REZULTATI POSLOVANJA

Petrokemija lani poslovala s gubitkom: ‘To je zbog skoka cijena plina i emisije CO2 te smanjene proizvodnje‘

Osim remonta, Petrokemija je imala nekoliko planskih zastoja proizvodnje u lipnju u lipnju, rujnu i prosincu, što je sve utjecalo na manju prodaju gnojiva

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/Cropix

Kutinska Petrokemija je lani poslovala s gubitkom od šest milijuna kuna, objavili su u srijedu, dok su u 2020. godini imali 265 milijuna kuna neto dobiti.

Na rezultate je, tumače, utjecalo značajno povećanje cijene prirodnog plina te povećanje CO2 cijena, kao i niža proizvodnje zbog remonta postrojenja te smanjena potražnja na tržištu. Osim remonta, Petrokemija je imala nekoliko planskih zastoja proizvodnje u lipnju u lipnju, rujnu i prosincu, što je sve utjecalo na manju prodaju gnojiva. "Unatoč tome, prihodi od prodaje su rasli za 20 posto zbog povećanja cijena mineralnih gnojiva kao posljedica više cijene prirodnog plina na europskom tržištu", napominju. Volumen prodaje gnojiva bio je na domaćem tržištu niži 17 posto, a na izvoznom 34 posto, dok je proizvodnja bila niža 37 posto.

Prihodi od prodaje bili su 2,1 milijardu kuna, a dobit prije kamata, poreza, otpisa i amortizacije (EBITDA) je pak bila 91 milijun kuna. Bez jednokratnih stavki od 53 milijuna kuna, koje se odnose na naknade za emisije CO2 i otpremnine, EBITDA je bila 144 milijuna kuna.

Inače, ističe se da su troškovi sirovina, potrošnog materijala i drugi materijalni troškovi 61 posto iznad razine u 2020. godine i iznose 1,7 milijardi kuna, uglavnom zbog veće cijene prirodnog plina.

Kako Petrokemija navodi u izvještaju, cijena prirodnog plina je u odnosu na prethodnu godinu na europskom tržištu narasla 366 posto. Cijene emisija CO2 su se povećale pak 148 posto zbog nove direktive EU po kojoj se dodatno mora smanjiti emisija ugljičnog dioksida.

Inače, prošle su godine imali kapitalna ulaganja od 134 milijuna kuna, a od toga 22 milijuna kuna za unapređenje energetske učinkovitosti tvornice. Kako u izjavi prilikom objave rezultata ocjenjuje predsjednik Uprave Davor Žmegač, kompanija je u financijski stabilnom položaju.

U bilješkama uz financijski izvještaj stoji da su obveze prema dobavljačima povećane 15 posto i iznose 142 milijuna kuna zbog većih obveza za prirodni plin i sirovine, a zadnjeg dana prošle godine je Petrokemija imala dug po kreditima od 233 milijuna kuna, od čega je 154 milijuna kuna kratkoročni, a 79 milijuna kuna dugoročni dug prema bankama.

Većinski vlasnik kutinske kompanije je od 2018. godine Terra mineralna gnojiva sa 54,52 posto, koju drže Ina i PPD, a i država je značajan dioničar. Prema neslužbenim informacijama, vlasnici vode pregovore s turskom kompanijom koja je zainteresirana za preuzimanje i dala je ponudu. Također, predloženo je povlačenje Petrokemije sa Zagrebačke burze, o čemu bi trebala odlučivati Glavna skupština u ponedjeljak. Stav države nije poznat jer je sjednica Upravnog vijeća CERP-a, na kojoj se tome trebao odlučivati ovoga tjedna, odgođena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26