NATJEČAJ JL-a

Pobjednici ovogodišnjeg izbora Student DIGI Award 2021 stižu iz Čakovca: ‘Mrzimo štrebanje‘

Na natječaj se ove godine prijavilo čak 26 timova od čega je odabrano 10 finalista
Dobitnici nagrada
 Damir Krajac/Cropix

Učenici srednje škole Josip Slavenski iz Čakovca Karlo Kolac i Dorian Mikulan pobjednici su ovogodišnjeg izbora Student Digi Award za najbolje hrvatske mlade inovatore u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flege i Jutarnjeg lista. Kolac i Mikulan osmislili su projekt Robotika, chatbot za ponavljanje školskog gradiva, i tako odnijeli pobjedu u jakoj konkurenciji ovogodišnjeg izdanja natječaja Student Digi Award, koji je zaključen proglašenjem pobjednika na svečanosti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

image
Dorian Mikulan i Karlo Kolac
Damir Krajac/Cropix

Nije bio lak zadatak

Iza Robotike, čijim je autorima pripala novčana nagrada od 25.000 kuna, na drugo mjesto svrstali su se studenti zagrebačkog sveučilišta Ante Bilić, Frano Čudina, Manuel Matošević i Erik Matošević s projektom Neolight.ai te, na trećem mjestu, aplikacija Agricon Marine i Davida Fruka iz Vrbanje kod Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Projekt Neolight.ai izum je softverskog robota koji može zamijeniti hotelskog batlera, a Agricon je zapravo aplikacija za dijeljenje poljoprivrednih strojeva.

image
Ante Bilić, Manuel Erik Matosević i Fran Čudina
Damir Krajac/Cropix
image
Marina i David Fruk
Damir Krajac/Cropix

Osim nabrojenih, u uži izbor nagrade, među 26 projekata pristiglih na natječaj, uvršteno ih je još sedam, a među njima je i Go Green Ozonator, koji je dobio najviše glasova čitatelja Jutarnjeg lista, koji su također mogli glasati za najbolji projekt na ovom natječaju. Autorima Go Green Ozonatora nagradu je dodijelio glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

image
Jure Sertić i Saša Bilić
Damir Krajac/Cropix

- Žiri u ovogodišnjem izboru Student Digi Awarda nije imao lak zadatak, u što su se mogli uvjeriti naši čitatelji nakon što su pročitali projekte kandidata koji su ušli u naš izbor - naglasio je otvarajući svečanost proglašenja pobjednika glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image
Goran Ogurlić
Damir Krajac/Cropix

Ponuda rješenja

Obrativši se sudionicima skupa u MSU-u videoporukom, Valter Flego je, među ostalim, ustvrdio da nema važnije stvari od pružanja prilike mladim inovatorima.

- Sretan sam što drugu godinu zaredom, unatoč koronakrizi, priređujemo ovaj natječaj. Izvrsni projekti koji pristižu na natječaj potvrđuju svu opravdanost njegova organiziranja. Mislim da je Student Digi Award fantastična šansa za mlade da i prije svršetka školovanja otvore neke nove puteve i prepoznaju prilike koje im se pružaju - poručio je Flego.

image
Goran Ogurlić i dobitnici nagrada Dorian Mikulan i Karlo Kolac
Damir Krajac/Cropix

Odavši priznanje organizatorima natječaja i kandidatima za nagrade, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman istaknula je da su digitalizacija i inovacija nužni za gospodarstvo, kao i za Vladine politike u tom području.

image
Nataša Mikuš Žigman
Damir Krajac/Cropix

- Preduvjet za uspješnu digitalizaciju i inovaciju kreativni su i inovativni mladi, koje ovdje imamo priliku upoznati - ustvrdila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

image
Dobitnici nagrada
Damir Krajac/Cropix

Na panelu jučerašnjeg završnog skupa ovogodišnjeg izbora Student Digi Award, pod nazivom "Budućnost mladih digitalnih inovatora", njegovi sudionici: Krešo Žmak, potpredsjednik za razvoj proizvoda Infobipa, Boris Gotovac, direktor razvoja IT i telekomunikacijskih usluga A1 Hrvatska, Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, i Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a - pokušali su, uz moderiranje novinara i urednika Jutarnjeg lista Bernarda Ivezića, ponuditi odgovore na pitanje u kojim se djelatnostima i područjima života može očekivati najviše digitalnih inovacija.

image
Ana Zovko i Krešo Zmak
Damir Krajac/Cropix

U raspravi je prevladalo stajalište da nijedno područje neće biti zaobiđeno digitalizacijom i primjenom umjetne inteligencije, ali i da će ponuda rješenja ovisiti o suradnji kompanija i naručitelja usluga.

image
Andrea Pirša Ilić
Damir Krajac/Cropix

Uoči panela na svečanosti su predstavljena iskustva velikih hrvatskih kompanija u digitalizaciji i inovaciji. Andrea Pirša Ilić, voditeljica kognitivnog računarstva A1 Hrvatska, predstavila je način rada A1 s brojnim podatkovnim bazama koje ta kompanija ima na raspolaganju u svojem radu. Ekspert Croatia osiguranja za digitalnu strategiju i razvoj Ivan Bimbi prezentirao je projekt Laqo. Infobip se predstavio videoprezentacijom.

image
Ivan Bimbi
Damir Krajac/Cropix
image
Sudionici panela
Damir Krajac/Cropix

Prva pobjednica Student Digi Awarda bila je studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Filipa Burul, koja je na prošlogodišnjem natječaju trijumfirala projektom mobilne aplikacije CroCot za raspoznavanje vrste korova na usjevima i odabir herbicida za njegovo uklanjanje.

'Ideja o chatbotu javila se jer mrzimo štrebati'

Ideja chatbota koji smo Dorian i ja osmislili pala je na polugodištu tijekom ove školske godine, kada smo shvatili da nas dvojica imamo isti problem, odnosno da mrzimo štrebati, otkrio je Karlo Kolac, ovogodišnji pobjednik Student Digi Awarda, natječaja za najbolje mlade hrvatske inovatore.

Govoreći o projektu Robotika koji je osmislio sa školskim kolegom Dorianom Mikulanom i s kojim je pobijedio na natječaju, Kolac je pojasnio da se radi o chatbotu koji daje odgovore na pitanja o školskom gradivu koje je prethodno uneseno u pripadajući program.

- Zasad smo u chatbot implementirali samo fiziku, pa trenutno pruža mogućnost da mu postavite pitanje iz fizike, a odgovor može biti i grafika ili slika, ako je unesena. Poslije bismo u njega implementirali i druge predmete, a sada je svima dostupan na webu - naveo je pobjednik Student Digi Awarda.

Mentori Karla Kolca i Dorijana Mikulana na ovome projektu bili su njihovi profesori u Srednjoj školi Josipa Slavenskog u Čakovcu Nina Mikolaj Varga i Nikola Friščić.

- Budući da sam po obrazovanju inženjer, znam koliko je vrijedno i važno inovativno, izvan okvira, razmišljanje o bilo kojem problemu, i to u generaciji koja dolazi. Zato, svaka vam čast dečki, samo tako nastavite - komentirao je pothvat čakovečkih gimnazijalaca sudionik skupa na kojem su proglašeni pobjednici Student Digi Awarda, direktor razvoja IT i telekomunikacijskih usluga A1 Hrvatska Boris Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 02:58