KREĆE POSTUPAK

Pokrenuta dražba za dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za mobilne mreže: dozvole će se izdavati na 15 godina

Zahtjevi za sudjelovanjem se podnose od 17. listopada do 4. studenoga

Ilustrativna fotografija

 Leland Bobbe/Imagesource/Profimedia

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je javnu dražbu za dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za mobilne mreže za što se zahtjevi sudjelovanjem podnose od 17. listopada do 4. studenoga, dok će glavna faza nadmetanja početi 16. siječnja iduće godine.

O javnoj dražbi koja će se u potpunosti provesti putem elektroničkog sustava nadmetanja, odlučilo je ovog tjedna Vijeće HAKOM-a, pri čemu iz HAKOM-a naglašavaju da se odluka o dodjeli dozvola očekuje tijekom prve polovice ožujka 2023., te da će to ovisiti i o samom tijeku nadmetanja.

Nadmetanja za frekvencijske pojaseve na nacionalnoj razini - 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz - provest će se u jednom postupku, dok će se za frekvencijski pojas 3600 MHz na regionalnoj razini provesti u odvojenom postupku.

"Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova ili tzv. Simultaneous Multi-Round Auction (SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda posebno za pojedini frekvencijski pojas", dodaju iz HAKOM-.a

Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina, a po isteku ih je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

Za sudjelovanje se mogu javiti sve zainteresirane strane koje podnesu zahtjev, što uključuje i dostavljanje odgovarajućeg jamstva za ozbiljnost i valjanost sudjelovanja, čiji iznos ovisi o frekvencijskom pojasu i zemljopisnom području za koje se podnositelj javlja.

"Dozvole za uporabu spektra za frekvencijske pojaseve koji su predmet ovog postupka dodjele istječu krajem 2023. te se koriste za mobilne tj. mreže pokretnih komunikacija svih generacija (2G, 3G, 4G i 5G). Ovom će se dodjelom osigurati nastavak pružanja visoke kvalitete usluga u mrežama pokretnih komunikacija", zaključuju iz HAKOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:42