otvaranje prema građanima

Poduzetnici će sada lakše doznati kad im stiže uplata gradova

Prvi korak od skeniranih zapisnika u PDF formatu prema strojno čitljivim podacima na gradskim web stranicama

 
 Nikola Vilic/Cropix

Poduzetnici koji posluju sa Splitom i Kutinom mogu preko web stranica tih gradova pratiti dinamiku isplate, kome sve plaćaju, što i koliko, kao i pronaći sebe na tom popisu kao potvrdu da im je sjela uplata. K tome, sve te isplate mogu pretraživati po poslovnom subjektu i OIB-u. Na sličan, transparentan način tretiraju i svoj proračun iz kojeg poduzetnici mogu vidjeti kakve projekte planiraju i hoće li u njima biti prostora i za njih. U Hrvatskoj je vrlo malo lokalnih jedinica s takvom praksom. No, to bi se trebalo promijeniti novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Marko Ignjatović, direktor hrvatske tvrtke Libusoft Cicom, koja gradovima isporučuje IT rješenje putem kojeg u realnom vremenu mogu ponuditi popis isplata i uvid u proračun, kaže da je ovo znatno poboljšanje trenutačnog stanja.

- Zakon koji je upravo izglasan i u kojem je baš transparentnost u fokusu potvrđuje da smo i ovaj put išli u pravom smjeru - ususret napretku. Transparentnost nije moguća bez automatizacije i digitalnih rješenja koja će podatke crpiti izravno iz sustava poslovnih informacija lokalnih jedinica i objavljivati ih u realnom vremenu - kaže Ignjatović.

Reguliranje obveza

Formalno, u Hrvatskoj su lokalne jedinice vrlo transparentne u svojim financijama. Može se to iščitati iz interaktivne karte Instituta za javne financije, gdje se cijela država, osim nekolicine općina, žarko zeleni. Međutim, zakon nije precizirao da bi se to trebalo izvesti pa su mnoge lokalne jedinice na internet stavile PDF-ove zapisnika, Excel tablice i brojne druge dokumente, često onemogućivši njihovo pretraživanje i pretvarajući nekadašnje papirnate hrpe dokumenata u strojno teško čitljivo digitalno varivo. Ignjatović ističe da Institut tvrdi točno.

Lokalne jedinice formalno su zadovoljile dosadašnji zakon, ali mnoge samo formalno.

- Dobro je što će se na ovaj način definirati smjernice prema kojima će se transparentnost primjenjivati i podrazumijevati kao standard. S tako propisanim obvezama jasno je što i kako treba napraviti pa svi zajedno težimo k istome. Zato smatramo da je dobro da se novim Zakonom o lokalnoj samoupravi regulira obveza transparentnosti - kaže Marko Ignjatović.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica već je najavio da za povećanje transparentnosti, posebno u segmentu objave gradskih proračuna i proračuna drugih jedinica lokalne samouprave, neće biti dovoljan samo ovaj zakon. Zakon o proračunu dodatno bi, naime, trebao razraditi funkcionalnosti koje treba zadovoljiti pri objavi takvih dokumenata na temelju kojih tvrtke mogu planirati poslovanje za sljedeću godinu, kao i odmah prepoznati hoće li u lokalnim budžetima biti prostora i za njihove proizvode i usluge.

Široke mogućnosti

Ignjatović navodi da lokalne jedinice imaju široke mogućnosti kad dođe do usluga koje bi mogle ponuditi poduzetnicima i njihove kvalitete. Gradske isplate, kakve imaju Split i Kutina, mogu se, primjerice, osvježavati svakih pet minuta, sat ili jednom na dan.

Građanima se već sada preko maila mogu slati povratne informacije o statusu njihova predmeta, a polako im se nude i digitalni obrasci gdje tako, digitalno, uz autentifikaciju preko NIAS sustava mogu slati službene zahtjeve svima, od gradova do županije. No, trenutačno se mnogi u tom procesu vrate u nekom trenutku na printanje i papir pa ih onda opet digitaliziraju ili pak i dalje izbjegavaju podatke na web staviti na otvoren način, preko API-ja, odnosno softverskih utičnica na koje se mogu izravno spojiti IT sustavi tvrtki.

- Otvoreni podaci mogu sadržavati široki spektar informacija pomno definiranih s korisnikom i njegovim željama. Takav sustav web servisa implementirali smo kod velikog broja korisnika - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:42