Reakcije na Drkovu smrt

‘Počeo je iz čizama, zato ga je u životu i u poslovanju obilježavao osjećaj realnosti‘

Hrvatski gospodarstvenici govore o načinu na koji su doživljavali Dragutina Drka i kakva su imali iskustva s njim
Dragutin Drk
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Uz izraze sućuti obitelji, prijateljima i zaposlenicima Vindije povodom smrti Dragutina Drka hrvatski gospodarstvenici govore o načinu na koji su ga doživljavali i kakva su imali iskustva s njim.

Poznati proizvođač Paškog sira i osnivač Sirane Gligora, Ivan Gligora kaže da je Dragutina Drka životu i u poslovanju obilježavao osjećaj realnosti.

- Dragutin Drk je počeo kao običan radnik u mljekarstvu ili kako mi koji smo se bavili i bavimo mljekarstvom volimo reći iz čizama. Kao mladić je počeo raditi u pogonu i upoznao je sve tajne i okolnosti u poslovanju. Napredujući stepenicu po stepenicu stvorio je respektabilnu kompaniju ali nikada nije izgubio taj osjećaj realnosti. To ga je možda i izdvajalo u odnosu na mnoge poduzetnike a možda je to i tajna uspjeha Vindije - istaknuo je Ivan Gligora kojega je vijest o smrti Dragutina Drka iznenadila.

Branko Roglić vlasnika Orbico Grupe vijest o smrti Dragutina Drka je također iznenadila.

- Dragutin Drk je jedan od pionira hrvatskog gospodarstva i ugledni član naše poslovne zajednice. Ostavio je izuzetno veliki trag u našem gospodarstvu a pogotovo u prehrambenoj i mljekarskoj industriji. Njegova smrt je svakako nenadoknadiv gubitak za hrvatsko gospodarstvo. Žalostan sam jer sam ga dobro poznavao. Stvarno mislim da je njegovom smrću ostala velika praznina - izjavio je povodom smrti Dragutina Drka Branko Roglić.

Predsjednica uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić naglašava da je zahvaljujući upornosti i viziji Dragutina Drka Hrvatska imala respektabilnu proizvodnu kompaniju kakva je Vindija.

- Ne samo da je uspio održati Vindiju kroz teška razdoblja nego se zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda Vindija ravnopravno nosila s globalnom konkurencijom koja je iznimno jaka u prehrambenom sektoru i zadržala vodeće mjesto na tržištu. Samo se nadam da će Vindija nastaviti tim putem. To je za hrvatsko gospodarstvo jako važno jer mi imamo jako malo takvih tvrtki i proizvoda tako visoke kvalitete. U svakom slučaju ovo je veliki gubitak za hrvatsko gospodarstvo - istaknula je Gordana Tomičić.

Izraz sućuti uputio je u ime HUP-a i Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

- U ime cijelog HUP-a i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji pokojnog gospodina Drka kao i svim zaposlenicima Vindije. Vindija je dugogodišnja važna članica HUP-a, jedna od tvrtki koje su svojim aktivnim djelovanjem obogatile rad naše Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede te podigle njen značaj i prepoznatljivost u javnome prostoru. Gospodin Drk svojim je angažmanom zadužio čitavu poslovnu zajednicu te nam je u naslijeđe ostavio svoje bogato iskustvo i djelovanje, a kao poduzetnik bit će zapamćen po neumornoj predanosti i vrijednome radu - kazao je Damir Zorić.

Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, također je izrazio sućut obitelji i prijateljima Dragutina Drka te zaposlenicima Vindije.

- Veliki broj proizvođača mlijeka vezano je uz poslovanje Vindije. Suradnja s Vindijom je suradnja temeljena na povjerenju. Tako da je sve ono što je bilo dogovoreno u praksi bilo i realizirano. Tako smo i doživljavali Dragutina Drka – kao čovjeka koji je poštivao dogovore i držao do toga. Što se tiče proizvođača mlijeka možemo se jedino nadati da će Vindijna nastaviti takav put. Nadam se da Drkova smrt neće previše utjecati na daljni rad Vindije niti na odnose sa proizvođačima mlijeka. U svakom slučaju smrt Dragutin Drka je veliki gubitak za sve nas u tom lancu - kazao je Igor Rešetar.

Nekadašnji direktor Konzuma Dragutin Munjiza jako dobro je upoznao obitelj Drk.

- Pogotovo sam bio dobar s Dragutinovim sinom Nenadom s kojim sam se intenzivno družio tri godine kada sam živio u Italiji. Nenad se bavio poduzetništvom u Italiji a onda se preselio u New York. Tako sam upoznao i Dubravku i Tamaru i čitavu obitelj. Naime, ja sam i radio nekoliko godina u Varaždinu. Mogu samo reći da je Vindija spada među najuzornije kompanije i to ne samo na domaćoj nego i na europskoj razini. Vjerujem da se obitelj pripremila za ovo i sve što će nastati nakon odlaska Dragutina Drka jer je Vindija ipak obiteljska tvrtka. U svakom slučaju ovo je veliki gubitak za hrvatsko gospodarstvo - istaknuo je Dragutin Munjiza.

Đuro Horvat, direktor Visokog učilišta Effectus i osoba koja poznaje rad Dragutina Drka kroz različite poslovne odnose.

- Karijera i cijeli životni put Dragutina Drka može se definirati kao proces kojega on prepoznaje, planira, organizira i primjenjuje te valorizira različite postupke i korake, te aktivnosti koje su mu potrebne kako bi postigao svoje životne ciljeve. Njegov poduzetnički i menadžerski duh bio je uvijek inovativan i usmjeren na organizaciju na razvoj novih proizvoda pomoću kojih je gradio jačanje tržišne pozicije kroz povećavanje i rast tržišnog učešća Vindije. Bio je kreator sa svojim zaposlenicima strategije koja je usmjeravala na ponašanje zaposlenih u pravcu stvaranja novih organizacijskih vrijednosti i tehnoloških rješenja za potrebe svojih vjernih kupaca - istaknuo je Đuro Horvat.

Sada umirovljen a prije umirovljenja dugogodišnji direktor čakovečke Vajde, Vladimir Mesarić, dosta dobro je poznavao Dragutina Drka.

- Dragutin Drk je bio čovjek iznimne energije, snage i inicijative. Vrlo oštrouman i jako koncentriran na poslovne procese. Potezi su mu bili pragmatični, ali je uvijek držao otvorena vrata inovacijama i novim suvremenim trendovima. Drk je bio osoba širokih pogleda, zanimale su ga i prozaične ali i globalne teme. O njima je imao poprilične spoznaje i uvijek je imao svoje mišljenje o svemu i iznosio ga je. Njegovo mišljenje često nije niti bilo formirano na osnovu nekih trendova ili mainstream mišljenjima. Bilo bi nedogovorno govoriti je li imao vjetra u leđa prilikom razvoja Vindije, ali je sigurno da ako ga je i imao - on je to znao iskoristiti na pravi način. Njegovo poslovanje je značajno za čitav sjeverozapad Hrvatske, ali i puno šire. Pogotovo što je održao neke djelatnosti koje bi bez Vindije bile na puno nižoj razini. Tu prije svega mislim na peradarstvo, uzgoj koza, uzgoj purana..., dok mljekarstvo nije nažalost uvijek ovisilo o njemu. To nisu bile toliko poslovno atraktivne djelatnosti, ali Drk ih je uspio napraviti gospodarski interesantnima - istaknuo je Vladimir Mesarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:44