DRUGAČIJE ULAGANJE U POLJOPRIVREDU

Pet investitora iz Hrvatske, Luksemburga i Poljske uložilo 30,2 milijuna kuna u Agrivi

Hrvatski startup koji ima sjedište u Kutini i koji je razvio globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom primio investiciju serije A
Matija Žulj

Prvi hrvatski agritech startup Agrivi primio je 30,2 milijuna kuna (4 milijuna eura) investicije od grupe investitora predvođenim fondom South Central Ventures, zatim Europskim investicijskim fondom (EIF) i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR). U investiciji serija A u Agrivi sudjeluju još fondovi Fil Rouge Capital iz Hrvatske i AgriTech Hub iz Poljske. Spomenuta će sredstva pomoći tvrtki AGRIVI da proširi svoj tržišni doseg na ključna europska tržišta i SAD, a investicijska runda, kako doznajemo, još je otvorena za dodatne ulagače koji su pokazali interes.

Agrivi je hrvatski startup koji je razvio globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Tvrtka je stara svega sedam godina i ima urede u Zagrebu, London, Bukureštu i Varšavi. Svoje usluge nudi u više od 100 država. Usluge Agrivija koriste Nestle, Driscoll’s, Kimberly-Clark i BNP Paribas. Konzultantska tvrtka EY preporučila je rješenja tvrtke Agrivi kao projekt s brzim povratom za sve države koje žele povećati održivost lokalne proizvodnje i smanjiti utjecaj na klimatske promjene.

Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija kaže da im nova investicija otvara prostor za iduću fazu rasta i ovu investiciju doživljavamo kao podršku našoj misiji digitalizacije globalne poljoprivrede.

"Nedavna događanja diljem svijeta privukla su dodatnu pozornost na prehrambeni i poljoprivredni sektor, pa je zanimanje ulagača za Agrivija golemo zbog čega razmišljamo o produljenju kruga i realizaciji dodatnog financiranja", kaže Žulj.

Veliki napredak

Jure Mikuž, partner u fondu South Central Ventures, jednom od vodećih ulagača u Agrivi u A investicijskoj rundi kaže da je tvrtka doživjela veliki napredak od njihovog prvog ulaganja u nju prije četiri godine.

"Pozicionirali su se na karti vodećih svjetskih agrotehnoloških kompanija kao jedna od vodećih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Oduševljen sam činjenicom da je i EIF fond prepoznao priliku i sudjelovao u našem prvom izravnom zajedničkom ulaganju. Uvjeren sam kako će sredstva ovog kruga financiranja omogućiti tvrtki Agrivi ubrzanje aktivnosti na više poslovnih područja te tako povećanje doprinosa proizvodnji zdrave hrane", kaže Mikuž

Alain Godard, izvršni direktor EIF-a kaže da je oduševljen što su EIF-ove strateške kapitalne investicije, u suradnji s HBOR-om, urodile plodom.

"Hrvatskim tvrtkama omogućuju da rastu i natječu se na globalnim tržištima, stvarajući nova radna mjesta i potičući brži gospodarski razvoj. Tijekom ovih teških vremena važno je da nastavimo podržavati ambiciozna, inovativna poduzeća širom Europe. Impresionirani smo tvrtkom Agrivi i njihovim postignućima te nam je drago što smo dio njihovog uspjeha. Isto tako, ponosni smo na rezultate našeg partnerstva s HBOR-om i njegovog utjecaja na Hrvatsku", kaže Godard.

Globalni agrotehnološki lider

Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a kaže da je ponosna što mogu podržati hrvatsko poduzeće koje se u svega sedam godina razvilo u globalnog agrotehnološkog lidera.

"Ulaganje u Agrivi provedeno je zajedno s EIF-om putem programa CROGIP kojim se potiče dostupnost rizičnog kapitala hrvatskim poduzetnicima, a drago nam je da je u ovom ulaganju sudjelovao i fond Fil Rouge Capital čije smo pokretanje također podržali", kaže Perko.

Dodaje da je uspjeh tvrtke Agrivija dobar primjer kako se snažan rast i izvoz na svjetska tržišta mogu ostvariti u nišama i sektorima koji do prije nekoliko godina gotovo da nisu niti postojali. Navodi da je potencijal hrvatskog gospodarstva u inovativnim poduzećima s globalnim ambicijama, čega je Agrivi izvrstan primjer, jako dobar.

Stevica Kuharski, principal pri Fil Rouge Capital fondu kaže da je Agrivi unazad nekoliko godina na zrelom tržištu stekao iskustvo koje je dovelo do stapanja njihova proizvoda i tržišta.Digitaliz
acija u poljoprivredi"Upravo to je najvažniji preduvjet za fazu širenja poslovanja. Sretni smo što smo dio ovog investicijskog kruga koji stvara čvrsti kamen temeljac uspješne budućnosti tvrtke AGRIVI. Vjerujemo u njihov uspjeh i ulogu u postizanju ekonomski i ekološki održivog svijeta proizvodnje usjeva", kaže Kuharski.

Digitalizacija u poljoprivredi

Marcin Woźniak, izvršni direktor tvrtke AgriTech Hub iz Poljske kaže da je Agrivi platforma za upravljanje farmama odličan odgovor na globalne trendove digitalizacije u poljoprivredi. "Agrivi omogućuje analizu preciznih podataka, što je posebno važno za ovu industriju. Sljedeći ključni element za potrošače je sljedivost, tj. mogućnost provjere podrijetla proizvoda", kaže Woźniak.

Dodaje da u AgriTech Hub-u traže rješenja koja će poljoprivredne procese učiniti doista učinkovitima. Agrivi pak smatra ne samo praktičnim, već i inovativnim rješenjem koje će pomoći u upravljanju proizvodnjom.

"Na ovoj investiciji veseli nas i suradnja s fondovima koji vjeruju u Agrivi te su zajedno s nama i uložili u platformu. Vjerujemo u brz razvoj tvrtke u bliskoj budućnosti, s velikim šansama za globalni uspjeh", zaključuje Woźniak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:57