SPAJANJE BRENDOVA

Petrol za više od 190 milijuna eura dovršio kupnju Croduxa: ‘Hrvatska je postala naš drugi dom‘

Kupovina Croduxa Derivati ​​Dva d.o.o. je Petrolu najveća akvizicija u posljednjem desetljeću
Ivan Čermak
 Ronald Gorsic/Cropix

Slovenski Petrol objavio je u srijedu dovršetak preuzimanja lanca benzinskih crpki Crodux od Ivana Čermaka za 191 milijun i 700 tisuća eura. Objava Petrola uslijedila je nakon pribavljenih pozitivnih rješenja regulatora za tržišno natjecanje koji su razmatrali posljedice ulaska Croduxovih crpki pod okrilje novog vlasnika za odnose na pripadajućem tržištu.

Petrol je otkrio da će preuzimanje Croduxa Derivati Dva d.o.o., tvrtke u kojoj je Čermak objedinio benzinske crpke u svome poslovnom carstvu, financirati kreditom kod Nove ljubljanske banke (NLB) i Privredne banke Zagreb u ukupnome iznosu od 200 milijuna eura. Nova informacija u odnosu na prethodne o ovoj transakciji glasi i da Petrol preuzima 19 milijuna i 200 tisuća eura duga Croduxa Derivata Dva kod poslovnih banaka.

Slijedi integracija

- Nakon dovršetka transakcije slijedi integracija Crodux Derivata Dva u Petrol Grupu, zatim spajanje preuzete tvrtke s Petrolom d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, čije se dovršenje očekuje do kraja 2022. Grupa Petrol time učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata u Hrvatskoj – ističe se u objavi Petrola o najvećoj akviziciji u novijoj povijesti te kompanije.

Akvizicija Croduxa za Petrol znači, prije svega, povećanje broja crpki na tržištima na kojima posluje za 93 nove crpke, čime slovenska kompanija povećava svoj udio na hrvatskom tržištu s 13 na 23 posto. Od 594 crpke koliko ih Petrol posjeduje, njih 204 bit će nakon akvizicije Croduxa na području Hrvatske.

- Ovo je iznimno važan dan za Petrol, preuzimanjem Crodux Derivata Dva narasli smo na više od 6000 predanih, srdačnih i obrazovanih zaposlenika koji su srce naše kompanije. Planiramo prenijeti dobre prakse kojima želimo postati vodeći dobavljač goriva i rješenja održive energije u Hrvatskoj do 2025. Današnjom akvizicijom Hrvatska je postala naš drugi dom - poručila je povodom dovršetka akvizicije Croduxa predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović.

Ivan Čermak istaknuo je u osvrtu na dovršetak transakcije s Petrolom da su Crodux Derivati Dva u posljednjih osam godina gotovo udvostručili broj benzinskih crpki u ponudi.

- S Petrolom nas vežu zajedničke vrijednosti i posvećenost ponudi vrhunskih proizvoda i usluga našim kupcima, stoga sam uvjeren da će ujedinjena kompanija uspješno poslovati – poručio je Čermak, koji je s Petrolom pregovore o prodaji benzinskih crpki otvorio početkom ove godine. Iako je Čermak otvaranje spomenutih pregovora demantirao, početkom ožujka ove godine slovenski mediji objavili su da su Čermak i Petrol dogovorili uvjete prodaje te da još samo čekaju odobrenje regulatora.

Nakon što je Petrol službeno potvrdio dogovor s umirovljenim generalom Hrvatske vojske o preuzimanju Croduxa, i Čermak je ubrzo objavio da izlazi iz biznisa s benzinskim crpkama. I neslužbene informacije da bi Čermak bio spreman prodati Crodux Derivate Dva za 200 milijuna eura pokazale su se točnima.

Novac će uložiti

Ovo nije prvi biznis koji su dogovorili Čermak i Petrol. U ožujku 2019. Čermakova tvrtka Crodux plin prodala je svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom (UNP) i električnom energijom slovenskom Petrolu i njegovoj tvrtki-kćeri Geoplin. Iznos te transakcije nije objavljen.

Potvrdivši prije pet mjeseci izlazak iz biznisa s benzinskim crpkama, Ivan Čermak najavio je kako će novac od prodaje Crodux Derivata Dva uložiti u druge djelatnosti Croduxa. Kao najizgledniji smjer investicija Croduxa spominje se nastavak ulaganja u elektrane. Prema prijašnjem očitovanju Petrola našem listu, Croduxove benzinske crpke nastavit će do daljnjega poslovati pod sadašnjim brendom.

Petrol će ovdje ostvariti milijardu eura prihoda

Petrol je na hrvatskom tržištu prisutan od 1996., a stalni rast poslovanja doveo ga je prošle godine na 23. mjesto ljestvice najvećih tvrtki koje posluju na našem tržištu po ostvarenome prihodu. Godišnji prihod Petrola kreće se oko tri milijarde kuna, a s prihodom koji ostvaruju Croduxove benzinske crpke, Petrol bi mogao dosegnuti oko milijardu eura 'prometa' te skočiti među pet najvećih tvrtki koje posluju na našem tržištu. No, i po pitanju godišnjeg prihoda i kada se gledaju benzinske crpke, INA je još uvijek daleko ispred.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:49