#nikad jača

Pitali smo 15 uspješnih Hrvatica kakva je pozicija žene u društvu 2020.

Veliki specijal posvećen Danu žena
Kristina Ercegović, serijska poduzetnica i spisateljica

“Žena iz 2020. je jaka, snažna sve može sama i nikoga ne treba. Problem je što je umorna od svega. Treba joj netko na koga se može osloniti. Dosta joj je dokazivanja....”

Kada pričamo o poduzetništvu, prilike u Hrvatskoj su odlične. Naša zemlja divna je za život, a tek je svi zajedno moramo i trebamo učiniti zemljom dobrom za poslovanje. Samo je između 20 i 30 posto obrta i poduzeća u vlasništvu žena, a zarađuju 11 do 20 posto manje na istim pozicijama. Dakle ni po broju, a kamoli po financijskim prihodima žene nisu još ni blizu muškaraca.

Moramo shvatiti da smo svi odgovorni za to kako stvari sad funkcioniraju i zajedno ih moramo mijenjati. Jaki smo onoliko koliko je jaka najslabija karika. Svi smo povezani.

Ivana Bodrožić, spisateljica i pjesnikinja

“Ako govorimo o mogućnosti zaposlenja ili o konsenzusu da žene trebaju imati pravo na izbor onda ne bih rekla da je postignut napredak...”

Također to vrijedi i za relativno sigurni poslovni status ili činjenicu da se od žene i dalje očekuje podložnost mužu, pristajanje na drugotnost, da ih se gura u profesiju majke, i to od strane državnih institucija. Međutim, na globalnoj razini nas trendovi više ne mogu zaobići, pa se tako zahvaljujući #MeToo pokretu konačno širi i podiže svijest o seksualnom zlostavljanju žena. Financijska neovisnost i sloboda su preduvjet svake emancipacije. Zato je suštinski krivo kao mjeru poticanja demografije izabrati onu koja teži tome da pola populacije zatvori u kuću i svede ih na strojeve za rađanje te im oduzme svaki drugi talent, vještinu i identitet. Tako se niti jedno društvo, uključujući muškarce i žene, nikada nije oslobodilo.

Tina Bosolt, direktorica proizvodnje u Zvijezdi

“Proizvodnja je dugo bila muško područje i drago mi je da su došla vremena u kojima je bitnije jesi li stručan od toga jesi li muškarac ili žena...”

Svaki posao koji sam do sad preuzimala bio mi je nešto novo, no ova pozicija gdje sam se morala snaći upravo u muškom svijetu mi je bila najveći dosadašnji izazov, ali ujedno je smatram i svojim najvećim uspjehom. U današnjem svijetu koji donosi promjene, vidi se i promjena u ženama koje su u 2020. Samostalne, predane svemu što rade, fokusirane. Suštinski smatram da smo oduvijek bile takve, ali su se promijenile prilike kroz koje to sada možemo pokazati kroz poslove i karijere. Najbitnije je pronaći balans između privatnog i poslovnog života, ali dok imamo jasno postavljene ciljeve, možemo ostvariti sve što poželimo. Ženska financijska neovisnost je temelj koji ti pruža osjećaj slobode, donošenje vlastitih odluka i izbora. Iskreno vjerujem da je u tom pitanju situacija danas bolja nego unazad 10 do 20 godina, ali još imamo mjesta za napredak.

Karmela Vukov Colić, voditeljica

“Kada sam rodila kćer, na posao sam se vratila 7 dana nakon carskog reza jer nisam imala drugog izbora. Ni sa sinom situacija nije bila ništa bolja”

Nisam uspjela iskoristiti cijeli porodiljni jer od onoga što je tada davala država jednostavno ne bismo mogli preživjeti. Što se tiče karijernog puta,veći dio života bila sam plaćena manje nego moji muški kolege za isti posao. Ono što je meni uvijek bilo teško razumljivo – noge su mi uvijek podmetale žene, kolegice, nadređene… Mi smo žene jedne drugima često najveći neprijatelji. Ženska borba sada ne smije stati, ne smijemo se umoriti. I dalje trebamo zahtijevati izjednačena primanja bez obzira na spol, za prava majki-radnica. Ali najviše od svega – trebamo naučiti biti potpora jedna drugoj.

