Državni vrh o skoku BDP-a

Plenković: 'Hrvatska je jedna od zemalja s najbržim gospodarskim rastom'

To su već brojke koje mogu garantirati da ćemo se pomicati u gospodarstvu malo brže, bolje i malo više, rekao je Majetić
Premijer Andrej Plenković
 Bruno Konjević / Cropix

Ubrzanje gospodarskog rasta u prvom kvartalu na 3,9 posto svrstava Hrvatsku među članice EU-a s najdinamičnijim gospodarskim rastom u prvom kvartalu, što je važno za daljnje jačanje hrvatskog gospodarstva, konkurentnosti te povjerenje investitora, priopćila je Vlada u srijedu.

Prva procjena rasta BDP-a za prvi kvartal 2019. pokazuje znatno bolje ostvarenje u odnosu na očekivanja, jer je realna stopa rasta na godišnjoj razini od 3,9 posto osjetno viša od one u prvom prošlogodišnjem kvartalu od 2,5 posto, ističu u Vladi.

Andrej Plenković: 'Hrvatska je jedna od zemalja s najbržim gospodarskim rastom'

- Nakon izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ostvarenja proračunskog viška drugu godinu zaredom te vraćanja investicijske razine kreditnog rejtinga (Standard & Poor's), ubrzanje gospodarskog rasta u prvom kvartalu na 3,9 posto svrstava Hrvatska među članice EU-a s najdinamičnijim gospodarskim rastom u prvom kvartalu, što je važno za daljnje jačanje hrvatskog gospodarstva, konkurentnosti te povjerenje investitora. Ovo je još jedan poticaj da nastavimo predano raditi na trokutu uspješnosti koji čine fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i ulaganja, što je dovelo do povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva, koji su pridonijeli jačanju gospodarskog rasta' - izjavio je premijer Andrej Plenković.

Iz Banskih dvora ističu i da je izvoz roba i usluga također znatno doprinio dinamiziranju rasta BDP, jer je u prvom kvartalu prošle godine zabilježen njegov realan pad od 0,5 posto, a u prvom kvartalu ove godine rast od 4,6 posto. U vezi kretanja vrijednosti izvoza prema tržištu država članica EU-a ostvaren je rast oko 7,5 posto, a zabilježen je i dinamičan rast robnog izvoza prema trećim tržištima, poput zemalja CEFTA-e, EFTA-e ili pojedinačno prema Japanu i SAD-u što je dovelo do znatnog povećanja ukupnog izvoza od približno devet posto, ističu u Vladi.

Dodaju i da je ukupna industrija također doprinijela dinamici rasta BDP-a, odnosno rasta industrijske proizvodnje koja je prema kalendarski prilagođenim indeksima u prvom kvartalu rasla 2,7 posto, znatno više od prošlogodišnjih 0,3 posto, kao i porast građevinskog sektora te trgovine na malo.

Darko Horvat: "Želim rast od pet posto"

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je također komentirao međugodišnji rast BDP-a pri čemu je izjavio da je hrvatsko gospodarstvo na dobrom putu te kako bi bilo dobro da je ta stopa rasta faza prema željenom rastu od pet posto.

- Ako je ovo brojka koja se događa kao jedna prolazna ili međufaza do meni željenih 5 posto gospodarskog rasta onda smo na dobrom putu - rekao je Horvat ustvrdivši kako "ovo polako ide prema 5 posto".

Davor Majetić: 'Ovaj rast garantira brže, bolje i više pomicanje hrvatskog gospodarstva'

Dodatno, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kazao je da stopa rasta BDP-a od 3,9 posto predstavlja brojku koja može garantirati da će se hrvatsko gospodarstvo pomicati brže, bolje i više.

- Takav rast je nešto što bismo htjeli da se zadrži kroz čitavu godinu, to su brojke koje bi bilo idealno zadržati i povećati. To su već brojke koje mogu garantirati da ćemo se pomicati u gospodarstvu malo brže, bolje i malo više - rekao je Majetić.

Iza toga rasta, naveo je, prije svega su investicije i rast potrošnje. Rast potrošnje je očito pokazatelj dizanja plaća koje su se dešavale prošle godine i nastavile u ovoj godini, ustvardio je Majetić.

- Ljudima raste prosječna plaća. Najniže plaće su se najviše povećavale i efekt takve politike, i države koja je pomogla svojim reformama, te politike poslodavaca koji su sve te uštede koje je država omogućila pretočili u plaće, vidi se i u rastu BDP-a - ocijenio je Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:17