OPTIMISTIČNI PREMIJER

Plenković: U desetljeću smo u kojem ćemo ostvariti snažan ekonomski razvoj. Taj cilj je naše sidro

"Ovo desetljeće u kojem smo sada je konačno jedno pravo, mirno i razvojno desetljeće koje moramo maksimalno iskoristiti", poručio je
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak da je Hrvatska u desetljeću u kojem će ostvariti snažan ekonomski razvoj i dublje integracije, a ocijenio je i kako smo u zadnjih 30 godina ostvarili sve temeljne nacionalne zadaće.

"Mi smo u desetljeću u kojem ćemo ostvariti snažan ekonomski razvoj, ostvarit ćemo dublje integracije Hrvatske, ući ćemo u Schengen, u eurozonu i vrlo vjerojatno ćemo ostvariti članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj", rekao je Plenković na otvorenju konferencije "Postignuća, izazovi i perspektiva Republike Hrvatske". Konferenciju organizira Europska udruga studenata prava (ELSA) povodom 30. obljetnice hrvatske neovisnosti (1991.-2021.).

Istaknuo je i da će u tom procesu pokazati veliku čvrstinu jer smatraju da je takav cilj svojevrsno "sidro" kojeg zagovaraju ljudi koji su vidjeli sve okolnosti u posljednjih tri desetljeća i razumiju što je društvu korisno i dobro. To ćemo, dodao je premijer, raditi u suradnji i s drugim europskim zemljama.

Podsjetivši na najvažnije događaje u svakom od tri desetljeća, Plenković je istaknuo da smo kao narod u zadnjih 30 godina ostvarili sve temeljne nacionalne zadaće prošavši u tom razdoblju kroz velik broj tranzicija (prelazak iz jednostranačkog u višestranački sustav, od dogovorne u tržišnu ekonomiju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, članstvo u EU i NATO-u i drugo).

Razvojno desetljeće koje moramo maksimalno iskoristiti

"Ovo desetljeće u kojem smo sada je konačno jedno pravo, mirno i razvojno desetljeće koje moramo maksimalno iskoristiti", poručio je.

Mladim članovima ELSA-e poručio je da budu odgovorni akteri u društvu koje se čuje i budu glas koji će za tren razoružati demagoge i populiste.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je da građani Europe s pravom zahtijevaju veću uključenost u donošenje odluka, ne samo na izborima svake četiri godine. Stoga su kao odgovor na potrebu za većim uključivanjem građana pokrenuli konferenciju o budućnosti Europe kao najveći projekt participativne demokracije ikada.

"Želimo uključiti sve građane EU u razmišljanje i razmatranje o tome kakvu Europu želimo. Posebno je važno da se u ovu konferenciju uključe mladi iz svih dijelova Europe, posebice iz Hrvatske", istaknula je Šuica. Dodala je i kako nije slučajno da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije najavila da će iduća godina biti godina mladih.

Šuica je poručila i kako svako razmišljanje o budućnosti Europe bez da se u obzir uzmu demografske promjene koje oblikuju EU i utječu na njezin razvoj - ne bi imale nikakvog smisla.

Istaknuvši važnost ELSA-e, dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić podsjetio je i da je s njihovog fakulteta sadašnji premijer Plenković bio predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e. Naveo je i da će tijekom dvodnevne konferencije kroz pet panela razmotriti relevantne teme za Hrvatsku poput pitanja budućnosti EU i Hrvatske budućnosti, pitanje obrazovanja mladih, pitanje pravosuđa i uprave kao ključnog dijela državnog funkcioniranja, pitanje gospodarstva i ulaska u eurozonu, pitanjima zelene i digitalne tranzicije i sl.

Naglasivši važnost uključivanja mladih u sve procese odlučivanja, predsjednik ELSA-e Hrvatska Alen Šukurica rekao je da su mladi danas suočeni s mnoštvom izazova, posebice u sadašnje vrijeme pandemijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:14