Danica Kragić Jensfelt, znanstvenica u području robotike

“U kompjutorskim znanostima nema dovoljno žena. Moramo krenuti ranije - motivirati djevojke da upišu studij u području tehničkih disciplina.”

Budući da već godinama živim u Švedskoj, nisam sigurna kakvo je stanje s pravima žena u Hrvatskoj. Ali, i ovdje, kao i u svim državama, postoje dobre i loše stvari. Plaće u Švedskoj su veće i djeca počinju ići u vrtić od 1. godine, što majkama olakšava povratak na posao i stvaranje karijere.

Srećom, danas žene imaju više mogućnosti izbora nego prije i vjerujem da mogu same odlučiti žele li obitelj, djecu, koliko će često mijenjati posao, koliko će prijatelja pustiti u svoj život. Možemo li biti istodobno uspješne i u poslovnom i privatnom životu? Opet ona ključna riječ - ravnoteža. Nekad se više fokusirate na posao, nekad na obitelj.

Julijana Matanović, književnica i sveučilišna profesorica

“Na našoj književnoj sceni žene su danas vrlo, vrlo vidljive, možda čak i vidljivije od momaka. Od pjesnikinja starog Dubrovnika pa do danas mnogo je zanimljivih književnica...”

​Neće me začuditi ako netko od muških kolega posegne za terminom 'muško pismo' i započne one iste rasprave kroz koje je 'žensko pismo' prolazilo u osamdesetim godinama prošloga stoljeća.

Prava je riječ vidljivost. Jer, u hrvatskoj književnosti, od pjesnikinja starog Dubrovnika pa do danas, ima toliko zanimljivih i proučavanja vrijednih književnica da bismo, uz radove Dunje Dujmić Detoni, mogli napisati i 'Povijest hrvatske ženske književosti' (ako time nekoga ne bismo uvrijedili)."

U odnosu na žene svoje obitelji, ja sam preuzimala samo više obaveza, morala sam zadovoljiti brojne uloge, provoditi feminizam u praksi. Nije mi ostajalo previše snage za pisanje članaka o pravima žena. I dok su one prije mene imale svoje zadane uloge, mene je 'dostupnost' brojnih uloga itekako umorila.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

“Na tržištu rada ženama su najveće prepreke dob i majčinstvo jer poslodavci nerado zapošljavaju žene u reproduktivnoj dobi. A gdje su tu očevi? Njih samo 3 posto lani je tražilo roditeljski dopust ili naknadu.”

“Žena iz 2020. ima mnogo mogućnosti da se realizira kao individualna i jedinstvena osoba, da se obrazuje i bavi stvarima koje je zanimaju, da se politički angažira i samostalno odlučuje o svom životu. No, i dalje joj se nameću patrijarhalne rodne uloge zbog kojih nosi dvostruki teret. I nažalost, još je žrtva nasilja, uglavnom od bivših i sadašnjih partnera. Žene u Hrvatskoj muči i jaz u plaćama i mirovinama. Ženama se mora omogućiti ulazak i ostanak na tržištu rada, a ne ih gurati isključivo u okvire neplaćenog i neopravdano slabo vrednovanog rada u kući i za obitelj.

Aleksandra Dojčinović, dizajnerica

“Žene danas ravnopravno upravljaju svjetskim korporacijama, državama, vode znanstvena istraživanja, glasno progovaraju o problemima današnjice i općenito, žena 2020. više nema razloga tražiti opravdanje za svoje neuspjehe u spolu...”

Da smo mi žene u 21. stoljeću postale liderice, možemo zahvaliti upravo našim majkama koje su bile napredne u skladu sa svojim vremenom i mogućnostima u kojima su živjele. Što se tiče neovisnosti i sloboda, to bi trebalo definirati. Poznajem kućanice koje žive veću slobodu od uspješnih poduzetnica i radnih žena. Nema svatko iste kriterije financijske neovisnosti i nismo svi opterećeni istim društvenim zahtjevima koji su danas pomalo i besmisleni. Za mene je neovisna i slobodna žena ona žena koja je zadovoljna upravo ondje gdje jest, kuhala cijeli dan i brinula se za svoju obitelj ili bila na nekoj upravljačkoj poziciji.

Sandra Perković, najbolja hrvatska sportašica 2019.

“Svaki čovjek stvoren je da traži svoje mjesto pod suncem, a žene će, dokle god budu mislile da su manje vrijedne i nejednake s muškarcima, tako i biti predstavljene u društvu....”

