PIŠE GOJKO DRLJAČA

Pesimistična projekcija iz MMF-a za Europu, loše vijesti stižu i iz Kine: Samo je jedna globalna sila neobično otporna

MMF ovakve prognoze temelji na očiglednom usporavanju ključnih globalnih ekonomija

Velika skulptura/logo eura još uvijek stoji ispred bivšeg sjedišta ECB-a u Frankfurtu na Majni

 Frank Rumpenhorst/Dpa Picture-alliance Via Afp

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je još u listopadu procjene globalnog ekonomskog rasta u 2023. godini, a očekuje se da će to učiniti još jednom, i to ubrzo, već tijekom siječnja, kada se u švicarskom Davosu održava World Economic Forum. Učvršćivanje pesimističnih projekcija MMF temelji na očiglednom i simultanom usporavanju triju ključnih globalnih ekonomija - u EU, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. "Očekujemo da će trećina svjetske ekonomije biti u recesiji", izjavila je za američku televizijsku mrežu CBS glavna izvršna direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, pojasnivši kako pritom računaju da će "pola Europske unije biti u recesiji" ove godine.

image

Kristalina Georgiea

Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency Via Afp

Tumačenje MMF-a

Prema tumačenju MMF-a, sadašnja situacija ukazuje na to da se šanse za usporavanje rasta globalnog BDP-a ispod 2 posto kreću oko 25 posto. Ako globalni rast bude ispod 2 posto, to se može interpretirati kao globalna recesija.

U osnovi, MMF-ovi eksperti zaključuju da pritisci rata u Ukrajini, inflacije te rasta troškova zaduživanja limitiraju globalne potencijale rasta. Pritom Georgieva procjenjuje da će Kina biti u vrlo specifičnoj situaciji zbog pandemije covida-19: "U sljedećih nekoliko mjeseci Kini će biti teže te će utjecaj na kineski rast biti negativan, kao i utjecaj na cijelu regiju te na ukupan globalni rast". Treba voditi računa, pojasnila je Georgieva, da će kineski rast prvi put u 40 godina biti niži od globalnog rasta, pa je jasno da će velika kineska ekonomija nakon jako mnogo vremena biti među onima koje su odgovorne za globalno usporavanje.

MMF pritom očekuje da će Sjedinjene Države "možda ipak izbjeći recesiju" zbog vrlo robusnog tržišta rada. Georgieva je posebno naglasila da je američka ekonomija neobično otporna. Unatoč tome 85 posto ekonomista koje je anketirao Financial Times očekuje recesiju u Sjedinjenim Državama tijekom 2023. godine, no većina ih, pak, najavljuje kratku i blagu recesiju. Prognozeri Capital Economicsa procijenili su tako šanse za blagu recesiju na 90 posto, a eurozoni zbog posljedica sukoba u Ukrajini najavljuju dublji pad. S time se, primjerice, slaže glavni ekonomist Bank of America Michael Gapen, koji poručuje da rizik od recesije u Sjedinjenim Državama jest visok, ali ne vjeruje da će kriza biti duboka i dugotrajna.

Miješani osjećaji

Kad je riječ o ekonomskim perspektivama EU u 2023., ekonomisti imaju "miješane osjećaje" te se puno više ističe potencijalni utjecaj nepredvidljivih faktora, posebice novih negativnih šokova. Tako je, primjerice, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde u intervjuu za Jutarnji list izjavila da su stručnjaci ESB-a trenutačno uvjereni da će recesija u eurozoni biti plitka i kratkotrajna, ali je upozorila da je preduvjet tog, relativno prihvatljivog ekonomskog scenarija izostanak novih neugodnih iznenađenja.

Georgieva upozorila je da su vremena u pojedinim zemljama u razvoju, još izazovnija nego u EU ili Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:31