ODGOVOR IZ LJUBLJANE

Petrol ministru Filipoviću: ‘Regulacija marži u Hrvatskoj i Sloveniji je neusporediva, evo zašto‘

Osvrnuli su se i na navode ministra da je Petrol poslovao s 100 milijuna eura bruto dobit
 CROPIX

Reagirajući na jučerašnji istup ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića o neosnovanosti Petrolovih zahtjeva prema hrvatskoj Vladi, Uprava Petrola jutros je, među ostalim, opovrgnula Filipovićeve navode da su marže na goriva u Hrvatskoj i Sloveniji jednake.

- Državna regulacija marži u Hrvatskoj i Sloveniji je neusporediva. U Sloveniji se marža izračunava u formuli u koju su uključeni i troškovi miješanja biokomponente u goriva, dok u formuli u Hrvatskoj nije taj slučaj, iz čega proizlazi da trošak umiješavanja tvrtke financiraju iz same marže. Otuda, marža u Hrvatskoj nije 65 lipa kako tvrdi ministar Filipović, nego 61 lipa po litri goriva – ističu iz Petrola, poručujući i ovom prilikom kako najavljeno povećanje marži za trgovce naftnim derivatima u Hrvatskoj s postojećih 65 na 75 lipa nije dovoljno kako bi pokrilo troškove trgovaca. Iz Petrola podsjećaju kako je nakon uvođenja embarga na uvoz nafte iz Rusije nabava naftnih derivata na europskom tržištu znatno otežana.

Osvrnuli su se i na navode ministra Filipovića da je Petrol u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s 100 milijuna eura bruto dobiti, iznijevši podatak da je Petrol d.o.o., tvrtka kćer slovenske kompanije koja u Hrvatskoj upravlja benzinskim crpkama Petrola i Croduxa, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 3,5 milijuna eura iz ukupnog prihoda od 88,7 milijuna eura. Dodaju i podatak da je EBITDA Petrola d.o.o. u prva tri ovogodišnja kvartala iznosila 23 milijuna eura.

- Trenutne regulatorne mjere u području goriva su nesrazmjerne, više nema okolnosti za reguliranje cijena naftnih derivata, jer su cijene naftnih derivata ponovno na istoj razini kao prije početka rata u Ukrajini – poručuje se u objavi Petrola na Ljubljanskoj burzi na kojoj je objavljeno i izvješće s Skupštine dioničara Petrola koja je zasjedala 27.prosinca.

Prema tom dokumentu, dioničarima Petrola su u dijelu rasprave koja se odnosila na poslovanje u Hrvatskoj, odnosno na poslovnu štetu koja im je, navode, nastala zbog ograničavanja cijena goriva i marži na hrvatskom tržištu u iznosu od 45,6 milijuna eura, predočena pravna stajališta dr. Siniše Petrovića i Belinde Čačić o opravdanosti odštetnog zahtjeva koji će biti upućen DORH-u.

Siniša Petrović sveučilišni je profesor na Katedri za trgovačko pravo i pravo društava zagrebačkog Pravnog fakulteta, a svojedobno je bio i predsjednik Nadzornog odbora Ine na prijedlog Vlade Zorana Milanovića, koji mu je bliski prijatelj. Belinda Čačić odvjetnica je u Odvjetničkom društvu Čačić &partneri s sjedištem u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:28