Zato, drage žene, cijenite se, borite se i ne gledajte protivnika nego ispunjavate svoje snove. Nije važno kojeg si spola, nije važno koje si boje kože ili koje si vjere ili nacionalnosti, važan je tvoj trud, požrtvovnost i rad u želji za pokazivanjem svojih vrijednosti. Novac nikad nije bio mjerilo uspjeha, tako da postoje žene koje su uspješnije od nekih muškaraca koji rade manje, ali i obrnuto. Ne volim činjenicu da kompanija “mora” zaposliti toliki postotak žena, jer za mene je to već diskriminacija radnog mjesta, osobe i duha.

Žene, poštujte muškarce, muškarci, poštujte žene! Sklad i jedinstvo bilo u ljubavi, bilo u prijateljstvu i poslu, olakšava nam ovaj ionako težak život, nemojmo ga još i mi činiti takvim.

Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga

Primjer Zagrebačkog holdinga pokazuje da žene mogu uspješno upravljati poslovnim sustavima u kojima još uvijek dominiraju muškarci.

Žena 21. stoljeća je probitačna, samouvjerena i samosvjesna i pritom ne mislim samo na poslovnu sferu nego i na svakodnevni život. No, generalno kada govorimo o postignućima, mislim da je to sasvim individualno jer svatko uspjeh definira drugačije.

Žene se još uvijek trebaju više dokazivati od muških kolega jer prevladava mišljenje da su pojedine djelatnosti ekskluzivno muške. Međutim, želja za rastom i napredovanjem, uz poslovne rezultate, pokazuje da su žene u brojnim slučajevima bolje i uspješnije poduzetnice, šefice i menadžerice od muškaraca.

U sustavu u kojem radim ne postoje razlike u plaćama između žena i muškaraca. Svi imaju jednaka prava i plaću za iste poslove. Također, iste su i mogućnosti za napredovanje za sve, neovisno o spolu.

Laura Skala, aktivistica

“Odlučila sam dati sve od sebe da motiviram mlade u Hrvatskoj da se pokrenu i aktiviraju te da dignemo svoj glas za spas zemlje...”

Na nama mladima ovaj svijet ostaje i upravo sam zato, potaknuta prosvjedima učenika diljem svijeta, odlučila motivirati svoju generaciju kako bismo zajednički ‘deaktivirali’ krajnje inertan i neodgovoran odnos današnjih političara prema klimatskim promjenama. Pokrenula sam inicijativu prosvjeda učenika za klimu, a izuzetno sam zadovoljna odazivom, bilo nas je čak oko tisuću. U Hrvatskoj su žene te koje češće pokreću prosvjede, dok u svijetu to uistinu ovisi od države do države, ali da postoji neka nejednakost, ne bih rekla, iako svakako mogu zamijetiti da su žene većinski fokusirane na ženska prava, zaštitu zlostavljanih žena, djece, životinja i slično. U usporedbi sa ženama prije 200 godina, mi smo generalno puno postigle, od feminizma do ženskih prava. Mislim da se upravo u svijetu vode borbe za ravnopravnost što se tiče plaća i to je neko pitanje koje smo pokrenule naše majke i mi. Iako je vrijeme uistinu napredovalo i postigle smo puno, još uvijek se moramo nositi s izazovima poput financijske neovisnosti, nepravdi poput abortusa, koji je uvijek aktualna tema, javnog ponižavanja žena i slično.

Vesna Bosanac, nutricionistica

"Žene su postale vidljivije u društvu, mnoge obavljaju važne funkcije i vjerujem da su sve to dobri primjeri i poticaj mladim djevojkama da ostvare svoje snove...”

Mi smo žene svjesne svojih mogućnosti, no za iskorištenje svih naših potencijala treba nam daleko više hrabrosti i odlučnosti. Mogućnosti za uspjeh su prisutne, u to nema sumnje, pitanje je samo koliko smo u stanju prepoznati ih i koliko smo spremne uložiti svog truda i vremena u postizanje cilja.

Osobno se ne opterećujem mišlju koliko tko od kolegica ili kolega zarađuje niti koliko je tko uspješan. Meni je samo važno da sam ja zadovoljna samom sobom i svojim postignućima i da sam svaki dan bolja nutricionistkinja od "jučerašnje Vesne".

