NEOBIČAN SLUČAJ

Poduzetnici čekali ugovore vrijedne 16 milijuna kn, ministarstvo poništilo natječaj: ‘Potonuli smo‘

Iz ministarstva poručuju kako zbog definiranih ograničenja u samom pozivu i metodologiji kako se provodi, naknadno povećanje alokacije nije bilo moguće

Nataša Tramišak

 Marko Mrkonjic/Cropix

Petrinjski poduzetnici koji su u studenom prošli na natječaju ukupno vrijednom 15,7 milijuna kuna, ovog su tjedna saznali da je on naprasno poništen iako su upravo trebali potpisati ugovore.

"Tražio sam 1,4 milijuna kuna potpore za kompleks autopraonice, kafića i fitness dvorane, u veljači su mi dali odluku o financiranju, sve je išlo po planu i namjeravao sam uskoro početi s radovima, a sada od svega nema ništa. Nisu me čak niti obavijestili o poništenju nego mi je prijatelj to javio, pročitao je to na web stranici Ministarstava regionalnog razvoja i EU fondova", kaže nam u nevjerici Dario Supan, vlasnik tvrtke Exclusive koja se bavi trgovinom rabljenih automobila i ukapljenog naftnog plina. Dodaje da je tom ministarstvu u veljači poslao i traženu izjavu o tome da će početi s radovima u svibnju ove godine i završiti ih u svibnju iduće, a tražili su ga i da otvori poseban račun na koji bi primio potporu.

Sada ne zna što će, kaže, niti kada će biti novi natječaj na koji bi se mogao javiti.

Kažnjeni poduzetnici na novom natječaju

Službeno obrazloženje poništenja na stranici efondovi Supan smatra ludošću jer se konstatira da projekti iz Petrinje ugovoreni 2019. godine još nisu završeni, pa je "stoga neizvršivost projekata u okviru ovog Poziva predvidljiva i realna, jer se radi o projektima sličnog sadržaja, obuhvata aktivnosti te kompleksnosti provedbe". Ukratko, zato što se neki raniji ugovori ne realiziraju po planu, kažnjeni su poduzetnici na novom natječaju.

U tom se obrazloženju još dodaje kako je nepravodobna provedba ugovorenih projekata "posljedično od utjecaja na financijske i fizičke pokazatelje Operativnog programa". Misli se na OP Konkurentnost i kohezija 2014-2020 godine, iz kojeg se plaćaju troškovi korisnicima sve do kraja 2023. godine.

O ovom vrlo neobičnom slučaju iz Ministarstva koje vodi Nataša Tramišak nama su dali drukčije tumačenje. Poziv je, kažu, poništen jer je prvih 16 pristiglih projekata u studenome zatražilo iznose financiranja kojima bi se u cijelosti potrošilo dostupnih 15,7 milijuna kuna, te su odlučili "zatražiti povećanje alokacije kako bi svi mali i srednji poduzetnici s područja Petrinje, koji su aplicirali na poziv, a koji bi ispunjavali evaluacijske kriterije, imali jednak tretman i kako bi im se osigurala sredstva za provedbu projekata. Zbog definiranih ograničenja u samom pozivu i metodologiji kako se provodi, naknadno povećanje alokacije nije bilo moguće".

Najbrži prst

Nisu, međutim, objasnili zašto su ipak odobrili prvopristigle projekte i poslali tvrtkama odluke o financiranju, kao ni zašto su sada bili "primorani poništiti natječaj".

Objašnjavaju tek da su pristigle ukupno 124 prijave u vrijednosti od 101.003.180,10 kuna, a poziv se zbog velikog interesa u odnosu na raspoloživa bespovratna sredstva pretvorio u tzv. najbrži prst.

U odgovoru Jutarnjem listu također dodaju da su od Ministarstva financija u međuvremenu zatražili povećanje iznosa te će, kad dobiju suglasnost, "žurno pripremiti novi, ispravljeni poziv". U njemu će se prijave zaprimati do kraja roka za podnošenje prijava, a kvaliteta projekata će se ocijeniti bez obzira na redoslijed zaprimanja, "sve s ciljem da svi poduzetnici dobiju jednaku priliku i tretman sukladno kvaliteti njihovih projekata".

Što znači žurno, kolika će nova alokacija biti uvećana, koliko projekata bi moglo biti sufinancirano, odnosno hoće li biti novca za sve koji su ispunjavali uvjete za natječaj iz studenoga, nisu najavili.

Tanja Mosler, članica Udruge Glas poduzetnika iz Petrinje, kaže da ni tamošnje tvrtke nemaju nikakvu informaciju o novom natječaju te da su nakon svega razočarani i "potonuli".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:30