UTRKA U GRADNJI

Podatkovni centri su ‘in‘: Cratis planira i IPO kako bi sagradio najveći data centar

Lani je živost na tom tržištu potvrdio i ulazak Amazona na hrvatsko tržište

Marko Dagelić

 Ranko Suvar/Cropix

U Hrvatskoj je u tijeku utrka u gradnji podatkovnih centara. Riječ je o infrastrukturi na kojoj se vrte temeljni internetski servisi i koja je pretpostavka za digitalnu transformaciju gospodarstva. Nakon što je krajem prošle godine A1 Hrvatska predstavio trenutačno najveći podatkovni centar u nas, 11 milijuna eura i 2122 četvorna metra velik podatkovni centar u Novom Zagrebu, varaždinska tvrtka Cratis počela je od ove godine raspisivati tendere za novi, još veći takav centar.

Cratis, koji nudi različite cloud infrastrukturne usluge, u Varaždinu želi sagraditi najveći podatkovni centar u Hrvatskoj. Bruto površina mu je dvostruko veća od onog A1 Hrvatska. Zgrada će imati 4000 kvadrata. Kad bude gotov, Cratisov će data centar samo za IT opremu, znači za smještaj servera, imati 2000 kvadrata prostora te će u šest soba s 4 MW snage biti najveći, ne samo u Hrvatskoj nego i jedan od najvećih u regiji.

Marko Dagelić, jedan od osnivača Cratisa te suosnivač i član Nadzornog odbora sestrinske tvrtke City Connecta, koju je sredinom prošle godine preuzeo Transcom, kaže da je Cratis kupio zemljište i ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju podatkovnog centra u Varaždinu.

Počeli natječaji

- Tenderiranje za gradnju je već počelo, a sam njezin početak planira se za prvi kvartal ove godine. S obzirom na to da su sve pripreme iza nas, sad smo u fazi odlučivanja o eventualnim koinvestitorima, prije svega u domeni real estate developmenta biznisa, jer to nije Cratisovo temeljno poslovanje, pa ne vidimo potrebu da se time bavimo - kaže Dagelić.

Dodaje da njihov podatkovni centar, smješten na sjevernim vratima Hrvatske, vide kao sekundarno nacionalno čvorište razmjene podatkovnog prometa i važnu lokaciju za disaster recovery.

- Izvan Zagrebačke županije nema podatkovnog centra koji je neovisan o telekomima - kaže Dagelić.

Trenutačno takav podatkovni centar imaju Zagreb i Jastrebarsko. Dagelić navodi da će novi podatkovni centar ujedno odmah biti certificiran po standardu Tier 3. Pojašnjava da su već ušli u postupak službene certifikacije izvedbene dokumentacija koju će provesti Uptime Institute prema spomenutom standardu.

U Hrvatskoj trenutačno postoji samo jedan podatkovni centar koji je službeno certificiran po tom standardu, a to je onaj APIS IT-a u Jastrebarskom, odnosno prije poznat kao PCK Jastrebarsko. Veće podatkovne centre u Hrvatskoj, koji usluge nude na tržištu, još imaju Hrvatski telekom, A1 Hrvatska, Megatrend i Altus IT. Potonji je prije nešto više od godinu dana preuzeo najveći svjetski pružatelj usluga podatkovnih centara, američki Digital Realty.

Lani je i američka tvrtka Vertiv sagradila u Zagrebu tvornicu podatkovnih centara. Vertiv je, inače, poznat kao nasljednik biznisa američke kompanije Emerson Electric koja je u Hrvatskoj držala svoje globalno središte za dizajn i razvoj podatkovnih centara. Među inim, Emerson je u Hrvatskoj razvio i proizvodio takozvane modularne podatkovne centre, a poznato je i da su upravo u Hrvatskoj proizvedeni takvi moduli za najveći Facebookov podatkovni centar u Europi. Ovakva živost na hrvatskom tržištu podatkovnih centara potaknula je i Amazon, koji je najveći igrač u segmentu podatkovnih centara na svijetu i kompaniju koja je takoreći izmislila cloud, da krajem prošle godine u Hrvatskoj otvori svoju podružnicu.

Razvoj i sigurnost

Rezultati poslovanja Cratisa dobro ilustriraju otkud takva živost. Naime, tvrtka je lani povećala prihod za oko dva i pol puta, na 32 milijuna kuna. Prije samo pet godina prihod joj je bio deset puta manji i raste gotovo pa eksponencijalno.

- Lani smo imali EBITDA marginu od 30 posto, i to uz značajna ulaganja u vlastitu cloud infrastrukturu i razvoj te sigurnost. O pravom exitu trenutno se ne razmišlja s obzirom na to da Cratisu već sada rast omogućava iznimnu skalabilnost i profitabilnost - kaže Dagelić, koji je ujedno i investitor u tu kompaniju.

Dodaje da zbog osiguranja sredstava za daljnja širenja i izvan regije te otvaranje i postavljanje određenih standarda na globalnoj razini i masovnije investicije u infrastrukturu razmatra mogućnost IPO-a. U Hrvatskoj je taj trend lani pokrenuo Span, a odmah zatim je i najveća hrvatska IT kompanija, M SAN, najavila da i sama planira na IPO na Zagrebačkoj burzi. Cratis IPO planira, jer želi se širiti u smjeru podrške za multi-cloud, i sagraditi najmoderniji operativni centar za kibernetičku sigurnost.

- Daljnji rast u regiji ne zahtijeva veća zapošljavanja i investicije, pa pritom nisu potrebne konsolidacije i sinergije, kao što je to djelomice bio slučaj kod City Connecta. Transcom je lani nakon akvizicije City Connecta dalje rastao i dosegnuo 2000 zaposlenika u Hrvatskoj, čime je jedan od većih poslodavaca kod nas - zaključuje Dagelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 04:58