UPRAVO OBJAVLJENO

Péter Ratatics odlazi s mjesta predsjednika Uprave INA-e: Doznajemo tko dolazi umjesto njega...

Ratatics je imenovan 28. rujna prošle godine nakon ostavke Sandora Fasimona pa odlazi nakon devet mjeseci mandata

Péter Ratatics

 Ranko Suvar/Cropix

Péter Ratatics odlazi s mjesta predsjednika Uprave Ine nakon samo devet mjeseci mandata, a na njegovo mjesto dolazi sadašnja članica Nadzornog odbora Ine Zsuzsanna Ortutay. Oboje su kadrovi MOL-a čije je prijedloge o razrješenju Rataticsa i imenovanju Zsuzsanne Ortutay na čelo Ine danas izglasao Nadzorni odbor Ine.

Iako Rataticsu mandat traje do 30.lipnja ove godine, njegov odlazak s čela Ine objavljen je danas na dan Skupštine dioničara kompanije. Skupština je izglasala sve prijedloge Uprave, među ostalim i odluku da se iz prošlogodišnje dobiti kompanije od 243 milijuna eura, 200 milijuna eura isplati dioničarima u dividendama od 20 eura za dionicu.

Dioničarima je predočeno financijsko izvješće o poslovanju kompanije u prošloj godini, bez stavljanja na glasanje i usvajanja izvješća. No, otprije je poznato da Ina u prošloj godini bilježi prihod od prodaje u iznosu od 35 milijardi kuna, što je povećanje za 57 posto u odnosu na 2021. I lanjski EBITDA kompanije povećan je za preko 50 posto, s 3,3 milijarde u 2021. na pet milijardi kuna u prošloj godini.

Rashodi Ine u prošloj godini dosegli su iznos od 32,2 milijarde kuna uz međugodišnji rast od 52 posto, što daje dobit kompanije u 2022. od 1,9 milijardi kuna. No, u međuvremenu je stupio na snagu porez na dobit ili porez na ‘ekstraprofit‘ čiji je Ina obveznik tako da će dobit kompanije biti manja.

- Investicijske aktivnosti Ine u 2022. bile su najveće u posljednjih deset godina, s rastom od 71 posto u odnosu na 2021., na ukupno 2,7 milijardi kuna, od čega je 95 posto uloženo u Hrvatskoj – navodi se u službenom godišnjem financijskom izvješću naše najveće kompanije koje prvi i, barem u ovom mandatu, posljednji put potpisuje Péter Ratatics.

Ratatics je na čelo naše najveće kompanije imenovan 28.rujna prošle godine nakon ostavke Sandora Fasimona.

Iako je, podsjetimo, Fasimon odbacio profesionalnu i operativnu odgovornost za ‘aferu Škugor‘, koja je izbila početkom rujna prošle godine, poručio je prilikom podnošenja ostavke na funkciju predsjednika Uprave da odlazi zbog moralne obveze prema Ini, njezinim vlasnicima i zaposlenicima.

U svojevrsnom ‘paketu‘ s Fasimonom iz Uprave Ine sredinom rujna otišla su i druga dva njezina člana iz MOL-ove ‘kvote‘ Jozsef Simola i Ferenc Horvath, a na njihova mjesta, zajedno s Rataticsem, dolaze Berislav Gašo i Krisztian Pulay. Gašo je napustio funkciju člana Uprave Ine već krajem prošle godine, a Pulay također odrađuje mandat do 30.lipnja ove godine. I Zsombor Marton, koji je u Upravi zamijenio Berislava Gašu, ima mandat do 30.lipnja ove godine. Stoga je Nadzorni odbor Ine Pulayu i Martonu danas produljio mandate do 30.lipnja 2026..

Zsuzsanna Ortutay imenovana je u Nadzorni odbor Ine 18.prosinca 2020. na mandat od četiri godine. Zaposlenica je MOL Grupe od 1998., a od 2003. do 2006. radila je Ini na funkciji savjetnice za riznicu financijskog direktora kompanije. Od 2007. ponovo je u MOL-u, mijenjajući upravljačke pozicije u financijama Grupe, doguravši, u razdoblju od 2013. do 2018., do direktorice financija MOL-a. Diplomirala je na Sveučilištu Baker u Kansasu, magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Miskolcu i postdiplomski studij iz bankarstva i financija na Sveučilištu u Parizu Panthéon-Assas. Osim financija, specijalnost su joj procesi interne integracije kompanije te odnosi s investitorima. Novoj predsjednici Uprave Ine mandat počinje teći 1.srpnja ove godine, a imenovana je na razdoblje do 30.lipnja 2026..

image

Zsuzsanna Ortutay

Skupština dioničara Ine je usvojila i predloženu odluku da se temeljni kapital Ine, radi usklađenja s izmjenama Zakona o trgovačkim društvima kojima se nalaže konverzija iznosa temeljnog kapitala iz kune u eure, poveća za 5,5 milijuna eura. Temeljni kapital Ine sada iznosi 1,2 milijarde eura, s nominalnom vrijednošću jedne dionice od 120 eura a konverzijom nije povećan broj dionica koji i dalje iznosi deset milijuna.

Usvojen je i prijedlog Uprave da se sadašnjim članovima Nadzornog odbora Ine Damiru Mikuljanu, Branimiru Škurli i Ivi Ivančiću produlji mandat na još šest mjeseci. Na prijedlog MOL-a u Nadzorni odbor Skupština je imenovala Viktora Sverlu na mandat od četiri godine.

Skupština dioničara Ine nije izglasala razrješnicu bivšim članovima Uprave kompanije Sandoru Fasimonu, Jozsefu Simoli, Ferencu Horvathu, Darku Markotiću, Barbari Dorić i Niki Daliću koji su tijekom prošle godine podnijeli ostavke nakon izbijanja ‘afere Škugor‘. Prema objavi Ine, odluka o razrješenici Fasimonu i ostalima odgođena je.

image

Péter Ratatics

Ranko Suvar/Cropix
image

Péter Ratatics

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:48