Ženama se danas, sasvim sigurno, pružaju veće poslovne mogućnosti nego što je to bilo prije 40 godina. No, da bi postala neovisna i slobodna, žena treba biti obrazovana. Poručila bih zato svim ženama koje nemaju završenu srednju školu, pa makar imale i 45 godina, da se vrate u školske klupe. Jer znanje je moć.

Na prepreke valja gledati ne kao na probleme, već kao na izazove. Svaki dan u poslu trebamo dati više od 100% sebe. Moramo biti ustrajne, hrabre, nepokolebljive i uspjeh će doći. Sigurna sam da mi to možemo."

Matija Prskalo, glumica

“Moja majka je meni veliki uzor, slobodna je, hrabra, vrijedna i pametna i naučila je naći balans i pružiti si u životu onoliko slobode koliko joj je bilo potrebno...”

Njen primjer naučio me tome da je sloboda naše stanje uma, ne ovisi o drugima, ona je u nama i ako uspijemo osloboditi svoj um, postigle smo jako puno. U odnosu na naše majke, iz osobnog primjera mogu reći da sam i napredovala i nazadovala.

Žena iz 2020. je puno samostalnija, moćnija. Dobile smo svoju slobodu i imamo sasvim sigurno puno više prava, no s druge strane i puno više opterećenja. Brinemo o obitelji, puno radimo, preuzele smo brojne zadatke na sebe. Što se tiče karijere i majčinstva rekla bih - što se mora, nije teško. Drage moje žene, mi možemo sve, možemo i puno više od toga, žene smo!

Apsolutno je bitno da smo financijski neovisne i vjerujem da je to san i želja svake žene, financijska sloboda uvjetuje puno toga, ali i nudi nešto predivno - vlastiti izbor. Eh kad bi mogle dosegnuti to stanje, gdje bi nam bio kraj?

Vanja Legvart, marketing menadžerica u Henkelu

Što kada žena zarađuje više te se odlaskom na porodiljni ukupni prihodi obitelji znatno smanje? Podizanje rodiljnih naknada dobar je znak, treba nastaviti u tom smjeru

Žena iz 2020. godine može sve i radi što želi. Postigle smo jako puno i otvorile smo mogućnosti za rad u svim poljima, ali trebamo raditi i dalje. Svi zaslužuju jednake mogućnosti, a napredujemo isključivo prema sposobnostima, a ne prema spolu!

U Henkelu se puno pozornosti pridaje rodnoj jednakosti i imamo brojne primjere žena koje su zauzele svoje mjesto u dominantno "muškim" poslovima, koje su srušile sve stereotipe. U Hrvatskoj se još može dosta raditi na tome, ali upravo na ovaj način moramo pokazati drugima da se može.

Vjerujem da, nažalost, još postoje razlike u plaćama žena i muškaraca. Ako nikako drugačije, žena ima onu minimalno jednu godinu porodiljnog kad sigurno neće napredovati u karijeri, a muškarac istovremeno nastavlja dalje. Mislim da žene mogu imati i karijeru i majčinstvo, ali bitna je želja, puno organizacije i jako, jako velika podrška supruga i obitelji.

Renata Duka, pravna savjetnica Uprave Pevexa

Značajno povećanje visokoobrazovanih žena u određenim područjima dovest će do toga da u utakmici za neke upravljačke pozicije sudjeluju samo žene!

Diskriminacija žena je globalni problem. U Hrvatskoj je normativno i institucionalno ustanovljena ravnopravnost spolova, ali neizravna diskriminacija, u većoj ili manjoj mjeri, prisutna je u svim sferama društva. Za daljnji razvoj moguća su dva pristupa: evolucija ili revolucija. Evolucija je spora, revolucija agresivna. Potrebno je naći mjeru i posegnuti za primjerima dobre prakse. Odgoj i obrazovanje o ravnopravnosti predstavljaju temelj za promjenu svijesti. Nadalje, državna vlast bi svojim primjerom trebala sudjelovati u preoblikovanju društva. Udio žena na rukovodećim pozicijama u državnim trgovačkim društvima značajno zaostaje za privatnim sektorom. To nije poruka koju želimo.

Moj savjet svim ženama je: budite otvorene za nove izazove i ne zaboravite uživati u putovanju prema svome cilju!

Kako žive žene 2020. godine? Kliknite OVDJE i pogledajte ostatak našeg moćnog specijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:18