosi na slučaj kada je Agrokor AG iz Švicarske, u vlasništvu Ivice Todorića, 2016. kupio tvrtku Costella d.o.o., koja ostvaruje samo malo više od milijun eura godišnjeg prihoda. Naime, zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd. slovenska je Agencija 24. rujna ove godine donijela odluku o izricanju kazne od 53,9 milijuna eura za Agrokor te 5000 eura za odgovornu osobu, Ivicu Todorića.

Koncentracija

Prema obrazloženju AVK, tom je koncentracijom Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki koja je vlasnik Costelle d.o.o. te je, sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, u Sloveniji bio obvezan prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju. Budući da takva prijava nije podnesena, AVK je 9. travnja 2019. pokrenuo postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti. U Agrokoru, međutim, smatraju da je ta odluka AVK potpuno neutemeljena, i to zato što je sve odluke vezane uz tu akviziciju donio i proveo isključivo i samo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje uprave Agrokora d.d. Izvanredna uprava Agrokora stoga drži kako ta akvizicija nije imala veze s Agrokorom d.d., nego s Agrokorom AG iz Švicarske, koji nije pod kontrolom Agrokora d.d., nego ga je na početku vodio isključivo Ivica Todorić, a od 2017. do danas njime upravlja stečajni upravitelj kojeg je imenovao švicarski sud i koji je u listopadu 2019. uime Agrokora AG na adresu AVK poslao obrazac o koncentraciji.

Agrokor je protiv odluke o velikoj novčanoj kazni 8. studenog podnio zahtjev za sudskom zaštitom. Međutim, taj je zahtjev AVK nije proslijedio nadležnom Okružnom sudu u Ljubljani kako bi mu omogućio da odluči o zahtjevu za sudskom zaštitom. Umjesto toga je vlastitom odlukom, bez sudjelovanja suda, 16. prosinca ove godine pokrenuo privremenu zapljenu dionica Mercatora d.d. koje su u vlasništvu Agrokora.

Nadalje, prema obrazloženju AVK, napominju u Agrokoru, privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora d.d. donesena je temeljem Zakona o prekršajima, i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju, primjerice, kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni “in flagranti”, a koje su počinile strane fizičke osobe u Sloveniji. Osnovni preduvjeti koji prema tome Zakonu moraju biti zadovoljeni kako bi se utvrdila mjera privremenog oduzimanja jesu ili bijeg prekršitelja u inozemstvo ili pokušaj skrivanja. Podrazumijeva se, međutim, ističu u izvanrednoj upravi Agrokora d.d., da nijedan od tih preduvjeta ne može biti ispunjen kada je riječ o valjano postojećem stranom pravnom subjektu - budući da taj subjekt ne može “pobjeći” niti se može “skrivati”. Nadalje, svrha je tog zakona da pruži trenutačnu zaštitu. Pismena odluka mora biti uručena prekršitelju u roku od tri sata, a sudovi bi trebali odlučiti o žalbi unutar 48 sati. U slučaju o kojem je riječ, AVK je čekao dva mjeseca da bi zatražio privremeno oduzimanje, što dodatno, naglašavaju u Agrokoru, dovodi u sumnju njegove namjere.

Zloporaba

- Stoga Agrokor ovaj postupak oduzimanja dionica smatra grubom i namjernom pogrešnom primjenom i zloporabom zakona od državnog regulatornog tijela koje bi trebalo provoditi nacionalne zakone i čije je vodeće službenike imenovao Državni zbor Republike Slovenije (slovenski parlament) kao vrhovno zakonodavno tijelo u državi - poručio je Fabris Peruško.

Uz to, kažu u Agrokoru, iako AVK u svojoj dosadašnjoj praksi nikada nikome nije kao osiguranje nekog plaćanja ništa zaplijenio, pogotovo na temelju Zakona o prekršajima, koji je na snazi od 2006., u aktualnom je slučaju neadekvatnom primjenom ovog zakona sada oduzeo Agrokoru d.d. 69,57 posto udjela u Mercatoru d.d. Vrijedi napomenuti i da su 2006. godine, kad je Zakon o prekršajima bio u postupku donošenja u Parlamentu Slovenije, zakonodavna i pravna parlamentarna tijela izrijekom upozoravala na mogućnost da bi u nekim slučajevima zapljene prema tom zakonu mogle biti u znatnom nerazmjeru.

Oduzimanje Agrokorovih dionica Mercatora, bez obzira na krajnji ishod, čini Sloveniju, tvrde u Agrokoruu hrvatskoj Vladi, izrazito nesigurnom za strane investitore te dovode u pitanje predanost Slovenije da postupa u skladu s člankom 63. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, kojim se osigurava poštovanje temeljnog načela EU o slobodnom kretanju kapitala među državama članicama Unije te određenim odredbama sadržanima u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući zaštitu privatnog vlasništva. O tim činjenicama Agrokor je danas obavijestio veleposlanstva svih članica Europske unije u Sloveniji, kao i veleposlanstva SAD-a i Rusije, imajući u vidu državljanstva ključnih investitora u Agrokoru.

Intervencija

Svemu ovome prošli je tjedan prethodila prijava Agrokora i Fortenova grupe slovenskog Ministarstva gospodarstva Europskoj komisiji zbog intervencija države preko SID banke u poslovanje Mercatora i kršenje europskih zakona. Agrokor d.d. je, naime, 4. prosinca 2019. poslao Europskoj komisiji prijavu protiv Ministarstva ekonomskog razvoja Slovenije, u kojoj argumentira da slovensko Ministarstvo gospodarstva, odnosno ministar Zdravko Počivalšek, koristeći SID banku u državnom vlasništvu i vjerovnik je Mercatora, postavlja Mercatoru i Fortenova grupi zahtjeve kojima bi se zaštitili slovenski dobavljači (bez obzira na cijenu i kvalitetu robe) i dobili prednost pred dobavljačima iz svih drugih zemalja članica EU, čime direktno krše Ugovor o EU i Ugovor o funkcioniranju EU. Tim putem slovenska politika onemogućava prijenos zadnje velike tvrtke, Mercatora, s Agrokora d.d., koji je praktički u stečaju, na Fortenova grupu. AVK pak tvrdi da su obje odluke utemeljene na slovenskim zakonima..

Velpro ide u Konzum

Fortenova grupa donijela je odluku o pripajanju Velpro centra plus krajem godine Konzumu plus. Cilj je tog pripajanja, objašnjavaju u Grupi, dodatno jačanje veleprodajnog segmenta Fortenova grupe, u kojoj će pod okriljem Konzuma, koji je najveća maloprodajna kompanija u Hrvatskoj, poslovati i najveća veleprodaja u zemlji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:43