OPTIMIZAM NA MARKOVOM TRGU

Plenković kaže da će Vlada korigirati prognozu rasta za 2023. prema dva posto

Premijer je podsjetio i na prošlotjedni izvještaj Fitcha koji je potvrdio rejting Hrvatske ‘BBB+‘, uz stabilne izglede

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Vlada će idući tjedan objaviti revidirane prognoze rasta gospodarstva za ovu godinu, pomičući ih sa sadašnjih 0,7, prema dva posto, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici vlade.

Idući tjedan bit će revidirane vladine prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta, a sada će ići u smjeru dva posto, rekao je.

Prethodno je podsjetio na prošlotjedni izvještaj Fitcha koji je potvrdio rejting Hrvatske ‘BBB+‘, uz stabilne izglede.

"Povećana nam je procjena gospodarskog rasta. Naznačili su i koristi od Schengena, europodručja. Prepoznaju i smjer i sidro te reformske napore i otpornost na krizu. Vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje‘, rekao je Plenković.

Kako bi svi kupci koji toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode bili subvencionirani neovisno o priključku te kako bi se nadoknadila razlika u cijeni svim krajnjim kupcima iste kategorije, vlada je danas donijela odluku kojom će u subvencionirane troškove energije uključiti kupce na centralnim toplinskim sustavima u Osijeku i Zagrebu.

Među njima su škole, bolnice, fakulteti i tvrtke spojene na parovodnu mrežu i toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošnje tople vode.

Vlada je odobrila i kreditno zaduženje Hrvatskih cesta od 116,7 milijuna eura radi financiranja projekata i plana poslovanja u 2023. godini te u tu svrhu odobrila državno jamstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26