Iznad prosjeka

Po broju mjera protiv zaraze koronavirusom Hrvatska 6. u Europi

Trenutačni podaci govore o prvim naznakama oporavka financijskih tržišta, tvrde u Hanfi
 Ivo Ravlić / CROPIX

Prema analizi Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB) na temelju objavljenih podataka o mjerama koje su nacionalni regulatori poduzimali zbog pandemije, Hrvatska s donesenih 40-ak mjera nadilazi europski prosjek, odnosno šesta je od 30 razmatranih zemalja Europskog gospodarskog pojasa.

Tu informaciju objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) čiji je Savjet na ovotjednoj sjednici razmatrao pregled mjera za očuvanje financijske stabilnosti koje su poduzete u Europskoj uniji zbog pandemije Covida-19 te mjere i preporuke Hanfe izdane društvima u Hrvatskoj.

Na europskoj razini, ističe se, najveći dio mjera koji se odnosi na nefinancijski sektor usmjeren je uglavnom na poduzeća, a kod financijskog sektora na kreditne institucije, vrijednosne papire i tržišta te na sektor osiguranja.

Hrvatska je jedna od devet zemalja EU, naglašavaju u Hanfi, koja je uz druge mjere donijela i mjeru o privremenoj zabrani isplate dividendi za osiguravajuća društva i pri vrhu je zemalja s najvećim brojem mjera za sektor osiguranja. Jednako tako je, podsjetimo, Hrvatska narodna banka prva u EU donijela odluku o zabrani isplate dividende za banke u ovoj godini.

Savjet Hanfe je, napominje se nadalje u njegovu izvješću, “razmotrivši pregled mjera, posebno onih u financijskom sektoru, zaključio da su mjere i preporuke Hanfe usmjerene na hrvatski nebankarski financijski sektor i njihove korisnike bile adekvatne i pravovremene”.

“No, ekonomske posljedice pandemije na domaće i međunarodno financijsko tržište još su nesagledive. Trenutni podaci ipak govore o prvim naznakama oporavka - od povratka uplata ulagača u investicijske fondove pa do porasta imovine obveznih mirovinskih fondova koji su se u Hrvatskoj vratili na razine prije svjetske koronakrize”, stoji u priopćenju Hanfe.

Dodaje se kako će Hanfa nastaviti djelovati sukladno smjernicama Europskog odbora za sistemske rizike, ali i donositi dodatne samostalne preporuke (poput preporuka ugovaranja moratorija leasing društvima), ovisno o razvoju gospodarskog stanja u zemlji i utjecaja međunarodnih i domaćih okolnosti na tržište financijskih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:42