Važna odluka

Podigli dob za kupovinu cigareta na 21 godinu: 'Te kompanije već dugo targetiraju mlade'

Trump je objavio da će zabraniti e-cigarete s aromatiziranim okusima ranije ove godine
Ilustracija
 REUTERS

Nova legalna dob za kupovinu cigareta, e-cigareta i ostalih duhanskih proizvoda podignuta je s 18 godina na 21, odlukom američkog Senata u četvrtak. Čeka se potpis predsjednika Donalda Trumpa kojim bi ta mjera postala zakona, piše Fortune.

Očekivani manjak od prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 21 već je predviđen u 1,37 bilijuna dolara teškom državnom proračunu za iduću godinu.

Podizanje dobi za kupnju duhana i e-cigareta uslijedilo je nakon objave dramatičnih podataka o porastu tzv. "vapinga" kod mladih Amerikanaca (pušenje e-cigareta), kao i pojave bolesti i smrti povezanih s vapingom. Trump je objavio da će zabraniti e-cigarete s aromatiziranim okusima ranije ove godine, ali je tu mjeru povukao nakon lobiranja vaping grupa i zabrinutosti neki konzervativaca da bi takav potez mogao negativno utjecao na njegove ankete.

"Podizanje dobi na 21 godinu je pozitivan korak, ali ne može funkcionirati kao zamjena za zabranu aromatiziranih e-cigareta koje namamljuju našu djecu u ovisnost", rekao je medijski direktor kampanje za djecu bez duhana, Dave Lemmon.

Američka udruga za pluća rekla je: "Postoji istraživanje koje pokazuje da će takva mjera spasiti živote i spriječiti nove slučajeve raka pluća". Također, dodali su, duhanske kompanije već neko vrijeme targetiraju mlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08