Jedinstven projekt

Počelo je preseljenje švedskog grada koji bi se svakog trenutka mogao urušiti zbog rudnika

Kiruna je dom najvećeg rudnika željeza na svijetu, a selidba će koštati milijardu dolara
Crkva u Kiruni, Švedska
 Bob Strong / REUTERS

Švedski grad Kiruna nije za svakoga. Riječ je o malom mjestu, s 18.000 stanovnika, temperaturom zraka koja je nerijetko ispod ništice (najtopliji mjesec je srpanj s prosječnom temperaturom od 11,5 stupnjeva, a najhladniji siječanj s -14,3 stupnjeva), a ni lokacija na samom sjeveru Skandinavije nije previše poželjna.

Uz sve to, Kiruna doslovno propada. Naime, kao grad s najvećim rudnikom željeza na svijetu, Kiruna ima dugu povijest kopanja ispod zemlje zbog čega je tlo postalo nestabilno i nesigurno.

Osmislili su radikalan i jedinstven plan – jednostavno će preseliti cijeli grad za 3,2 kilometra istočno, na stabilno područje, i tako sačuvati kuće, tvrtke i povijesne znamenitosti. Milijardu dolara vrijedan projekt prvi je put spomenut 2004. godine, a sada je napokon postao stvarnost, a ne desetljećima udaljena fantazija. Kako piše Business Insider, upravo je završena izgradnja nove gradske vijećnice, a to je samo nagovještaj onoga što slijedi.

Sve je krenulo od lokalnog junaka

Nova vijećnica je zlatne boje i nazvana je “The Crystal”. Sačuvano je i omiljeno gradsko zvono, uskoro će se izgraditi bazen i knjižnica za novi centar, no sudbina kuća i stanova u Kiruni još nije poznata. Rudarska kompanija Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) zbog koje se grad mora preseliti ponudila je otkup kuća po tržišnoj cijeni plus 25% od nje ili zamjenu za novu kuću ili stan istočnije od rudnika, a oni će i financirati cijeli proces preseljenja. Zanimljivo je da se u rudniku u Kiruni dnevno proizvede dovoljno željeza za šest Eiffelovih tornjeva, a ima gotovo 5000 zaposlenika iz grada koji se mora preseliti.

Naime, samo nekoliko povijesnih zgrada, poput crkve koja je bila proglašena omiljenom javnom zgradom u Švedskoj, biti doslovno podignuto strojevima i prebačeno na novu lokaciju.

Val preseljenja pokrenuo je 66-godišnji Sune Stralberg, prvak u vuči saonica pomoću pasa i vlasnik trgovine saonicama, piše Bloomberg. On je neka vrsta lokalnog ‘celebrityja’ u najsjevernijem gradu Švedske, a bio je prvi koji je preselio svoju radionu tri kilometra istočno. Zapravo nije imao izbora, dućan mu je bio na rubu urušavanja.

- Znao sam da ću se morati iseliti zbog željeza, svi smo znali. U djetinjstvu sam se već tri puta selio zbog rudnika, no ništa me nije šokiralo poput ovoga. Gdje da preselim dućan, u prostor daleko od cijelog grada, pa tko bi mi došao? – razmišljao je Stralberg prije šest godina, kada su mu rekli da se mora odseliti.

Na kraju se odselio na mjesto gdje se gradi nova Kiruna.

'Nema Kirune bez rudnika'

- Svi smo svjesni da moramo preseliti grad jer trebamo rudnik. Bez rudnika neće biti ni Kirune – izjavio je Stralberg za Bloomberg, a takav stav prevladava kod većine stanovnika švedskog gradića.

Menadžer za rudarenje iz LKAB-a Lennart Stalnacke otkrio je kako je i ispod novog gradskog centra puno željeza.

- Ne mogu obećati da se grad neće morati ponovo seliti, sve ovisi o tome hoćemo li i za 100 godina vaditi željezo na ovakav način - izjavio je Stalnacke za Bloomberg.

A model of Kiruna town in the Swedish Arctic shows the expected expansion of the iron ore mine on the town's outskirts March 30, 2015. Undaunted by falling commodity prices, a Swedish company will start dismantling and moving the historic Arctic town of Kiruna this month to make way for the expansion of Europe's biggest iron ore mine. The northernmost town in Sweden, famed for its ice hotel and a red wooden church that was voted the country's most beautiful building, is inhibiting the expansion of state-owned LKAB's mine, once the backbone of Scandinavia's industrialisation. Moving the town just three kilometres away at an estimated cost of over  billion comes despite an iron ore price that has slumped by around two thirds in the past two years. Picture taken March 30, 2015. REUTERS/Balazs Koranyi - GF10000051686
Balazs Koranyi / REUTERS
Crvena crta na maketi Kirune pokazuje koliko će se rudnik željeza proširiti nakon preseljenja grada

Cijelo preseljenje izvest će se u fazama i moglo bi potrajati sve do 2040. godine, piše Guardian.

Iako se plan o preseljenju cijelog grada na prvu čini zaista jedinstvenim, to se zapravo već događalo. Rodni grad Boba Dylana, Hibbing u Minnesoti, preseljen je oko tri kilometra južno od originalne lokacije, a razlog je bio vrlo sličan onom u Švedskoj. Prema New York Timesu, rudarska kompanija je željela provjeriti ima li ispod grada još željeza pa su ga jednostavno prebacili.

Ima još primjera - Hill Village i Tallangatta (Australija) morali su biti preseljeni zbog opasnosti od poplava kod gradnje novih brana, dok je dio predgrađa američkog Louisvillea preseljen jer njegovi stanovnici nisu mogli izdržati život s bukom obližnjeg aerodroma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2024 05:37